Kóma (regény)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Robin Cook - Kóma
Szerző Robin Cook
Eredeti cím Coma
Ország  Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
Téma kóma
Műfaj dráma
Előző A gyötrelem éve
Következő Szfinx
Kiadás
Kiadó Little, Brown & Co.
Kiadás dátuma 1977
Magyar kiadó Gabo Kiadó
Magyar kiadás dátuma 1977
Média típusa könyv
Oldalak száma 286
ISBN ISBN 963-800-974-8

A Kóma (Coma) Robin Cook második, 1977-ben megjelent regénye. Leghíresebb művei közé tartozik.

Főbb karakterek[szerkesztés]

  • Susan Wheeler - sebész, orvostanhallgató
  • Dr. Mark Bellows - bostoni kórház sebésze
  • Dr. George A. Harris - kórház igazgató
  • Dr. George
  • Mrs. Emerson
  • Walters
  • Stark

Történet[szerkesztés]

Egy bostoni kórházban egy fiatal, életerős lány egészségügyi küret után kómába esik. Susan érthetetlenül szemléli a helyzetet. Azonban, mikor egyik ismerőse egy kisebb műtét során szintén kómába esik, megerősödik a gyanúja, hogy itt valami nincs rendben. Hosszú nyomozás során rájön, hogy ez nem az első eset volt: számos egészséges, fiatal beteg esett kómába jelentéktelen kis beavatkozások során, akiket a kórházból egy komor intézetbe szállítottak, ahol testüket gépekkel tartják életben.

A rezidensnő odamegy, a veszéllyel szembe szállva próbál rájönni a történtekre. Egyre jobban belekeveredik az ügybe, már a korábban neki segítő Mark Bellows is elpártol tőle, a metró aluljáróban sötét alak követi, aki rátámad a kórházban, végül ő maga is a műtőasztalon végzi.

Mark Susan iránti szerelme által vezetve nekilát a kórházban végigfutó szellőző nyílásokon átkeveredni, és megtalálni az okot, miért mindig ugyanabban a műtőben esnek kómába váratlanul a betegek. Susan eközben menekülni akar a műtét elől, amiből tudja, nem fog felébredni.

A kutatás során rájön, hogy az igazgatónak nagyon is sok köze van az ügyhöz. Azt is kideríti, hogy az altatásnál használt két csőben van a titok nyitja.

Mark Bellows épp az utolsó pillanatban tör be a műtőbe és sikerül megakadályoznia, hogy kedvese meghaljon. Ugyan a műtéten túlesett, viszont a "felelős" cső elzárása következtében nem esett kómába.

Egyéb[szerkesztés]

A könyvből azonos címmel Michael Crichton készített filmet, melyet 1978-ban mutattak be, Susan Wheelert szerepét Genevieve Bujold játssza.