Kívánságok háza

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kívánságok háza
SzerzőRudyard Kipling
Ország Magyarország
Nyelvmagyar
Témasci-fi
Műfajnovella, kisregény
Kiadás
Magyar kiadóMetropolis Media
Magyar kiadás dátuma2010
FordítóKollárik Péter
Média típusakönyv
Oldalak száma275
ISBNISBN 978 963 9828 377
SablonWikidataSegítség

A Kívánságok háza Rudyard Kipling a Metropolis Media Galaktika Fantasztikus Könyvek sorozatában 2010-ben megjelent kötete, mely hét novellát és két kisregényt tartalmaz.

A történetek egy része könnyedebb hangvételű, míg mások orwelli vagy wellsi látomások csírái, de mindegyik igen hangulatos. A kötet segítségével képet kapunk az 1800-as évek végétől a 20. század első negyedéig tartó korszak fantasztikus irodalmának témáiról, stílusáról. A remek olvasmányok segítenek megismerni, megérteni a mai modern fantasztikus irodalom gyökereit.

A kötetben szereplő írások[szerkesztés]

Cím (magyarul) Cím (angolul) Az eredeti megjelenés ideje
A szellemsürgöny Wireless 1902. augusztus
Csakis az igazat A Matter of Fact 1892. január 24.
A Kívánságok Háza The Wish House 1924. október 15.
A kaptár melege The Mother Hive 1908. november 28.
Allah szeme The Eye of Allah 1926. szeptember
A műkedvelők Unprofessional 1930. október
Az összekovácsolódott hajó The Ship That Found Herself 1895. december
Az éjszakai postával With the Night Mail 1905. november
Egyszerű, mint az ABC As Easy As A.B.C. 1912. március-április

A történetek[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!
  • A kötet nyitó novellájában kezdetben egy rádiókapcsolat létrehozása játssza a központi szerepet, de a kísérlet fokozatosan a háttérbe szorul. Nagyobb hangsúlyt kap a misztikum, a szereplők párbeszéde és véleménye, ahogyan a szituációról vélekednek.
  • A második történetben tengeri szörnyetegekkel hozza össze a véletlen egy hajó utasait. Az egyik félelmetes lény pusztulása után három újságíró, akik szemtanúi voltak a megdöbbentő eseménynek, azon vitatkoznak, mekkora körítéssel tálalják majd az esetet az olvasóknak. Végül eljutnak oda, hogy már maguk sem hiszik, hogy valóban szörnyeket láttak, és beletörődnek abba, hogy az a legbölcsebb döntés, ha inkább hallgatnak az esetről.
  • A kötet címadó novellájában két öregasszony beszélget a múltról, a férfiakhoz fűződő kapcsolataikról. A misztikus történetben választ kap az olvasó egy kérdésre: a „Szerelmes asszonyhoz képest, ugyan mekkora az isten? Nevetni való homokszem csupán!”
  • A kaptár melege című elbeszélésben egy méhkaptár megfertőződését és széthullását élhetjük át a méhek szemszögéből. A történet egyben társadalomkritika is, hiszen a kaptárba beköltöző viaszmoly – aki álságos módon felforgatja a méhek precíz és szabályszerű életét – a demagógia megtestesítője. Rejtetten a szabályok megszegésére, a hagyományok megtörésére, lázadásra bujtat. A történet végére egyértelművé válik a majdnem teljes pusztulás. Világossá válik, hogy a demagóg eszméktől megszédült egyének (itt a kaptár méhei) mennyire képtelenek meglátni a valóságot, és botor módon elutasítják azokat, akik tisztán látnak.
  • Allah szeme Spanyolországból kerül Burgosi János révén egy északi kolostorba, ahol miniatúrákkal díszített egyházi iratokat, kódexeket készítenek a szerzetesek. A titokzatos eszköz segítségével a mester a - szerinte - nagyon egyhangú ördögábrázolásokon próbál változtatni. Az apát véleménye azonban az, hogy az adott kor még nem érett meg rá, hogy a világ ezen titkaiba is bepillanthassanak az emberek.
  • A műkedvelők egy váratlan örökség révén próbálnak meg bizonyosságot szerezni arról, hogy a bolygók és a csillagok mozgása, illetve a földön túlmutató természeti energiák milyen hatással vannak az ember szervezetére.
  • Az Összekovácsolódott hajóban egy első útjára bocsátott és viharba keveredett teherszállító alkotórészei vitáznak egymással. A szerző az elbeszélésben részletesen, hitelesen és szórakoztatóan mutatja be, milyen mechanikai és fizikai kölcsönhatások lépnek fel egy tehergőzös szerkezeti elemei között egy viharos tengeri út során.
  • Az éjszakai postával az Úr 2000. esztendejében utazik együtt egy újságíró. Megismerkedik egy modern léghajóval, és részese lesz az Atlanti-óceán feletti kalandoknak.
  • Az Egyszerű, mint az ABC kisregény a 2065. augusztus 26-án történt konfliktust és következményeit meséli el. Pedig az utópisztikus jövőben az emberek hosszú életűek, kiegyensúlyozottak és boldogok. Mégis az Észak-Illions-i Körzetben lázadás történt, melynek elfojtására az ABC[1] mozgósítja a léghajóhadát.
Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Aerotranszportot Bonyolító Csoport, a Planéta tulajdonképpeni teljhatalmú ura.

Magyarul[szerkesztés]

  • Kívánságok háza; ford. Kollárik Péter; Metropolis Media, Bp., 2010 (Galaktika fantasztikus könyvek)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]