Kínai viráglonc

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kínai viráglonc
Kolkwitzia amabilis hámló kérge
Kolkwitzia amabilis hámló kérge
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Valódi kétszikűek (eudicots)
Csoport: Core eudicots
Csoport: Superasteridae
Csoport: Asteridae
Csoport: Euasterids II
Rend: Mácsonyavirágúak (Dipsacales)
Család: Loncfélék (Caprifoliaceae)
Nemzetség: Kolkwitzia
Faj: K. amabilis
Tudományos név
Kolkwitzia amabilis
Graebn.
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Kínai viráglonc témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Kínai viráglonc témájú médiaállományokat és Kínai viráglonc témájú kategóriát.

A kínai viráglonc[1] vagy szépségcserje a loncfélék családjába tartozó monotipikus Kolkwitzia nemzetség egyetlen faja. Lombhullató, Közép-Kínából származó cserje. A latin amabilis a fajnévben kedveset, bájosat jelent.[2]

Megjelenése[szerkesztés]

A kínai viráglonc ívesen hajló ágakkal rendelkező cserje, világosbarna, látványosan hámló kéreggel. Elérheti a 3 méteres magasságot és szélességet. Levelei átellenesen állnak, tojásdadok, kihegyesedő csúccsal. Virágai belseje sárga, kívül fehér és rózsaszínnel futtatott; a virágok átmérője 1 cm, párosával állnak. Késő tavasszal virágzik. Termése sűrűn szőrös tok.[1][3]

Története[szerkesztés]

A növény Közép-Kínából származik, ahol kétszer is felfedezték. Először Senhszi-ben Giuseppe Giraldi jezsuita misszionárius, majd később Hupej nyugati részén Ernest Henry Wilson (1876-1930), aki jelentős számú keleti növényt ismertetett meg Európával. A növényt Richard Kolkwitz-ről (1873-1956), egy berlini botanika professzorról nevezték el.[4] Wilson támogatójának, a Veitch Nurseries-nek küldte el a növényt (vagy annak magját) 1901-ben Exeter-be (DNY-Anglia), ahol 1910-ben virágzott először.

Felhasználása[szerkesztés]

Az Egyesült Államok keleti felén az első világháború után nagyon népszerűvé vált, szinte meghatározó volt a két világháború közötti kertépítészetben.

A cserje teljesen téltűrő, talajban nem válogat, de a meszes talajokat jobban kedveli. Száraz időben meghálálja az öntözést. Nyitott, napsütötte fekvésbe való, szoliterként szépen érvényesül ívesen hajló ágrendszere. Az idősebb ágakat ifjító metszés keretében tőből el kell távolítani. Kártevőkre és kórokozókra nem érzékeny. Vessződugvánnyal szaporítható.

Fajtái[szerkesztés]

  • K. amabilis 'Pink Cloud' - az alapfajnál nagyobb méretű sötét rózsaszín virágbimbós, általában ezt ültetik.
  • K. amabilis 'Maradco' - aranysárga, majd vörös őszi lombszínnel[5]

Képek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. a b N. Vermeulen. Fák és cserjék enciklopédiája. Budapest: Ventus Libro Kiadó, 152. o. (2005). ISBN 963 9546 50 X 
  2. Harrison, Lorraine. RHS Latin for gardeners. United Kingdom: Mitchell Beazley, 224. o. (2012). ISBN 9781845337315 
  3. USDA PLANTS Profile for Kolkwitzia amabilis. PLANTS Database. U.S. Department of Agriculture. (Hozzáférés: 2008. január 15.)
  4. Albert, Render, L.H. Bailey (Ed.). The Standard Cyclopedia of Horticulture. London: MacMillan & Co., Ltd., 1757. o. (1917) 
  5. Monrovia Dream Catcher™ Beauty Bush. [2013. július 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. szeptember 14.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Kolkwitzia amabilis című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.