Kétlyukú-barlang

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kétlyukú-barlang
Hossz4,5 m
Mélység1,3 m
Magasság0 m
Függőleges kiterjedés1,3 m
Ország Magyarország
Település Nagygörbő
Földrajzi táj Bakony
Típus atektonikus
Barlangkataszteri szám 4430-22

A Kétlyukú-barlang bazaltban kialakult barlang. Nagygörbőn található.

Földrajzi helyzet[szerkesztés]

Nagygörbő határában, a Kovácsi-hegy Bazaltutcájában található. Nagygörbőről dél felé indul a két kilométeres, portalanított, üzemi út egy kőbányához, mely érintkezési pont, parkolóhely lehet a barlang felkeresése során. A bánya üzemi épületeitől jobbra, nyugat felé a meddőhányó aljánál elhaladva vezet az út a Bazaltutcába. A nagygörbői bányától körülbelül 450 méterre, a Bazaltutca két párhuzamos ágának összetorkollásától 15 méterrel visszafelé, a kisebbik, magasabban lévő úgynevezett mellékutcában, annak felfelé tartó törmeléklépcsők alkotta aljában van a barlang. A kettős bejárata dél felé néz a szürke bazalt alkotta törmeléklépcsőből. A FIR feldolgozását Szentes György készítette el.

Leírás[szerkesztés]

A nagyobb, magasabban nyíló bejárata 80×50 centiméteres, a kisebb, alacsonyabban nyíló 40×30 centiméteres. Egy méter után a két bejáratot követő kúszójárat összetorkollik egy 1,1 méter magas, 1 méter széles fülkét alkotva. Ebből jobbra egy derékszögben törő lépcsőzetes kúszójárat visszacsatlakozik a nagyobb bejárat szádájához. Észak felé pedig további kúszójáratként még 3,5 méter hosszan járható, egyre szűkülő folyosó alkotja a barlangot. Keleti oldalfalát és mennyezetét nagyobb bazalttuskók alkotják, nyugati fala egybefüggő bazaltlap. Az alját nagyobb részt lazán fekvő termetes bazalttörmelék képezi. A legtávolabbi, legalsó részeken pedig morzsalékos kitöltés található. A hossza 4,5 méter. Barlangjáró alapfelszereléssel járható.

A további kutatása nem sok eredményt hozhat. Helyi jelentőségű kis barlang, mely szemléletes példája az atektonikus barlangképződésnek.

Kialakulás[szerkesztés]

A barlang genetikailag a vulkánikus kőzetekben másodlagos úton létrejövő üregek csoportjába tartozik, ezen belül pedig atektonikus barlangnak tekintjük. A barlang nyugati falától eltávolodott és annak nekitámaszkodó kőtömbök hézaga alkotja az üreget. Hosszanti tengelye megegyezik a Bazaltutca irányával.

Irodalom[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]