Kés/Alatt (5. évad)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kés/Alatt
5. évad
Ország Amerikai Egyesült Államok
Eredeti adó FX Networks
Sugárzás 2007. október 30. - 2008. február 19.
2009. január 6. - 2009. március 3.
Magyar adó Viasat 3
Epizódok száma 14+8
Kronológia
← Előző
Következő →
4. évad
6. évad

A Kés/Alatt ötödik évada rendkívül különleges a sorozat szempontjából. Egyrészt a cselekmény helyszíne áttevődik Miamiból Los Angelesbe. Másrészt merőben újszerű az a vetítési mód, mely (részben a forgatókönyvírók 2008-as sztrájkja miatt) azt eredményezi, hogy a valójában 22 részes ötödik évad második felét később, 2009-ben vetítik le, és az ötödik évad fele (14 rész) maga is önálló egységet alkot.

Magyarországon a Viasat 3 televíziós csatorna vetítette le az epizódokat 2008 nyarán és 2009 decemberétől.

# Cím Pácienst játszó színész Zene a műtőben Vetítés dátuma Prod. kód
1. rész
60 „Carly Summers” Daphne Zuniga Nazareth - Love Hurts 2007. október 30. 501
A McNamara/Troy újrakezi Los Angelesben, ám rá kell, hogy jöjjenek, hogy ők csak kis halak egy cápákkal teli akváriumban. Egy éjszakai bárban megismerkednek egy jól menő hollywoodi producerrel, aki beajánlja őkat a Szívek és szikék című tévésorozat producerének. Kettejük közül azonban Sean az, aki színészi ambíciókra törhet. Christian felszed egy korosodó pácienst, akit reklámarcként kíván felhasználni. Seanna pedig meggyűlik a baja egy vállalati menedzserrel, akinek a testén egy domina által ejtett sebek vannak. 
61 „Joyce & Sharon Monroe” Susan Griffiths (Joyce)
Merilee Brasch (Sharon)
Marilyn Monroe - I Wanna Be Loved by You
The Police - Can't Stand Losing You
2007. november 6. 502
Christian féltékeny Seanra, amiért a páciensek őt választják helyette. Két rivalizáló Marilyn Monroe-utánzat is megosztja őket. Végül Christian a tanácsadója hatására egy női magazin számára készíttet magáról aktképeket, ezzel azonban nem várt hatást vált ki. Sean a Szívek és szikék forgatásán randevúzgatni kezd az egyik színésznővel, akinek viszont szintén van egy súlyos titka. Julia Los Angelesbe érkezik, és bemutatja az új szerelmét: Oliviát, aki leszbikus. 
62 „Everett Poe” Michael Des Barres The Waitresses - I Know What Boys Like 2007. november 13. 503
Liz gyanakodni kezd, hogy Julia talán nem is leszbikus. Christian elkezd utána nyomozni, és rájön, hogy ez valóban így van. Annie Seanhoz szeretne költözni. Seannak kellemetlenséget okoz a randevúja, különösen a bulímiája. Egy Eden nevű fiatal lány szűzhártyaplasztikára érkezik Seanhoz, akiről kiderül, hogy Olivia lánya. Ráadásul nyíltan kikezd Seannal. Christian, hogy pénzre tegyen szert, hímprostituáltnak áll. Matt a városba érkezik, és elpanaszolja, hogy egyedül van a lányával, egy árva fillér nélkül. Ez azonban nem teljesen igaz… 
63 „Dawn Budge II” Rosie O'Donnell Frank Sinatra - Come Fly With Me 2007. november 20. 504
Christian mellékállása zavaros következményekkel jár, amikor egy kuncsaftja beteges dologra kéri meg. A tetejébe még egy apáca is érkezik hozzá, aki mellkisebbítő műtétet szeretne. Dawn Budge visszatér a sebészetre, siklórepülés közben ugyanis az arcának repült egy sas, és elcsúfította. Arra azonban nem számított, hogy a szerelem is rátalál… Méghozzá a Szívek és szikék stúdiójában, ahová kártérítés gyanánt kell elvinni Seannak és Christiannak, ugyanis áldozata lett egy Seggbandita néven ismert elmebetegnek, aki orvosnak adja ki magát. 
64 „Chaz Darling” Jai Rodriguez Queens Of The Stone Age - The Lost Art of Keeping a Secret 2007. november 27. 505
Eden megfenyegeti Christiant, hogy végezzen ingyen műtéteket, különben Sean megtudja, mi történt közte és Julia között. Christian, hogy kivédje a támadást, eléri, hogy drogelvonóra küldjék Edent, aki közben felkelti Sean érdeklődését is. Kapcsolata Kate-tel véget ér, miután egy swingerklubban rájön, hogy ez így nem mehet tovább. Fény derül arra is, hogy Lizt érdekli Olivia. 
65 „Damien Sands” Ian Buchanan Mel Torme - Midnight Swinger 2007. december 4. 506
Christian, hogy saját népszerűségét növelje, Plastic Fantastic címen elindítja a McNamara/Troy saját valóságshow-ját. Hamarosan azonban kiderül, hogy a tévéseket sokkal jobban érdeklik a magánéleti botrányaik, mint a műtétek. Különösen igaz ez a Liz, Julia, és Olivia közt kialakult botrányra. 
66 „Dr. Joshua Lee” George Coe Bonnie Tyler - Total Eclipse Of The Heart 2007. december 11. 507
Aidan, a Szívek és szikék másik sztárja, megpróbálja összehozni Seant és Edent. Sikerül is, de Sean váratlanul szívrohamot kap az Extasytól. Juliát és Oliviát kirabolja egy perverz rabló. Sean és Christian legújabb páciense egy bogaras tudós, aki követeli, hogy távolítsák el az idegenek által beléültetett chipet. Kimber úgy dönt, hogy visszatér a pornóiparba, és gyalázatos módon otthagyja Mattet, akit ezután ráadásul súlyos balesetet szenved. 
67 „Duke Collins” Joel McKinnon Miller Christmas Carol and the Carolers - O Tannenbaum 2007. december 18. 508
Az ünnepekre való várakozás közben Sean megtudja Christian és Julia viszonyát. Matt kórházba kerül, és egy Rachel nevű, korábban egy öngyilkos merénylő miatt súlyosan megégett arcú nő lesz a terapeutája. Kimber és Ram bejelentik, hogy összeházasodnak és adoptálják Jennát. Eden bosszút forral Julia ellen: higanyos gyümölcskenyérrel mérgezi. Miközben egy meglőtt arcú áruházi Mikulás érkezik plasztikai műtétre, egy énekes csapat, hálából a műtétért, egész ünnepek alatt karácsonyi dalokat énekel a rendelőben. 
68 „Rachel Ben Natan” Maggie Siff Niyaz - Dunya
Azam Ali - La Serena
2008. január 15. 509
Sean és Christian között feszült lesz a viszony. Hogy visszavághasson, Sean felveszi munkatársnak Ginát, mint új recepcióst. Julián megjelennek a higanymérgezés tünetei. Rachel plasztikai műtétre érkezik, kiderül ugyanis, hogy az egykori öngyilkos merénylő maradványai benne is megtalálhatóak. A terrorista szelleme gyűlölködésre buzdítja Seant. A Meleg Büszkeség napján Freddie, a producer elindítja a Szívek és szikék kocsiját, majd miután kiderül róla, hogy homoszexuális, Dawn Budge szakít vele. 
69 „Magda és Jeff” Selma Stern
Robert Gant
Tears For Fears - The Devil 2008. január 22. 510
Colleen felbukkan, mint Sean újdonsült segítője. Miután előkerül egy titkos szexkazetta, a Szívek és szikék addigi főszereplőjét, Aident, átmenetileg letiltják. A helyére Sean kerül. Közben két páciens érkezik a plasztikai sebészetre: az öreg feleség műtéteket szeretne végeztetni a nála sokkal fiatalabb férjén. Christian visszautasítja Gina közeledését, de egy idő után nem bír ellenállni. A háztetőn történő szex során sajnálatos baleset történik: Gina lezuhan és szörnyethal. 
70 „Kyle Ainge” Jeff Hephner Total Coelo - I Eat Cannibals, Pt. 1
Nancy Sinatra - These Boots Are Made for Walkin'
Billy Idol - Flesh for Fantasy
2008. január 29. 511
Miközben Christian igyekszik erőt venni magán, hogy elmesélhesse Wilbernek is, mi történt az anyjával, a kisfiút óvónője rendszeresen leszidja, mert szerinte szándékosan megharapja a gyerekeket. Egy ügynökség megkeresi Seant, hogy menedzselhesse őt, ám Colleen ellenáll. Nem sokkal később pedig megmutatja, milyen is a valódi természete: brutálisan kivégzi a rivális ügynököt. Egy házaspár érkezik bőrrekonstruckiós műtétre: egyikük, míg a jég fogságában voltak a hegyekben, a saját húsával táplálta a másikat 
71 „Lulu Grandiron” Donna Mills Tom Jones - What's New Pussycat
Ted Nugent - Cat Scratch Fever
Hall & Oates - Man Eater
2008. február 5. 512
Christiannek sikerül egy tucat új páciensre szert tennie. Egyiküknek azonban bizarr kérése van: úgy szeretne kinézni, mint egy macska. A kifogásolható műtétet végül elvégzik. Sean elkezd kételkedni Colleen szavahihetőségében, és nem is alaptalanul: hamarosan kiderül róla, hogy ő csak egy egyszerű mackógyártó árus. Kimber és Ram meghívják az esküvőjükre Edent, akivel így bizalmasabb viszonyba kerülnek. 
72 „August Walden” Stephen J. Oliver Danny Kaye - Ugly Duckling
Gotan Project - El Capitalismo Foraneo
2008. február 12. 513
Sean kénytelen szembenézni vele, hogy egy kritikus a sárga földig lealázta az ő színészi játékát. Mikor kiderül, hogy az illető súlyos testi deformációval él, alkut ajánl: műtét egy pozitív felhangú cikkért. Matt többet szeretne Racheltől, mint egyszerű barátság, de ezt nem kaphatja meg. Beleszeret egy Emme nevű lányba, aki frissen érkezett egy műtétre. Róla viszont kiderül, hogy valójában a féltestvére. Julia mindenre rájön, és megfenyegeti Edent, aki viszont lelövi őt. 
73 „Candy Richards” Jennifer Coolidge Irene Cara - Fame
David Bowie - Fame
2008. február 19. 514
Sean elkezd félni, amikor rájön, hogy Colleen pszichopata, és nem tud tőle megszabadulni. Christian összejön régi szerelmével, aki történetesen Matt féltestvérének az anyja. A két fiatal közben teljesen össze van zavarodva. Julia kórházba kerül, s kiderül, hogy amnéziában szenved. Christian és Annie is balesetet szenvednek. Miközben Sean a műtétjükre készül, Colleen megtámadja, és egy késsel többször megszúrja. 
2. rész
74 „Ronnie Chase” Back Stabbers - O'Jays
Stop Me - Mark Ronson
Everybody's Got to Learn Sometime - Beck
2009. január 6. 515
Sean tolószékbe kényszerül Colleen brutális támadása után. Négy hónappal az incidens után egy iskolában oktat, ahol az egyik eminens diák felhívja magára a figyelmet, s ezért a rendelőbe kerül. Liz mellrákszűrésre megy, ahol kiderül, hogy neki nincs semmi baja - Christian viszont kettes stádiumú mellrákban szenved. Matt elhatározza, hogy elkezd orvosnak tanulni, apja balesete után. A legújabb páciens fülkagyló-rekonstrukciós műtét céljából érkezett. 
75 „Gene Shelly” John Fleck I'm Not The Man I Used To Be - Fine Young Cannibals 2009. január 13. 516
Miután Christiant újra visszautasítja Kimber, és a kemoterápiától is pocsékul érzi magát, Lizbe veti minden bizalmát, s ennek hatására köztük különös kapcsolat alakul ki. Sean legújabb barátnőjének érdekes szexuális szokásai vannak. Mikor Julia és Matt felfedezik, hogy Seannak nincs is szüksége tolószékre, nagyon megharagudnak rá. 
76 „Roxy St. James” Dina Meyer Yo Stank - Jennifer Coolidge
The Move - Piece Of My Heart
One - Tao Of Groove
2009. január 27. 517
Sean rájön, hogy Julia azt tervezi, elhagyja és Oliviával együtt New Yorkba mennek. Olivia megkéri Sean-t, hogy tüntesse el az öregség jeleit az arcáról, de a beavatkozás közben komplikációk lépnek fel, és Olivia meghal. Nem sokkal ezután Eden hazatér, és azt hazudja Juliának, hogy valójában Olivia lőtt rá. Christian csatlakozik egy mellrákosok támogatására alakult csoporthoz. Kapcsolatba elegyedik egy problémás nővel, aki annyira aggódik amiatt, hogy mellrákot fog kapni, öröklés útján, hogy melleinek eltávolítását akarja elvégeztetni. 
77 „Ricky Wells” Brando Eaton I Am Superman - R.E.M.
Dreamsville - Henry Mancini
2009. február 3. 518
Sean méltányolása Raj iránt feszültséget okoz Mattben. Christian a belső újjáépítése után tér vissza a szoknyavadászathoz, ami Liznek súlyos csalódást okoz, s ezért visszautazik Miamiba. Raj apja, a nagyrabecsült doktor, Vijay Paresh (Iqbal Theba), azt akarja a fiától, hogy hajtson végre rajta egy pénisz-nagyobbítási beavatkozást, ám ő nem vállalja, sőt inkább összezúzza a kezét, hogy soha ne lehessen plasztikai sebész. Ricky, egy 18 éves fiú, korosodni szeretne egy műtét segítségével, miután összeházasodott általános iskolai tanárával. 
78 „Manny Skerrit” Misha Collins Oh Yeah - Yello
Suspicious Character - The Blood Arm
Hercules Theme - Hercules and Love Affair
2009. február 10. 519
Sean felvesz egy új aneszteziológust, a vad Teddy Row-t, (Katee Sackhoff). Hamarosan Teddy munkába kezd, Sean pedig megtalálja magában az élet sötét oldalát, flörtölgetni kezdenek egymással, és ezzel kockáztatja saját karrierjét. Kimber megkéri Christiant, hogy kollagéninjekciókkal igazgassa meg Jenna ajkait, hogy megszabaduljanak a hibáktól, ami megakadályozza, hogy babamodell legyen. Aidan Stone visszatér a Szívek és szikékből és arra kéri Seant, hogy írja alá azt a szerződést, mely az ő életútját dolgozza fel. A "Sean McNamara Story" főszerepében saját maga lenne, alaposan kiszínezett történettel. Egy jógaoktató jön a McNamara/Troyhoz, egy pénisz-csökkentő beavatkozást szeretne, mert saját maga orális kielégítőjévé vált. 
79 „Budi Sabri” Chi Muoi Lo Human - The Human League 2009. február 17. 520
Sean felszabadultan folytatja kapcsolatát Teddyvel, szexelnek egy nyitott ház és egy erős tea kíséretében, ami ayahuascából készült. Christian rákja kezd elterjedni, és ezért ismét visszamegy Lizhez, s végül emgkéri a kezét. Kimber még több kollagént kér Jenna ajkaiba. Egy ember, aki fához hasonló növekedésektől szenved az egész testén, de nem tudja fizetni a beavatkozást, pro-bono kezelésen esik át a McNamara/Troynál. 
80 „Allegra Calderella” Elaine Hausman Strangers in the Night - Frank Sinatra 2009. február 24. 521
Sean újra találkozik az egyik régi páciensével, akinek a szeméremajkaiból rekonstruálták az ajkait. Most a haldokló férje kedvéért szeretne elvégeztetni magán egy beavatkozást. Christian keresi a helyettesét a klinikára, de keresgélése során egy érdekes emberbe botlik. Liz anyja megjelenik a városban, hogy megszervezze az esküvői előkészületeket, de megjegyzéseivel inkább csak elbizonytalanítja Lizt, aki nem fér bele az anyja régi ruhájába, s ezért mellkisebbítést szeretne. 
81 „Giselle Moreau & Legend Chandler” Wendy Glenn
Graham Shiels
My Vampire - Sohodolls 2009. március 3. 522
Christian fagyasztással akarja túlélni a rákját. Seannak kezd elege lenni Teddyből, aki már Christian halálára készül. Christian és Liz között mégis megszakad a kapcsolat, miközben Kimber pedig a Rammel való házasságából száll ki. A következő páciens egy nő, akinek a barátja vámpír módjára megharapta a nyakát, és nagy sebet ejtett.