Kérészgombafélék

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kérészgombafélék
Karcsú haranggomba
Rendszertani besorolás
Ország: Gombák (Fungi)
Törzs: Bazídiumos gombák
Osztály: Agaricomycetes
Rend: Agaricales
Család: Bolbitiaceae
Singer (1948)
Típusnemzetség
Bolbitia
Fr. (1838)
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Kérészgombafélék témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Kérészgombafélék témájú kategóriát.

A csiperkefélék (Bolbitiaceae) a kalaposgombák (Agaricales) rendjének egyik családja. 2021-ben a családba 20 nemzetséget és 435 fajt soroltak.

Jellemzői[szerkesztés]

A kérészgombák termőteste jellemzően viszonylag kicsiny, törékeny és rövid élettartamú. Alakjuk döntően a hagyományos kalaposgomba formát követi, bár néhány pöfetegszerű alak is található közöttük. A kalap többnyire barna vagy sárgás színű és higrofán, vagyis szárazon kifakul. Néhány faj esetében a lemezeket kezdetben vélum védheti. A barnás-vöröses lemezek tönkhöz nőttek vagy kissé lefutók, esetleg majdnem szabadon állók. A hifákon a legtöbb esetben csat fejlődik. Spóraporuk rozsdabarna vagy dohánybarna, a spórák simák, csak nagyon ritkán díszített felszínűek.

Elterjedése és életmódja[szerkesztés]

Az egész világon, a legtöbb klimatikus zónában megtalálhatók. A legtöbb faj a talajon nő és szaprotróf, vagyis növényi törmeléken vagy trágyán él. Jellemzően a térek, füves területek gombái. Néhány közülük hallucinogén anyagot tartalmaz vagy mérgező.

Osztályozása[szerkesztés]

Sárga kérészgomba
Gyűrűs trágyagomba

A családba 20 nemzetség tartozik, ám közülük 8 csak egy, néhány másik pedig 2-3 fajt tartalmaz. Legnagyobb a Conocybe nemzetség 268 fajjal. Sokáig az Agrocybe genust is ide sorolták, de a genetikai vizsgálatok alapján áttették a harmatgombafélékhez.

Források[szerkesztés]

  • Bolbitiaceae Catalogue of Life
  • Rudolf Schubert, Horst Herbert Handke, Helmut Pankow: Niedere Pflanzen. In: Rothmaler Exkursionsflora von Deutschland. 3. Auflage. Band 1. Spektrum Akademischer Verlag, München, 1994, ISBN 978-3-8274-0655-2

Fordítás [szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Mistpilzverwandte című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.