Képlet (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Képlet
(Knowing)
2009-es amerikai–brit film

A film moziplakátja
A film moziplakátja
Rendező Alex Proyas
Producer Todd Black
Jason Blumenthal
Alex Proyas
Steve Tisch
Műfaj
  • sci-fi film
  • katasztrófafilm
Forgatókönyvíró Ryne Douglas Pearson
Juliet Snowden
Stiles White
Ryne Douglas Pearson
Főszerepben Nicolas Cage
Zene Marco Beltrami
Operatőr Simon Duggan
Vágó Richard Learoyd
Jelmeztervező Terry Ryan
Díszlettervező Nicki Gardiner
Gyártás
Gyártó Summit Entertainment
Escape Artists
Mystery Clock Cinema
Goldcrest Pictures
Kaplan/Perrone Entertainment
Wintergreen Productions
Ország  USA
 Egyesült Királyság
Nyelv angol
Játékidő 121 perc
Költségvetés 50 000 000 amerikai dollár (becsült)[1]
Képarány 2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó USA Summit Entertainment
Bemutató USA 2009. március 9.
magyar 2009. június 11.
Korhatár magyar Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott.
Bevétel Earth flag PD.jpg 187 858 642 dollár[2]
További információk

A Képlet (Knowing) egy 2009-ben bemutatott amerikai sci-fi film Alex Proyas rendezésében Nicolas Cage főszereplésével.

Történet[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

50 évvel ezelőtt 1959-ben a Lexington államban Massachusettsben a William Dawes Általános Iskola hivatalos évnyitó napján Clarc igazgató új versenyt hirdetett meg, amit az nyer meg, akinek a legjobb ötlete van e különleges nap megünneplésére.

Az ötlet, amit a tanári kar kiválasztott, Lucinda Embry-é volt.

Az ő ötlete az volt, hogy mindenki rajzolja le, hogy szerinte milyen lesz a jövő, és ezeket a rajzokat egy időkapszulába zárva ássák el 50 évre. Mindenki rajzokat készített, csak Lucinda írt egy számsort a papírra.

Az időkapszula elhelyezésének napján Lucinda az ünnepség közben eltűnt, és a tornaterem alatt egy kisebb helyiségben talált rá a tanára, Miss Taylor, miközben Lucinda az ajtó belső részét kaparta véresre az ujjaival. Ekkor azt mondta, hogy „Hallgattassa el őket, egyfolytában suttognak”.

2009-ben ezt az időkapszulát kinyitották, az üzeneteket szétosztották, és egy fiú, Caleb kapta meg, amit egykor Lucinda írt. Egy este John, Caleb apja, a poharát letette az asztalra, aminek az alja kissé nedves volt, és véletlenül arra a papírra tette, amit Caleb kapott.

Mikor levette a poharat, észrevette, hogy a nedves részen fönt, kissé balra annak az időpontnak a dátuma volt, amikor a World Trade Centert támadás érte. Majd felírta a táblára és megpróbálta úgy egybe hozni a számokat, hogy azok dátum szerint stimmeljenek. Ekkor kiderítette, hogy a dátum mellé a halottak száma volt felírva. Egész éjjel a balesetek után kutatott és mind megfelelőek voltak a számok kombinációja szerint. Viszont a papíron volt még 2 baleset, ami még nem következett be.

Négy utasszállító repülőgép kényszerleszállást hajtott végre Maine és Florida államban, az egyiknek a kényszerleszállása katasztrófába torkollott, 81 halálos áldozat volt. John éppen a helyszínen tartózkodott a kocsijában, de nem tudott tovább haladni, mert baleset történt. Egyszer csak feltűnt neki GPS-navigátorán a koordinátáinak száma, ekkor gondolta azt, hogy a papíron lévő kihagyott (bekarikázatlan) számok, amikről még nem tudta, hogy mit jelenthet, sejtette, hogy az idő és a halottak száma mellett a papír a helyszínt is megmutatja. Kiszállt az autójából és megkérdezte az egyik rendőrt, hogy mi történt, a beszélgetést félbevágta a hirtelen lezuhanó repülőgép.

Miután a gép lezuhant, John odarohant a szétszakadt roncsokhoz és megpróbálta megmenteni az emberek életét.

Miután haza tért a nővére fogadta őt, Grace, és John biztos akart lenni benne, hogy Caleb nem nézte a híreket.

Később áthívta a barátját, Phil Beckmant és elmondta neki, hogy amit megállapított az igaznak bizonyult.

Aznap éjjel Calebet meglátogatta a szobájában egy Idegen, és rámutatott az ablakra, hogy megmutassa neki a jövőt. Mikor Caleb hirtelen felkiált rémálmából John felrohan hozzá, és miközben Calebet nyugtatja megpillantja az ablakon keresztül kint egy Idegent. Kirohan egy baseballütővel és kiabál, hogy „Hagyjanak minket békén!”

Másnap John Calebbel felkeresi Diana Waylandot egy újságban talált infó alapján. Miután megtalálta és megállt, akkor jött ki a szemközti házból Diana és az ő lánya, Abby. Beszálltak egy szürke Mazdába, és útnak indultak. John követte az autót addig, amíg egy parkolóhoz nem értek. Mindketten leparkoltak, és az útjuk egy állatmúzeumba vezetett. John odaküldte Calebet, hogy nézze meg a farkasokat, és ott állt Abby is mellette. Így már nyugodtan tudott beszélgetni Dianával, majd megbeszélték, hogy kimennek az erkélyre. Kint egy nem túl hosszú csevegés után John kérdéseivel túlságosan ráijesztett Dianára és Diana meg a lánya gyorsan elmentek.

John este elővett egy revolvert, gondolván, hogy ezzel majd távolt tartja magától és a fiától az Idegeneket. Ezután utána nézett a következő baleset helyszínének és azt tudta meg, hogy a Worth St. és a Latayette St. sarkánál fog bekövetkezni.

Éjjel lement az utcára és egy nyilvános telefonfülkéből felhívta a New York-i FBI-irodát azzal a szándékkal, hogy tudassa, holnap terrortámadás fogja érni azt a helyszínt. Aznap elvitte Calebet a nővéréhez, és megmondta neki, hogy ne nézze a híradót. Ekkor elment a helyszínre és kereste a valószínűségét a balesetnek. Megkérdezte az egyik rendőrnőt, hogy miért nem zárták le a kereszteződést. Közben észrevette, hogy egy fekete furgonból kiszáll néhány öltönyös ember, majd megpillantotta a metró aluljárót és lement.

Lent tovább keresett és egy bujkáló személyt látott az egyik oszlop mögött, nagyon gyanús volt neki, és elkezdte üldözni, később egy rendőr is beszállt az üldözésbe, aki pedig hívta a többi rendőrt.

Mikor az utolsó kocsihoz értek kiderült, hogy a menekülő személynél csak pár lopott lemez volt. A másik sínen jövő vonatnak a sínje egy elválasztónál meghibásodott és a vonat kisiklott. Mivel nagyon nagy sebességgel jött, és a sok vagon tömege erősen lendületben tartotta az elszabadult szerelvényt az nagy területet pusztított el maga után. John a baleset közben azon volt, hogy megmentse a néger nőt és a gyermekét, de még a baleset előtt is próbálta rávenni, hogy szálljon le. A szerelvény rengeteg embert tarolt le és ölt meg, összesen 170 fő halt meg.

John este visszament a nővéréhez és elvitte Calebet, majd elmentek Dianához és így, hogy az a baleset bekövetkezett, amit még John említett neki, már Diana hajlandó volt segíteni, és mind a ketten elmentek meglátogatni Diana anyjának házát. Mikor odaértek és kiszálltak, Diana észrevette, hogy amit eddig a papíron lévő számsor legvégén 33-nak néztek az nem 33 volt, hanem az "EE" volt megfordítva, Diana mondta, hogy Abby szokott néha fordítva írni. Miután bementek a házba, sok kutatás után John még egy fekete követ talált közel az ágy aljához, és megfordította azt.

Az egész ágy aljára bele volt karcolva az az irat, hogy "Everyone Else" ami azt jelenti, hogy "Mindenki más", tehát tudták, hogy az "EE" az nem egy ember, hanem mindenki. Kutatás közben több Idegen is körbevette a kinti autót és suttogtak a két gyereknek. Abby értette tisztán, amit mondtak és kinyitotta nekik az ajtót, erre hirtelen Caleb hosszan megnyomta az autó dudáját és John meg Diana kirohant. John megpróbálta célba venni az egyik menekülő Idegent, utána rohant, és mikor utolérte az Idegen elvakította őt.

Másnap reggel Abby azt a képet, amit John elhozott Diana anyjának lakásáról - az Ezékiel jóslatot - kifestette felül sárgára, ami a napot ábrázolta, és megmutatta Johnnak, ezután John kétségbeesetten elment a csillagvizsgálóba, ahol megállapította, hogy egy gigantikus napkitörés fog bekövetkezni, ami a Földön minden élőlényt el fog pusztítani. Ezután találgattak, hogy elmennek egy barlangba, hogy ott talán nem éri őket a kozmikus sugárzás.

Johnnak feltűnt, hogy a papíron lévő számsorozat helyszíne nincs megadva. Eszébe jutott, amit Miss Taylor mondott, hogy Lucinda nem fejezte be a számsort, és az ünnepség napján véresre kaparta az ujjait egy kis helyiség ajtaján. Tehát a helyszín koordinátái az ajtóban lesznek. John az iskolába siet a gyerekekkel, hogy megbizonyosodjon igazáról. Miközben otthon elkezdte lekaparni, Diana idegességében és türelmetlenségében közölte Johnnal, hogy elviszi a gyerekeket a barlangba. Mire John végzett, Diana már úton volt a barlangba. John kétségbeesve kereste őket, mikor meglátta, hogy a koordináta Diana anyjának házát jelöli. Mikor Diana leparkolt egy benzinkútnál, Caleb felhívta apját, hogy hol van. Diana elborzadva látta a tévében, hogy a katasztrófa elkerülhetetlen. Miközben a tévét nézte, az Idegenek elrabolták a gyerekeket. Diana őrült hajszába kezdett, hogy utolérje őket. A hajsza közben egy kamionnal karambolozott, és ahogy anyja megjósolta, éjfélkor elhunyt. John eközben Diana anyja háza felé tartott, ahol észrevette Diana kocsiját. A jármű mellett találta a két gyereket egy-egy fehér nyúllal a kezükben. Ők ezt azzal indokolták, hogy az Idegenek megengedték nekik, hogy magukkal vigyék őket. Ekkor megjelentek az elrablóik is. Elkezdtek beszélni Abbyhez és Calebhez, amit John nem értett. Kiderült, hogy az Apokalipszis előre elrendeltetett, és hogy csak a kiválasztott gyerekek élhetik túl. Az Idegenek űrhajója leszállt a különös kővel borított földre, majd az Idegenek beljebb invitálták a gyerekeket a járműbe. Az egyik Idegen Johnhoz fordult, és Caleben keresztül üzente neki, hogy ő nem tarthat velük. Caleb és John búcsút vettek, majd az Idegenek eltűntek a gyerekekkel együtt.

John hazament, hogy együtt legyen a családjával a katasztrófa ideje alatt. Miközben elbúcsúztak egymástól a napkitörés elpusztította a Földet. Ezzel párhuzamosan az Idegenek egy új Földön hagyták a gyerekeket. Az égen hasonló sorsú gyermekek szálltak le az ismeretlen planétára. Caleb és Abby egymást bátorítva indultak el felfedezni az ismeretlen bolygót. A film végén a két gyermek egy fa felé tartott.

Dialog-go-hand.svg Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. Knowing – Box office/business (angol nyelven). Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2009. november 26.)
  2. Képlet bevétele a hivatalos oldal szerint. (Hozzáférés: 2014. augusztus 7.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]