Képes Gábor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Képes Gábor
Született 1980június 8. (40 éves)
Budapest
Állampolgársága magyar
Nemzetisége magyar
Foglalkozása
Iskolái ELTE Bölcsészettudományi Kar (–2004)

Képes Gábor (Budapest, 1980. június 8. –) magyar költő, sci-fi író, muzeológus (szakterülete: informatikatörténet).

Élete[szerkesztés]

Az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnáziumban érettségizett. Az ELTE BTK magyar szakán diplomázott 2004-ben. Tudományos-fantasztikus irodalomra Sárdi Margit, verstanra Szepes Erika, bölcsészettudományi informatikára Horváth Iván tanította. Verseket egyetemistaként kezdett publikálni. Érdeklődése a kortárs magyar irodalom és a tudományos-fantasztikus irodalom mellett a bölcsészettudományi informatika felé fordult. 2001-től az ELTE bölcsészettudományi karán a Bölcsészettudományi Informatika Önálló Program (BIÖP) demonstrátora, majd megbízott előadója. Itt önálló számítógép-történeti szemináriumokat és kollokviumokat tartott (Gépek és stílusok, A mikroszámítógép kora, A személyi számítógép története). Oktatási tevékenységét az ELTE BTK Informatikai és Könyvtártudományi Intézetében és az ELTE Informatikai Karán folytatja. Diákévei alatt informatikai magángyűjteményt hozott létre. Kovács Győző javaslatára kapcsolódott be a Neumann János centenáriumi évben rendezett jubileumi informatikai kiállítás (Természettudományi Múzeum, 2003) munkálataiba, majd a kiállítás alapján készült vándortárlat rendezésébe. Magángyűjtői tevékenységét abbahagyva gyűjteménye legtöbb darabját a kiállítást rendező Országos Műszaki Múzeumnak ajándékozta. Azóta muzeológusként dolgozott az Országos Műszaki Múzeumban, 2009-től a jogutód Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum muzeológusa, számítástechnikai gyűjteményének kurátora volt. 2011-től 2014-ig műszaki muzeológiai osztályvezető, főmuzeológus, mellette 2012-től 2014-ig az Öntödei Múzeum megbízott múzeumvezetője. 2014-től 2016-ig a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA) főosztályvezetője (Digitális Gyűjtemények Főosztály). 2016-tól a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság főmunkatársa. Alapító tagja a Magyar Scifitörténeti Társaságnak és a Magyar Írószövetség SF Irodalmi Szakosztályának alapító titkára.

Munkássága[szerkesztés]

Képes Gábor: Programvers[1]

Koltai Rékának
 
10 INPUT "Szeretsz?"; A$
20 IF A$="IGEN" THEN GOTO 40
30 GOTO 10
40 PRINT "Én is Téged!"
50 END 

Három verseskötetét adták ki eddig (Igaz történet, Az élet egy nagy öröklakás, Az utcafront és az öregember), a kétezres évek első felében versei több lapban, többek között a 2000-ben, a Népszabadságban, a Prae-ben, a Vigiliában, a Magyar Műhelyben, az Esőben jelentek meg. Legtöbb versét az Ezredvég című folyóiratban közölte (első verspublikációja az Ezredvég 2000. február-márciusi számában jelent meg).

Szűcs Zoltán Gábor jellemzése szerint lírája neomodern szemléletű (vö. Szűcs Zoltán Gábor: Neomodern költészet - Képes Gábor verseiről, Alföld, 2003/12., p105-110.).

Több tárcanovellája is megjelent a Galaktika magazinban (Budapest - 2040, Morzsa, Hazatérés, Megálló, Közös nevező, A szerelmes és a világvége, Jelenések lapja, Fehér majom feketében, Ház a kráter szélén), elsőként a Budapest - 2040 jelent meg a 188-as számban. Sci-fi környezetben játszódik A falu szélén című novellája is, melyet az Ezredvég folyóirat 2007. februári számában publikált.

A HiperGalaktika 2 a Legendás űrhajós látogatása című írását közölte 2008. novemberben. A HiperGalaktika 3-ban jelent meg Gyakorlati út a pedagógiához című, a Legendás űrhajós világában játszódó tárcanovellája s Egy út a modern informatikához: Kovács Mihály és tanítványai című tanulmánya (2009. november).

Novellái közül több a Galaktika e-könyvtár sorozatában, e-book formátumban is megjelent.

Szerkesztőként közreműködött Arthur C. Clarke, Frederik Pohl, Jack McDevitt, Robert Silverberg, Arkagyij és Borisz Sztrugackij több művének magyar kiadásában.

Rövid tanulmányt közölt a magyar science-fiction újjáéledéséről Kasztovszky Béla, Nemere István és László Zoltán regényei apropóján. (Képes Gábor: A sci-fi reneszánsza, In: Pápay György (szerk.): Apropó. Könyvekről jutott eszünkbe, Szépirodalmi Figyelő Alapítvány, Budapest, 2012., p13-24.)

Számos recenziót publikált az Esőben, az Ezredvégben és főként a Szépirodalmi Figyelőben, 2002 és 2011 között.

Versei, novellái mellett számos informatikatörténeti írása is megjelent, melyek közül kiemelkedik az Álló Gézával közösen írt A jövő múltja című, magyar-angol nyelvű, átfogó informatikatörténet könyve, amely Alföldi István szerkesztésében jelent meg 2013-ban, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) gondozásában. A kötet bemutatja az NJSZT 2013-ban, Szegeden megnyitott és azóta is látogatható állandó kiállításának teljes anyagát, de attól függetlenül is olvasható.

Lektorként közreműködött két informatikatörténeti vonatkozású kötet kiadásában, ezek: Beregi Tamás: Pixelhősök (Vince Kiadó, 2010.) és Szűts Zoltán: Online - Az internetes kommunikáció és média története, elmélete és jelenségei (Wolters Kluwer, 2018.).

Képes Gábor szenvedélyesen érdeklődik a populáris kultúra története iránt, ennek jegyében rövidebb művelődéstörténeti írásokat is ír: 2014 és 2016 között közel ötven cikke jelent meg a Magyar Nemzeti Digitális Archívum kulturális portálján (Mandarchiv.hu), technikatörténetről, filmekről, valamint a magyar könnyűzene történetéről. A Filmvilág című lapban Riz Ortolani olasz filmzeneszerzőről, a Lemezbörze hasábjain Korda György táncdalénekesről jelent meg cikke.

Vízivárosi lokálpatriótának vallja magát[2], a Víziváros Facebook-oldalt 2009-ben alapította meg, majd az alapítás tizedik évfordulóján, 2019-ben több felolvasóestet is tartott vízivárosi vonatkozású verseiből: a Csalogány26 étteremben, a Nyitott Műhelyben és a Jókai Anna Szalonban[3].

Tudományos ismeretterjesztőként számos előadást tartott, elsősorban informatikatörténetről, például az M5 televízió Mindenki Akadémiája című műsorában. Az informatika népszerűsítésével kapcsolatos tevékenységéhez kapcsolódik, hogy 2004 óta folyamatosan a szekszárdi Neumann János Nemzetközi Programtermék Verseny zsűritagja, 2019-ben pedig a nyíregyházi Magyar Ifjúsági Robot Kupa zsűritagja is lett.

Önálló verseskötetei:

 • Igaz történet, Alterra Svájci-Magyar Kiadó, 2000.
 • Az élet egy nagy öröklakás, Fiatal Írók Szövetsége, 2002., szerkesztette: Szerdahelyi István
 • Az élet egy nagy öröklakás (online), Gépeskönyv, 2002.
 • Az utcafront és az öregember, Fiatal Írók Szövetsége, 2006,

Versei és novellái antológiában:

 • Szepes Erika (szerk.): Kötél-tánc, fiatal költők antológiája, Nagy Lajos Alapítvány, 2001. (versek)
 • Morfondírozások kora, a Nagy Lajos Irodalmi és Művészeti Társaság antológiája, 2004. (versek)
 • Az esti tűznél találkozunk, a Nagy Lajos Irodalmi és Művészeti Társaság antológiája, 2007. (novellák)
 • Képes Gábor - Vancsó Éva (szerk.): NEMERE 70., Magyar Scifitörténeti Társaság antológiája Nemere István 70. születésnapjára, 2014. (novella)
 • Szélesi Sándor (szerk.): Távoli kolóniák, Ad Astra Kiadó, 2016. (novella)
 • Gyimesi László - Köves István - Szepes Erika (szerk.): Kedvesebb hazát, Nagy Lajos Irodalmi és Művészeti Társaság antológiája, 2016. (versek)
 • Gyimesi László - Köves István - Szepes Erika (szerk.): Felemás korlát, Nagy Lajos Irodalmi és Művészeti Társaság antológiája, 2017. (versek)
 • Brody, Alexander - Márton László - Nagy Gabriella - Torma Tamás (szerk.): Alibi hat hónapra 23. Divat, Hamu és Gyémánt kiadó, 2019. (novella)
 • Földeák Iván - Köves István - Szepes Erika (szerk.): Csák Máté földjén, Nagy Lajos Irodalmi és Művészeti Társaság antológiája, 2019. (versek)

Verse emlékkönyvben:

 • Neumann János Emlékkönyv, Informatikai és Hírközlési Minisztérium, 2005.

Informatikatörténeti kiadványai:

 • Bertáné dr. Varga Judit (szerk.): Menő üzletember, Országos Műszaki Múzeum, Budapest, 2008. (az azonos című kiállítás kísérőkiadványa, írta: Képes Gábor – Tóth Endre – Vámos Éva)
 • Képes Gábor (szerk.): DOStalgia. A személyi számítógép története dióhéjban, Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, Budapest, 2011. (az azonos című kiállítás kísérőkiadványa)
 • Képes Gábor - Álló Géza: A jövő múltja. Neumanntól az internetig, felelős szerkesztő: Alföldi István, Neumann János Számítógép-tudományi Társaság, Budapest, 2013.
 • A kibernetika hőskora avagy Volt élet a PC előtt; Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, Bp., 2014

Informatikatörténeti írásai:

 • A házi számítógép kora, In: Kovács Győző: 100 éve született Neumann János, Mérföldkövek a számítástechnikában, Technikatörténeti monográfiák 1., Országos Műszaki Múzeum, 2003.
 • A mikroszámítógép kora. In: Vámos Éva - Vigyázó Lilly (szerk.): Tanulmányok a természettudományok, a technika és az orvoslás történetéből, OMM - MTESZ, 2004, p177-180.
 • Az igazi floppy. In: Vadas József - Bojár Iván András (szerk.): Magyar Design, OCTOGON könyvek, 2004, 174. o.; angol nyelven ugyanitt: The real floppy, ford.: SARKADY Krisztina, p175.
 • Kiemelkedő műtárgycsoportok az Országos Műszaki Múzeum Matematikatörténeti- és Számítástechnika-történeti Gyűjteményében, TÓTH Endrével, Technikatörténeti Szemle, 2003-2004.
 • Kovács Mihály és tanítványai: a kibernetikaoktatás kezdetei a budapesti Piarista Gimnáziumban, In: VÁMOS Éva - VIGYÁZÓ Lilly (szerk.): Tanulmányok a természettudományok, a technika és az orvoslás történetéből, OMM - MTESZ, 2005
 • „Van, aki tartózkodóan, van, aki kíváncsian közelít a géphez” - generációk ismerkedése a számítógéppel, In: Menyhért Anna - Vaderna Gábor (szerk.): Amihez mindenki ért..., Kultúratudományi tanulmányok, József Attila Kör - L'Harmattan, Budapest, 2006, p232-249
 • Laufer Gábor: egy orvos és a számítógép, Technikatörténeti Szemle, XXVII. 2005-2006, p 261-282. (dr. Laufer Gábor visszaemlékezése, szöveggondozás, szerkesztés)
 • Videoton Home Center: egy intelligens otthon a rendszerváltás korából, Technikatörténeti Szemle, XXVII. 2005-2006, p 147-161.
 • A Menő Üzletember tárgyai: hordozható elektronika és Business Class az Országos Műszaki Múzeumban, Technikatörténeti Szemle, XXVIII. 2007-2008, p 99-111. (Tóth Endrével)
 • A Lasergraph fotóplotter család, in: Vámos Éva – Vámos Endréné Vigyázó Lilly (szerk.): Tanulmányok a természettudományok, a technika és az orvoslás történetéből, MTESz Tudomány- és Technikatörténeti Bizottsága, Budapest, 2008, p 85-93.
 • Egy út a modern informatikához. Kovács Mihály és tanítványai, Hipergalaktika 03, 2009, p112-117.
 • A hordozható számítógép évtizedei, in: Vámos Éva – Vámos Endréné Vigyázó Lilly (szerk.): Tanulmányok a természettudományok, a technika és az orvoslás történetéből, MTESz Tudomány- és Technikatörténeti Bizottsága, Budapest, 2009, p97-103.
 • Az informatika gyermekei. Ismerkedés a játékos számítógéppel. In: Vámos Éva – Vámosné Vigyázó Lilly: Tanulmányok a természettudományok, a technika és az orvoslás történetéből, MMKM – MTESZ – MSZH, Budapest, 2010, p59-65.
 • 2010: Arthur C. Clarke éve, Vörös Postakocsi (a Nyíregyházi Főiskola folyóirata), 2010/tél, http://www.avorospostakocsi.hu/2011/02/22/2010-arthur-c-clarke-eve/
 • Az IBM-kompatibilis személyi számítógépek térhódítása Magyarországon, in: A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Évkönyve I., MMKM, Budapest, 2012., p95-107.
 • Számítógép a Vasfüggöny mögött, in: A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Évkönyve II., MMKM, Budapest, 2013.,p138-161.
 • Hazai gyártású iskolai- és házi számítógépek. Falta Zoltán emlékére, in: A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Évkönyve III., MMKM, Budapest, 2014., p122-135.
 • Volt élet a PC előtt! Számolóeszközöktől a robotokig - a Kibernetika hőskora című kiállítás műtárgyai, in: A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Évkönyve IV., MMKM, Budapest, 2015., p129-140.
 • Kozma László, in: Dr. Krámli Mihály Phd (főszerk.): Sorsok és találmányok. Tanulmányok a magyarországi zsidó műszaki alkotókról a Magyar Holokauszt 70. évfordulója alkalmából, MMKM, Budapest, 2014., p70-85.
 • Jánosi Marcell és a "bűvös floppy", Óbudai Anziksz, 2018/tavasz, p82-85.
 • Építsünk számítógépet! Simonyi Endre (1937-2018) és kora, Óbudai Anziksz, 2018/19/tél, p82-87.
 • A számítóközpontoktól a digitális esélyegyenlőségig. Az NJSZT első 50 éve, Információs Társadalom, 2018/3-4., p139-151.
 • Lunar Lander. Szépirodalmi Figyelő, 2019/4.

Tagságok, tisztségek:

 • 2000-től Dayka Gábor Társaság, alapító főtitkár
 • 2000–2003 a Huszonegy kulturális folyóirat szerkesztője (megszűnéséig)
 • 2001-től Nagy Lajos Irodalmi és Művészeti Társaság, tag (2002-től elnökségi tag, 2003-tól 2005-ig szervezőtitkár)
 • 2001-től Neumann János Számítógép-tudományi Társaság, tag
 • 2002-től Fiatal Írók Szövetsége, tag
 • 2003-tól Magyar Scifitörténeti Társaság, alapító tag
 • 2004-től JAK (József Attila Kör), tag
 • 2005-től Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete, tag
 • 2005-től Kultúrvákum Egyesület, tag
 • 2009-től Magyar Írószövetség, tag, SF Irodalmi Szakosztály, alapító titkár
 • 2009-től Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Informatikatörténeti Fóruma (ITF), vezetőségi tag

Díjai:

 • Kemény János-díj. Informatikatörténeti kutatásaiért és publikációiért kapta meg 2014-ben a Neumann János Számítógép-tudományi Társaságtól.

Kiállításai:

 • A számítástechnika mindenkié. Informatikai és Hírközlési Minisztérium, Budapest, 2003. (Szakmai vezető: Kovács Győző. Rendezte: Képes Gábor)
 • Mérföldkövek a számítástechnikában. Vándorkiállítás a magyar informatika történetéről. Helyszínek: Sátoraljaújhely, Budapest (TIT Planetárium), Szolnok (Damjanich János Múzeum), Salgótarján (Technika Háza), Pécs, Budapest (Kempelen Farkas Hallgatói Információs Központ), Székesfehérvár (Kandó Kálmán Villamosmérnöki Főiskolai Kar Számítógéptechnikai Intézet), 2004-2006. (Szakmai vezető: Kovács Győző. Rendezte: Képes Gábor - Tóth Endre - Sima Péter)
 • „Nézem a lámpát” - József Attila és a fény. Budapesti Műszaki Főiskola, 2005. (rendezte: Képes Gábor - Tóth Endre)
 • Örök reneszánsz. A megújulás technikája. Közlekedési Múzeum, Budapest, 2008. (Az „Ősnyomtatványtól az e-bookig” című fejezet kidolgozása. A kiállítást rendezte: Kócziánné dr. Szentpéteri Erzsébet)
 • Menő üzletember. Országos Műszaki Múzeum Elektrotechnikai Múzeuma, 2008. Damjanich János Múzeum, Szolnok, 2009. Finta Múzeum Vadász Pál Kiállítóterme, Túrkeve, 2010. (rendezte: Képes Gábor - Tóth Endre).
 • Űrhódító. A számítógépes játék (r)evolúciója. Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, Budapest, 2010. (rendezte: Képes Gábor)
 • Egy géniusz ifjúkora. Neumann János-emlékkiállítás. Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, Budapest, 2011. (rendezte: Képes Gábor, szakmai vezető: Kovács Győző)
 • DOStalgia - 30 éves a PC. Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, Budapest, 2011-2012. (rendezte: Képes Gábor)
 • Az informatika gyermekei. Damjanich János Múzeum, Szolnok. Finta Múzeum Vadász Pál Kiállítóterme, Túrkeve. Nagyatádi Városi Múzeum, Nagyatád. 2011-2012. (rendezte: Képes Gábor)
 • Mobilmementók. Öntödei Múzeum, Budapest, 2012. (rendezte: Képes Gábor - társrendező: Csernák Márton)
 • DOStalgia - a személyi számítógép hőskora. Finta Múzeum Vadász Pál Kiállítóterme, Túrkeve, 2012. Damjanich János Múzeum, Szolnok, 2013. Helytörténeti Gyűjtemény, Dombóvár, 2013. Városi Múzeum, Kecel, 2013. Közúti Szakgyűjtemény, Kiskőrös, 2013. (rendezte: Képes Gábor, társrendező: Nagy Károly)
 • A kibernetika hőskora. Finta Múzeum Vadász Pál Kiállítóterme, Túrkeve, 2013. Atomenergetikai Múzeum, Paks, 2014. (rendezte: Képes Gábor)
 • Sorsok és találmányok. A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum kiállítása a Holokauszt 70. évfordulóján. Közlekedési Múzeum, Budapest, 2014. (Részvétel a forgatókönyv megírásában. A Kozma Lászlóval kapcsolatos kiállításrész kidolgozása. A kiállítást rendezte: Dr. Krámli Mihály)
 • Űrcsilliárdos. Dragon György emlékkiállítás. Finta Múzeum Vadász Pál Kiállítóterme, Túrkeve, 2015. Damjanich János Múzeum, Szolnok, 2016. (rendezte: Képes Gábor, társrendező: Dragon Ferenc)
 • Nem esett messze az alma a fájától. A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság és Nagy Károly magángyűjtő közös kiállítása. Újpesti Kulturális Központ Ifjúsági Ház, Budapest, 2016. NJSZT Informatika Történeti Kiállítása, Szent-Györgyi Albert Agora, Szeged, 2016. (rendezte: Képes Gábor, társrendező: Nagy Károly)
 • MI és a Robot. A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság robotika kiállítása. NJSZT Informatika Történeti Kiállítása, Szent-Györgyi Albert Agora, Szeged, 2017. (rendezte: Képes Gábor)
 • Nekem 8(bit). A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság és Nagy Károly magángyűjtő közös kiállítása. Újpesti Kulturális Központ Ifjúsági Ház, Budapest, 2017. NJSZT Informatika Történeti Kiállítása, Szent-Györgyi Albert Agora, Szeged, 2017. (rendezte: Képes Gábor, társrendező: Nagy Károly)
 • Győző győzött. A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság emlékkiállítása Kovács Győző tiszteletére. Zipernowsky Galéria, Budapest, 2018. NJSZT Informatika Történeti Kiállítása, Szent-Györgyi Albert Agora, Szeged, 2018. Finta Múzeum Vadász Pál Kiállítóterme, Túrkeve, 2018. I. Béla Gimnázium, Szekszárd, 2019. (rendezte: Képes Gábor)
 • Mentsük, ami menthető. A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság és Nagy Károly magángyűjtő közös kiállítása. Újpesti Kulturális Központ Ifjúsági Ház, Budapest, 2018, (rendezte: Képes Gábor, társrendező: Nagy Károly)
 • NJSZT50. A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság első fél évszázada. NJSZT Informatika Történeti Kiállítása, Szent-Györgyi Albert Agora, Szeged, 2018. Zipernowsky Galéria, Budapest, 2018. Petőfi Művelődési Központ, Kiskőrös, 2018-19. Eszterházy Károly Egyetem Varázstorony, Eger, 2019. Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtára, Debrecen, 2019. (rendezte: Képes Gábor)
 • GSM - Generációk Saját Mobiljai. NJSZT Informatika Történeti Kiállítása, Szent-Györgyi Albert Agora, Szeged, 2019. Finta Múzeum Vadász Pál Kiállítóterme, Túrkeve, 2019-2020. Piarista Múzeum, Budapest, 2019-2020. (rendezte: Képes Gábor, társrendező: Csernák Márton)

Virtuális kiállításai

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Kovács Győző: Válogatott kalandozásaim Informatikában, GÁMA-GEO Kft. Masszi Kiadó, Budapest, 2002. 117. old.
 2. Népszava: Elavult gépek, városok – Réka örök (magyar nyelven). nepszava.hu. (Hozzáférés: 2020. január 9.)
 3. (2019.12.19.) „Képes Gábor Vízivárosa”. Várnegyed, p12-13.. o.  

Források[szerkesztés]