Kén-hexafluorid

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kén-hexafluorid
Sulfur-hexafluoride-2D-dimensions.png Sulfur-hexafluoride-3D-balls.png
Sulfur-hexafluoride-3D-vdW.png
IUPAC-név kén(VI)fluorid
Más nevek kén-hexafluorid
Kémiai azonosítók
CAS-szám 2551-62-4
SMILES
FS(F)(F)(F)(F)F
Kémiai és fizikai tulajdonságok
Kémiai képlet SF6
Moláris tömeg 146,06 g/mol
Megjelenés színtelen szagtalan gáz
Sűrűség 6,164 g/l, (gáz, 1 bar)
1,329 kg/l, (folyadék, 25 °C)
2510 kg/m³ vagy 2,510 kg/l, (szilárd −50,8 °C)
Olvadáspont −64 °C (209 K) (szublimál)
Veszélyek
EU osztályozás Nincsenek veszélyességi szimbólumok[1]
R mondatok nincs R-mondat[1]
S mondatok S9, S23[1]
Ha másként nem jelöljük, az adatok az anyag standardállapotára (100 kPa) és 25 °C-os hőmérsékletre vonatkoznak.

A kén-hexafluorid (SF6) szervetlen vegyület. Szobahőmérsékleten gáz halmazállapotú. Molekulaszerkezete oktaéderes; hat fluoratom kapcsolódik egy központi kénatomhoz. Színtelen, szagtalan, nem mérgező és nem gyúlékony. Mivel tipikusan apoláris gáz, vízben alig, de apoláris szerves oldószerekben jól oldódik. Általában sűrített, cseppfolyósított formában szállítják.

Élettani hatásai és óvintézkedések[szerkesztés]

Érdekessége, hogy kis, biztonságos adag belélegzése során az emberi hang mélyebb lesz. Ennek magyarázata az, hogy az emberi vokális traktus tulajdonképpen egy akusztikus rezonátor. Annak a sajátfrekvenciája egyenesen arányos az üreget kitöltő anyagban uralkodó hangsebességgel. A kén-hexafluoridban pedig 0,44-szor lassabban terjed a hang, mint a levegőben. Ezzel ellentétben a hélium belélegzésekor a hang magasabb lesz, mert a héliumban a hang háromszor gyorsabban terjed, mint a levegőben.[2]

Ezt mutatta be Adam Savage az Állítólag… című televíziós műsorban 2008. szeptember 3-án. A műsor során hélium belélegzésére is sor került, amitől magasabb lett a belélegző hangja.[3]

Habár a kén-hexafluorid belégzése újszerű szórakozás lehet, a mutatvány veszélyessé válhat. Ennek oka, hogy a többi közömbös gázhoz hasonlóan az SF6 nemcsak az oxigént szorítja ki a tüdőből, hanem a légzési reflexet elsődlegesen kiváltó szén-dioxidot is. Általában elmondható, hogy a sűrű, szagtalan gázok zárt területen fulladást okozhatnak.

Az extrém üvegház hatású anyagokhoz tartozik, légköri lebomlási ideje több ezer év. [4]

Felhasználása a villamos erőátvitelben[szerkesztés]

A levegőnél ötször nagyobb sűrűsége és jóval nagyobb villamos szilárdsága (az 1...6 bar nyomástartományban kb. 2,5...3-szoros) miatt nagy zárlati teljesítményű hálózatok megszakítóiban alkalmazzák gáztöltetként. A kén-hexafluoridban égő ív azonos gáznyomás és áramerősség esetén jóval kisebb átmérőjű, mint levegőben. Az ív kialvásakor a gáztér ionjainak rekombinációja gyorsabb, és a gáztér villamos szilárdsága sokkal gyorsabban tér vissza.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

  1. a b c A kén-hexafluorid (BGIA GESTIS)[halott link] (németül)
  2. Physics in speech. phys.unsw.edu.au, 2010. március 30. [2004. december 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. március 30.)
  3. Mythbusters - Fun With Gas. YouTube, 2008. június 2. (Hozzáférés: 2008. szeptember 9.)
  4. weblaboratorium.hu Kísérletek kén-hexafluoriddal