Kémiai kasztrálás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A kémiai kasztrálás anafrodiziákumokkal történő kasztrálás a libidó és a szexuális aktivitás csökkentésére, rák kezelésére és egyéb célokra.[1] A sebészeti kasztrációval ellentétben – ami során az ivarmirigyeket a testen ejtett bemetszésen keresztül távolítják el[2] – a kémiai kasztrálás során nem távolítják el a szerveket, ezáltal nem is minősül sterilizációnak.[3] A kémiai kasztráció visszafordítható (reverzibilis), amennyiben az érintett rendszeres kezelését abbahagyják,[1] bár még ezt követően is megfigyelhetők a beavatkozás hosszabb távon komoly mellékhatásai, mint a csontritkulás és az elhízás.[1]

A The New York Times 2016. májusi beszámolójában arról írt, hogy számos országban alkalmaznak kémiai kasztrálást szexuális bűnözőkön, gyakran a kiszabott börtönbüntetésük csökkentése érdekében.[4]

Hatásai[szerkesztés]

Férfiakra[szerkesztés]

A férfiaknál alkalmazva ezek a gyógyszerek csökkenthetik a nemi vágyat, a kényszeres szexuális fantáziákat és a szexuális izgalomra való képességet. A komoly mellékhatásai ritkák, de előfordulhat testzsír növekedés és a csontok sűrűségének csökkenése, ami növeli a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a csontritkulás kockázatát. Ezek mellett gynecomastia (férfiaknál a normálisnál nagyobb emlőmirigyek kialakulása) is kialakulhat, de kifejlődésük már ritkább.[1][5][6]

Nőkre[szerkesztés]

A nőknél alkalmazva a hatások hasonlóak, bár kevés kutatás készült a női nemi vágy kémiai úton való csökkentéséről, vagy a nőkre szabott anafrodiziákumokról, mivel a kutatások többsége az ellenkezőjére, a növelésre összpontosít, de az antiandrogénes hormonkezelés csökkenti a tesztoszteronszintet a nőknél, ami hatással lehet a nemi vágyra és a szexuális reakcióra.[7][8][9] Ezek a gyógyszerek mellékhatásként leeresztik a mell mirigyeit, és megnövelik a mellbimbó méretét. Továbbá megfigyelhető a csontok ritkulása, ajkak elszíneződése,[10][11] testszőrzet kihullása és az izomtömeg csökkenése.[12][13]

A rák kezelése[szerkesztés]

A kémiai kasztrálás egyik fő orvosi alkalmazási területe a hormonérzékeny rákos megbetegedések (mint a prosztatarák),[1] melyeknél az effajta kezelési mód már nagymértékben felváltotta a sebészeti kasztrálást.[14][15]

A kémiai kasztráció antiandrogén hatású gyógyszerek,[1] mint a ciproteron-acetát, a flutamid vagy a gonadotropinfelszabadító hormon antigonisták beadásából áll.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c d e f Szabó Emese: Nem leányálom a kémiai kasztráció (magyar nyelven). mno.hu. Nemzet Lap- és Könyvkiadó Kft., 2016. november 20. [2016. november 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. május 9.)
  2. Candace Rondeaux: Can Castration Be a Solution for Sex Offenders? (angol nyelven). washingtonpost.com. The Washington Post Company, 2006. július 5. (Hozzáférés: 2022. május 9.)
  3. Christopher Meisenkothen: Chemical Castration — Breaking the Cycle of Paraphiliac Recidivism. (angolul) Social Justice, XXVI. évf. 1. sz. (1999) 139–154. o.
  4. Joe Cochrane: Indonesia Approves Castration for Sex Offenders Who Prey on Children (angol nyelven). nytimes.com. The New York Times, 2016. május 25. (Hozzáférés: 2022. május 9.)
  5. Robert C.J. Kanhai – J. Joris Hage – Paul J. van Diest – Elisabeth Bloemena – J. Wiebe Mulder: Short-Term and Long-Term Histologic Effects of Castration and Estrogen Treatment on Breast Tissue of 14 Male-to-Female Transsexuals in Comparison With Two Chemically Castrated Men. (angolul) The American Journal of Surgical Pathology, XXIV. évf. 1. sz. (2000. január) 74–80. o. doi
  6. Farkas Csilla: A here marad, a vágy megy (magyar nyelven). 24.hu. Central Médiacsoport Zrt., 2013. január 4. (Hozzáférés: 2022. május 9.)
  7. Oophorectomy (ovary removal surgery) (angol nyelven). mayoclinic.org. Mayo Foundation for Medical Education and Research. (Hozzáférés: 2022. május 9.)
  8. Yolanda Smith: Oophorectomy Risks (angol nyelven). news-medical.net. AZoNetwork, 2010. augusztus 16. (Hozzáférés: 2022. május 9.)
  9. C. Castelo-Branco – S. Palacios – J. Combalia – M. Ferrer – G. Traveria: Risk of hypoactive sexual desire disorder and associated factors in a cohort of oophorectomized women. (angolul) Climacteric, XII. évf. 6. sz. (2009. november 11.) 525–532. o. doi
  10. Gynecomastia with Anti-androgens (angol nyelven). oncolink.org. Trustees of the University of Pennsylvania, 2007. június 10. [2016. március 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. május 9.)
  11. Amber Keefer: Anti-Androgen Side Effects (angol nyelven). livestrong.com. Leaf Group Ltd., 2018. december 5. (Hozzáférés: 2022. május 9.)
  12. Antiandrogen Drugs (angol nyelven). thefreedictionary.com. (Hozzáférés: 2022. május 9.)
  13. Clare Murphy: Can drugs help sex offenders? (angol nyelven). news.bbc.co.uk. BBC, 2007. június 13. (Hozzáférés: 2022. május 9.)
  14. About hormone therapy for prostate cancer (angol nyelven). cancerresearchuk.org. Cancer Research UK. [2012. november 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. május 9.)
  15. The ADT Book (angol nyelven). lifeonadt.com. (Hozzáférés: 2022. május 9.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Chemical castration című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.