Kékpettyes tüskésrája

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Infobox info icon.svg
Kékpettyes tüskésrája
Taeniura lymma2a.jpg
Természetvédelmi státusz
Mérsékelten fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon.svg Status iucn LC icon blank.svg
IUCN3.1
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Porcos halak (Chondrichthyes)
Alosztály: Cápák és ráják (Elasmobranchii)
Öregrend: Rájaszerűek (Batoidea)
Rend: Rájaalakúak (Rajiformes)
Család: Tüskésrájafélék (Dasyatidae)
Nem: Taeniura
Faj: T. lymma
Tudományos név
Taeniura lymma
(Forsskål, 1775)
Szinonimák

Raja lymma Forsskål, 1775
Taeniura lymna (Forsskål, 1775)
Trygon ornatus Gray, 1830

Elterjedés
A kékpettyes tüskésrája előfordulási helyeA kékpettyes tüskésrája előfordulási helye
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Kékpettyes tüskésrája témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Kékpettyes tüskésrája témájú médiaállományokat és Kékpettyes tüskésrája témájú kategóriát.

A kékpettyes tüskésrája (Taeniura lymma) a porcos halak (Chondrichthyes) osztályának a rájaalakúak (Rajiformes) rendjébe, ezen belül a tüskésrájafélék (Dasyatidae) családjába tartozó faj.

Elterjedése[szerkesztés]

Az Indiai-óceán egész területén elterjedt, a Dél-Afrika és Ausztrália körüli vizeket, valamint Új-Guinea partmenti részeit is érintve, de nyílt vizeken is megtalálható.

Megjelenése[szerkesztés]

A kékpettyes tüskésrája hossza nem éri el az 1 métert, és mindösszesen néhány kilogrammot nyom. Hátoldali rikító kék foltjairól könnyen felismerhető faj. Legtöbbször a homokos vagy korallos aljzaton pihen, szereti befúrni magát a laza homokba, ilyenkor csak két, testsíkjából kiemelkedő szeme látszik. Tüskékkel felfegyverkezett farka hosszúra megnyúlt. Fejének két oldalán a fejlett, izmos úszók helyezkednek el, amelyek jellegzetes kinézetet kölcsönöznek az állatnak. Szemük mögött az úgynevezett fecskendőnyílás (spiraculum) van. Öt pár kopoltyúrésük a hasi oldalon helyezkedik el.

Életmódja és szaporodása[szerkesztés]

Az ebbe a családba tartozó mintegy kilencven faj mindegyike elevenszülő (vivipar). A nőstény általában több utódot hoz világra. Meleg, sekély tengerekben fordulnak elő. Általában férgekkel, puhatestűekkel, rákokkal és esetenként halakkal táplálkoznak.

Rokon fajok[szerkesztés]

A kékpettyes tüskésrája legközelebbi rokona a Dasyatis nem másik ismert faja, a Dasyatis pastinaca, avagy a közönséges mérgesrája.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]