Kápolna a sziklán

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kápolna a sziklán
Chapel on the Rock
2018 augusztusában
2018 augusztusában
Elérhetőség
TelepülésAllenspark (Colorado)
Elhelyezkedése
Kápolna a sziklán (USA)
Kápolna a sziklán
Kápolna a sziklán
Pozíció az USA térképén
é. sz. 40° 14′ 49″, ny. h. 105° 32′ 10″Koordináták: é. sz. 40° 14′ 49″, ny. h. 105° 32′ 10″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Kápolna a sziklán témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Saint Malo's Chapel on the Rock
Szent Malo kápolnája a sziklán, a háttérben a Long's Peak

A Kápolna a sziklán (hivatalosan Sziénai Szent Katalin-kápolna, Saint Catherine of Siena Chapel) egy működő katolikus kápolna és turisztikai nevezetesség az Amerikai Egyesült Államokban, a coloradói Allensparkban, amely a Denveri Katolikus Főegyházmegye Saint Malo rekreációs, konferencia- és szellemi központjának területén található. A kápolna szabadon látogatható.

Története[szerkesztés]

1916-ban Monsignor Joseph Bosetti egy nagy sziklaalakzatot talált a Szikláshegyi Nemzeti Parktól keletre, ami arra a jézusi mondatra emlékeztette, hogy „erre a sziklára építem a templomomat”, és elhatározta, hogy ő erre a sziklára építtet egy kis Isten házát. A pénz hiánya csaknem húsz évig késleltette az építkezést, és a coloradói autópálya építőivel is meg kellett küzdenie a szikla érintetlen állapotában való meghagyásáért. Végül az építési telket Oscar Malo és neje az Egyháznak adományozta, és Jacques Benedict denveri építész megtervezte a kápolnát, amely 1936-ra épült fel.[1] 1999-ben Boulder megye a kápolnát történelmi helyszínként jelölte meg.[2]

A kápolnában denveri látogatása során II. János Pál pápa is imádkozott az 1993-as Katolikus Ifjúsági Világtalálkozóért, azután megáldotta a kápolnát. A pápa később a környező erdőkbe kirándult, és valamennyi időt a Saint Malo Rekreációs Centerben is eltöltött.

2011 novemberében a sziklán található kápolnát megóvták egy borzalmas tűzvésztől, amely elpusztította a rekreációs központ nagyobb részét, és arra kényszerítette őket, hogy bezárja kapuit a nyilvánosság elől.[3]

A 2013. szeptemberi történelmi villámáradás során a sziklán található kápolna fennmaradt, miközben a környezete nagy része elpusztult.[4]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Chapel on the Rock című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. http://www.scenicusa.net/090210.html
  2. Boulder County Designated Landmarks. [2017. február 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. december 5.)
  3. Firefighters Contain Fire At St. Malo Retreat Center. ABC 7 News. Scripps TV Station Group, 2011. november 14. [2012. január 26-i dátummal az eredetiből archiválva].
  4. Chapel on the Rock survives massive rock and mudslide. CBS 9 News. Gannett News Service. [2014. május 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. május 6.)