Káma (folyó)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Káma
A Káma Jelabugánál
A Káma Jelabugánál
Közigazgatás
Országok  Oroszország
Föderációs alanyok Udmurtföld, Kirovi terület, Permi határterület, Baskíria, Tatárföld
Földrajzi adatok
Hossz1805 km
Vízhozam3500 m³/s
Vízgyűjtő terület507 000 km²
Forrás Felső-kámai-hátság, Udmurtföld
Torkolat Volga (a Kujbisevi-víztározónál) → Kaszpi-tenger
é. sz. 55° 21′ 50″, k. h. 49° 59′ 52″Koordináták: é. sz. 55° 21′ 50″, k. h. 49° 59′ 52″
Elhelyezkedése
A Káma vízgyűjtő területének térképe
A Káma vízgyűjtő területének térképe
A Wikimédia Commons tartalmaz Káma témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Káma (oroszul Кама [Káma], tatárul Чулман [Csulman], udmurtul Кам [Kám]) Oroszország európai részének egyik legjelentősebb folyója, a Volga legnagyobb, bal oldali mellékfolyója.

Orosz nevének előzménye az udmurt (votják) Kam szó (jelentése folyó).[1]

Földrajz[szerkesztés]

Hossza: 1805 km, vízgyűjtő medencéje: 507 000 km². 966 km-en át hajózható, nagyvízhozam idején ez további 600 km-rel megnő.

Udmurtföld északi részén ered. Eleinte a Kirovi területen észak felé halad, majd a Permi határterületen (a megszüntetett Komi-Permják Autonóm Körzetben) előbb keletre, majd nagy kanyart téve déli, délnyugati irányba fordul. Egy rövidebb szakaszon újból érinti Udmurtföldet, határfolyó Baskíriával, végül a Tatárföldön át éri el a Volgát.

Felső szakaszán széles völgyben folyik, medre bizonytalan, sok kanyart és mellékágat képez. A Visera torkolatától a vidék megváltozik: a jobb part alacsony, a bal part magas, néhol meredeken szakad le, sok a zátony és a sziget. A Belaja torkolatától éppen ellenkezőleg: a bal part alacsony és a jobb part magas. Alsó szakaszán a Káma kb. 15 km széles völgyben halad, medrének szélessége 450–1200 m között váltakozik, több helyen ágakra bomlik. A Vjatka torkolata alatt ömlik a Volgán létesített Kujbisevi-víztározó széles öblébe.

A tavaszi nagyvízhozam idején folyik le az éves vízmennyiség mintegy 63%-a, nyáron és ősszel 28%-a, télen 9%-a. A vízállás erősen ingadozó, az ingadozás mértéke 8 m, az alsó és a felső szakaszon 7 m. A tél beálltával 10-20 napig tartó jégzajlás után a folyó befagy, április körül enged fel. A tavaszi jégzajlás 3-15 napig tart. A folyó halban igen gazdag, de több halfaj létét erősen veszélyeztetik az ipari üzemek által a vízbe juttatott káros vegyi anyagok.

Mellékfolyók[szerkesztés]

Legnagyobb mellékfolyói:

Néhány hidrológiai mutató alapján indokolt lenne a Volgát tekinteni a Káma mellékfolyójának, nem pedig fordítva. Ezt támasztja alá a folyórendszer kialakulása is. A legutóbbi jégkorszak utolsó előtti glaciálisának idején a Káma megváltoztatta medrét, a korábbi északi helyett déli irányba fordult és a Kaszpi-tengerbe ömlött. A Volga ekkor még más irányba folyt, csak jóval később alakította ki mai medrét és torkollt a Kámába.

Víztározók, városok[szerkesztés]

A Káma Permnél
A Transzszibériai vasútvonal hídja a folyó felett

A folyón három nagy víztározó, illetve vízerőmű létesült:

A legjelentősebb Káma-menti városok (a torkolat irányában haladva):

Permet rendszeres hajójáratok kötik össze Moszkvával és több volgai nagyvárossal. A folyópart és a víztározók partjai a belföldi turizmus kedvelt célpontjai.

Történelem[szerkesztés]

A folyó az őstörténetben és a magyar nép történetében is fontos szerepet játszott. Az uráli alapnyelvet beszélő népek őshazája a Volga-Káma vidékén, az Urál-hegység középső részénél lehetett. Együttélésük a Kr. e. 4. évezred körül kezdett felbomlani, de a finnugor népek a vidéket továbbra is lakták, és néhány finnugor nép – főleg az udmurt és a komi-permják – lakja ma is.

A 10. és a 13. század között pedig a Volga-Káma vidéken magyar népesség is élt, őket találhatta meg Julianus barát 1236-ban. Nyomukat őrzi többek között a Káma-parti Csisztopol kikötőváros temetőjében fellelt egyik sírkőfelirat is.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Kiss Lajos. Földrajzi nevek etimológiai szótára. Akadémiai Kiadó (1978). ISBN 963-05-1490-7 
  2. Róna-Tas András: Nép és nyelv – A magyarság kialakulásaOrigo, 2004. március 1.

Források[szerkesztés]