Káldi György

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Káldi György
Káldi György portréja. Jakobey Károly festménye (Keresztény Múzeum, Esztergom)
Káldi György portréja. Jakobey Károly festménye (Keresztény Múzeum, Esztergom)
Született 1573. február 4.
Nagyszombat
Elhunyt 1634. október 30. (61 évesen)
Pozsony
Állampolgársága magyar
Nemzetisége magyar
Foglalkozása szerzetes, bibliafordító
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Káldi György témájú médiaállományokat.

Káldi György (Nagyszombat, 1573. február 4.Pozsony, 1634. október 30.) jezsuita szerzetes, bibliafordító.

Életpályája[szerkesztés]

Káldi György az esztergomi érsekségnek helyet adó Nagyszombatban született. 1595-ben Bécsben tanult teológiát, majd pappá szentelték. Pázmány Péter pártfogoltjaként 1598-ban Rómába ment, ahol belépett a jezsuita rendbe. 1625-ben Pázmány támogatásával megalapította, és nyomdával szerelte fel a pozsonyi kollégiumot, amelynek haláláig rektora volt. A bécsi udvar és Bethlen Gábor bizalmát egyformán élvezte. Pázmány felszólítására és rendi beosztásban dolgozott szentírásfordításán. Első kézirata 1605-1608 között készült korábbi kísérletek felhasználásával. Az 1626-ban Bécsben megjelent első teljes katolikus magyar nyelvű Szent Biblia. Nem terjedt el egyből, mert a római katolikus egyház továbbra sem tartotta helyénvalónak, hogy laikusok olvassák a Szentírást. Azonban Káldi rendkívüli körültekintéssel fordította a szövegeket, ragyogóan szerkesztette a mondatokat, illetve válogatta a szavakat. A későbbi korokban, így a nyelvújítás korában maga Kazinczy Ferenc a lehető legnagyobb elismeréssel beszél Káldiról és tulajdonképpen ekkor lép méltó helyére a Káldi Biblia a magyar irodalmi nyelv kialakulásában.[1] Több prédikációs kötete is megjelent. Pozsonyban halt meg.

Művei[szerkesztés]

Bibliafordítása 1626-ból (Csíki Székely Múzeum)
  • Szent Biblia. Az Egész Keresztyénségben bévött Régi Deák bötűből. Magyarra fordította. A Iesus alatt Vitézkedő Társaság-béli Nagy-Szombati Káldi György Pap. Bécs, 1626
  • Halotti beszédek. Ugyanott, 1629.
  • Az Vasarnapokra-Valo Predikatzioknak Első Resze. Advent első Vasarnapiatol -fogva Sz. Háromság Vasárnapjáig. Irta az hivek vigasztalasara és Jobbúlasára … Pozsony, 1631.
  • Az Innepekre-valo Predikatzioknak Első Resze. Sz: Andras napiatol fogva Keresztelő Szent János napjáig … U. ott, 1631.
  • Istennek szent akarattya. Az az: A nagy Ur tiz parantsolattanak egynehány Prédikacziókkal való megmagyarázása, Melyben Néhai … Káldi György, Istenessen munkálkodván, nem szintén végig vihette, más sok Munkás után, az Istenhez elsietvén: Már most … Groff Kollonicz Leopold … buzgoságtól viseltetvén ki-adatta. Nagy-Szomnbat, 1681.
  • Káldi válogatott egyházi beszédei, bevezetéssel és szótárral. Szerkesztette Bellaagh Aladár. Bpest, 1891.

További információk[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Székely Tibor: A magyar bibliafordítások történetéből 1500-1955, Budapest 1957-1999 ISBN 9789634604587 30. old. Online hozzáférés

Forrás[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]