Kábúsz Szultán Díj a Környezet Megóvásáért

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search

A Kábúsz Szultán Díj a Környezet Megóvásáért (Sultan Qaboos Prize for Environmental Preservation) kétévente kiosztott környezetvédelmi kitüntetés.

Leírása[szerkesztés]

A díjat az ománi szultán, Kábúsz bin Szaíd alapította, és az UNESCO (az Egyesült Nemzetek Szervezetének Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete) ítéli oda. A díj célja, „hogy elismerje a környezet megóvásáért elkötelezett személyek, csoportok, intézmények vagy szervezetek kimagasló tevékenységét, ami az UNESCO elveivel, céljaival és e területen indított programjaival összhangban van”.[1] A jelölésre tagállamok, nemzetközi szervezetek és az UNESCO-val konzultatív státuszban lévő nem-kormányzati szervezetek jogosultak.

A díj oklevélből és 20 000 dollár összegű pénzjutalomból áll, melynek fedezetét Kábúsz szultán 250 000 dolláros alapítványa biztosítja.[2]

A 2009-es díjátadás a november 5. és 7. között tartott IV. Tudományos Világfórum ülésén, Budapesten történt meg,[3] melynek időpontja a Tudomány Világnapja a Békéért és Fejlődésért (november 10.) dátumához igazodik.

A díjazottak[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. UNESCO: Sultan Qaboos Prize for Environmental Preservation. (Hozzáférés 2009. november 6.)
  2. UNESCO: Report by the Director-General on the Overall Review of UNESCO Prizes. (Hozzáférés 2009. november 6.)
  3. Cikk az MTA honlapján. (Hozzáférés 2009. november 7.)