Jungho templom

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jungho templom
A Jungho vagy Láma templom
A Jungho vagy Láma templom
Település Peking
Ország Kína
Vallás tibeti buddhista
Építési adatok
Építés kezdete 1694
Építés befejezése 1694
Elhelyezkedése
Jungho templom (Kína)
Jungho templom
Jungho templom
Pozíció Kína térképén
é. sz. 39° 56′ 49″, k. h. 116° 24′ 40″Koordináták: é. sz. 39° 56′ 49″, k. h. 116° 24′ 40″
A Jungho templom hivatalos honlapja
A Wikimédia Commons tartalmaz Jungho templom témájú médiaállományokat.

A Jungho templom vagy Láma templom egy templom és a tibeti buddhista gelug iskola monostora, mely Peking északkeleti részén található. Ez az egyik legnagyobb és legjelentősebb tibeti buddhista monostor a világon. Az építmény és a templomi alkotások a han kínai és a tibeti stílus kombinációi.

Történelem[szerkesztés]

A templom építése 1694-ben, a Csing-dinasztia idején kezdődött. Eredetileg eunuchok számára készült, később Kang-hszi császár fiának, Jung hercegnek (később Jung-cseng császár) lett átalakítva. Amikor 1722-ben Jung-cseng a trónra került, az épület felét lámakolostorrá alakították át tibeti buddhista szerzetesek részére, a másik fele császári palota maradt.

1735-ben Jung-cseng halála után koporsóját a templomban helyezték el. Csien-lung kínai császár, Jung-cseng utódja császári státuszt adott a templomnak, melyet azzal jelöltek, hogy türkiz csempéit sárgára cserélték le, ami a császár számára volt fenntartva. Ezután a monostort nagy számban lakták Mongóliából és Tibetből érkező tibeti buddhista szerzetesek, így a Jungho láma templom a láma közigazgatás nemzeti központjává vált.

1949-ben a kínai polgárháború idején a templomot bezárták és műemlékké nyilvánították. A templom állítólag Csou En-laj miniszterelnök közbenjárásának köszönhetően élte túl a kulturális forradalmat. 1981-ben nyitották meg a nyilvánosság előtt újra.[1]

Források[szerkesztés]

  1. 'Yonghe Gong (Lama Temple), Beijing'. sacred-destinations.com. (Hozzáférés: 2011. április 8.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Yonghe Temple
A Wikimédia Commons tartalmaz Jungho templom témájú médiaállományokat.