Jungho templom

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Jungho templom
A Jungho vagy Láma templom
A Jungho vagy Láma templom
Település Peking
Ország  Kína
Vallás tibeti buddhista
Építési adatok
Építés kezdete 1694
Elhelyezkedése
Jungho templom (Kína)
Jungho templom
Jungho templom
Pozíció Kína térképén
é. sz. 39° 56′ 49″, k. h. 116° 24′ 40″Koordináták: é. sz. 39° 56′ 49″, k. h. 116° 24′ 40″
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Jungho templom témájú médiaállományokat.

A Jungho templom vagy Láma templom egy templom és a tibeti buddhista gelug iskola monostora, mely Peking északkeleti részén található. Ez az egyik legnagyobb és legjelentősebb tibeti buddhista monostor a világon. Az építmény és a templomi alkotások a han kínai és tibeti stílus kombinációi.

Történelem[szerkesztés]

A templom építése 1694-ben, a Csing-dinasztia idején kezdődött. Eredetileg eunuchok számára készült, később Kang-hszi császár fiának, Jung hercegnek (később Jung-cseng császár) lett átalakítva. Amikor 1722-ben Jung-cseng a trónra került, az épület felét láma kolostorrá alakították át tibeti buddhista szerzetesek részére, a másik fele császári palota maradt.

1735-ben Jung-cseng halála után koporsóját a templomban helyezték el. Csien-lung kínai császár, Jung-cseng utódja császári státuszt adott a templomnak, melyet azzal jelöltek, hogy türkiz csempéit sárgára cserélték le, ami a császár számára volt fenntartva. Ezután a monostort nagy számban lakták Mongóliából és Tibetből érkező tibeti buddhista szerzetesek, így a Jungho láma templom a láma közigazgatás nemzeti központjává vált.

1949-ben a kínai polgárháború idején a templomot bezárták és műemlékké nyilvánították. A templom állítólag túlélte a kulturális forradalmat, ami Csou En-laj miniszterelnök közbenjárásának volt köszönhető. 1981-ben nyitották meg a nyilvánosság előtt újra.[1]

Források[szerkesztés]

  1. 'Yonghe Gong (Lama Temple), Beijing'. sacred-destinations.com. (Hozzáférés: 2011. április 8.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Jungho templom témájú médiaállományokat.