Jumaguzinói-víztározó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jumaguzinói-víztározó
A Jumaguzinói-víztározó
A Jumaguzinói-víztározó
Ország(ok) Oroszország
Típusmesterséges tó
Elsődleges forrásokBelaja
Hosszúság57 km
Szélesség0,3-4 km
Felszíni terület35,6 km2
Átlagos mélység26 m
Legnagyobb mélység63 m
Elhelyezkedése
Jumaguzinói-víztározó (Oroszország)
Jumaguzinói-víztározó
Jumaguzinói-víztározó
Pozíció Oroszország térképén
é. sz. 52° 57′ 07″, k. h. 56° 25′ 03″Koordináták: é. sz. 52° 57′ 07″, k. h. 56° 25′ 03″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Jumaguzinói-víztározó témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Jumaguzinói-víztározó (oroszul: Юмагузинское водохранилище) mesterséges tó az oroszországi Belaja folyón, Baskíriában.

Leírása[szerkesztés]

A víztározót a Jumaguzinói-vízerőmű építéséhez kapcsolódva, a Belaja folyó felduzzasztásával hozták létre. A duzzasztógát Jumaguzino falutól feljebb épült, ahol a szűk völgyben kanyargó Belaja a Déli-Urál hegyei közül sík vidékre ér.

A gát mögött a folyón 57 km hosszan (Makszjutovo faluig) elnyúló víztározó közepes szélessége 300–400 m; átlagos mélysége 26 m, legnagyobb mélysége 63 m. Teljes vízbefogadó képessége 0,89 km³, a víztükör területe 35,6 km². A duzzasztógát 605 m hosszú, 65 m magas.

A vízerőműt és víztározót kezdetben, 1981-ben jóval nagyobbra tervezték, a duzzasztógát a folyón lejjebb épült volna meg. Így a mostaninál is nagyobb területek, többek között falvak és szántóföldek kerültek volna víz alá. Tiltakozások és újabb számítások következtében az eredeti tervet elvetették. Az új tervek alapján 1998 végén indult meg az építkezés, a víztározó feltöltése 2003 júniusában kezdődött. A létesítmény teljes egészében 2007-ben készült el. Célja a villamosenergia termelés mellett a folyó árhullámainak szabályozása, a városok vízellátásának javítása.

A víztározó festői szépségű keskeny völgyben, erdővel borított meredek hegyoldalak és sziklás partok között terül el. Partján nincs állandó település, környékén nincsenek iparvállalatok. A főbb vízfelhasználók Kumertau és a folyó mentén lejjebb fekvő Meleuz, Isimbaj, Sztyerlitamak városok ipari üzemei és lakossági fogyasztói. Ezek vízellátását segíti a Belaja mellékfolyóján, a Nuguson régebben kialakított kisebb víztározó is.

Források[szerkesztés]