Judy Buenoano

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Judy Buenoano
SzületettJudias Welty
1943. április 4.
Quanah
Elhunyt1998. március 30. (54 évesen)
Starke
Állampolgárságaamerikai
Foglalkozásasorozatgyilkos
Halál okaáramütés
SablonWikidataSegítség

Judy Buenoano (született Judias Welty) (Quanah, Texas, 1943. április 4.Starke, Florida, 1998. március 30.) amerikai szélhámos és fekete özvegy (sorozatgyilkos), akit három férfi megöléséért ítéltek el. A nő megmérgezte férjét, partnerét és a barátját, majd vízbe fojtotta a saját fiát. Az asszony egy sor biztosítási csalást is elkövetett. Ő volt a harmadik nő, akit a halálbüntetés 1976-os visszaállítása óta az Amerikai Egyesült Államokban kivégeztek.

Élete[szerkesztés]

Judias Welty 1943. április 4-én született a texasi Quanah-ban. Gyermekkora szörnyű volt. Édesanyja korán meghalt, mostohája és az apja pedig verték őt. A lány hamar javítóintézetbe került.

1971-ben férjhez ment James Goodyearhöz, aki őrmesterként szolgált az Egyesült Államok légi erejénél. A házasság azonban egy évig sem tartott, ugyanis a kapzsi Judias arzénnal megölte a férjét. A biztosítótársaság természetes halálként könyvelte el az esetet, és az önkéntes özvegy bezsebelhette a biztosítási pénzt.

A gyilkos 1973-ban viszonyt kezdett egy Bobby Joe Morris nevű férfival. Bár sosem voltak házasok, a nő felvette a Judy Morris nevet. 1978 januárjában megmérgezte partnerét, majd a biztosítási pénzzel továbbállt. Még ebben az évben felvette a Buenoano (spanyolul „jó év”) nevet.

1979-ben megmérgezte 18 éves fiát, Michaelt. A fiú jelentkezett a hadseregbe, ahol lebénult, és le kellett szerelni. A titokzatos bénulás miatt a fiú lábára 8 kg-nyi merevítőt szereltek. Judy egy nap kenutúrára vitte a fiát, ahol beborította a csónakot és hagyta, hogy a merevítők lehúzzák a fiát. Ő kiúszott a partra, és végignézte, ahogy a fia vízbe fullad.

1983-ban veszélyes vállalkozásba fogott. Elhatározta, hogy felrobbantja barátja, John Gentry autóját. A robbanás megtörtént, de Gentry nem halt meg, kórházba szállították. A rendőrségnek azonban gyanús lett az eset, és kutakodni kezdtek Judy múltjában. Négy rejtélyes halálesetre is bukkantak. A nyomozók elrendelték Buenoano férjének, fiának, barátjának és partnerének az exhumálását.

A bíróságnak 2-3 évre volt szüksége, de végül minden vádpontban (köztük a biztosítási csalás bűnében is) bűnösnek találták Mrs. Buenoanót. James Goodyear, Bobby Joe Morris és Micheal Buenoano megöléséért halálra ítélték, a John Gentry elleni gyilkossági kísérletért pedig 12 év börtönre ítélték. Emellett elítélték több biztosítási csalással egybekötött gyújtogatásért is.

A floridai Broward siralomházban tartották fogva, mielőtt 1998. március 30-án villamosszékben kivégezték.

Források[szerkesztés]

  • Gyilkos Asszonyok (amerikai televíziós dokumentum-sorozat), Sötét titkok című epizódja

Killergoth.blog.hu róla szóló cikke (http://killergoth.blog.hu/2016/06/27/egy_verbeli_szelhamos_judy_buenoano)