Judikátor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A judikátor (judicator) kaszt a StarCraft univerzumában található protoss faj társadalmi rendjének egyik alappillérje.

A judikátor hatalom[szerkesztés]

A judikátor kaszt a protoss hierarchia egyik legmagasabb fokán állnak. Az Aiurt megrázó véres polgárháborút, a Viszály Eonját követően megjelent Khas (a Misztikus) bölcs tanításai és intései alapján kormányozzák az egész fajt. Legfőbb szervezetük a Konklávé, egy protoss idős államférfiakból álló tanács, akik a Khor-shakal, avagy a "Nagy Fórumban" üléseznek. Jogkörük a gazdaságra, a kultúrára és a Daeh' Ul ; a "Nagy Intéző" hitvallás értelmezése terjed ki.

A judikátoron belüli ranglétra csúcsán az egykori Ara törzs dominál, akik a Prétor (Praetor) Őrség fenntartásával (is) biztosítják befolyásukat. A másik ismert judikátor törzs a Shelak, akik a Tanács engedélyével tanulmányozzák a Xel’naga történelmet, és a khaydarin kristályokat, hogy ismereteikkel a Khalai kaszt technikusait, mérnökeit és tudósait segítség.

A judikátor kaszt tagjai nem harcolnak, arra a Khala által teremtett másik kaszt, a szent harcosokból álló Templomosok rendje ügyel, a Tanács katonai szerepköre az ideológiai tanítások betartatásától a legfőbb háborús cselekedetek engedélyezéséig terjed ki, az csatatér a kinevezett templomos végrehajtóra és rendjére tartozik.