Ugrás a tartalomhoz

Juan de la Cosa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Juan de la Cosa
Született

Santoña
Elhunyt1510. február 28. (59-60 évesen)
Turbaco
Állampolgárságakasztíliai
Foglalkozása
Halál okaméreg

Juan de la Cosa aláírása
Juan de la Cosa aláírása
A Wikimédia Commons tartalmaz Juan de la Cosa témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Juan de la Cosa emlékműve Santanderben
Juan de la Cosa világtérképe

Juan de la Cosa (14501460 között Santoña, Spanyolország1510. február 28., Turbo) baszk konkvisztádor, kormányos, térképész, rabszolga-kereskedő.

Élete[szerkesztés]

Kolumbusz első három útján kormányosként vett részt; egyebek közt ő kormányozta a Santa Maríát, amikor az elsüllyedt. A második úton a Marigalante kormányosa és az expedíció vezető térképésze volt, a harmadik úton pedig a La Niñáé.

1499-ben főkormányosként vett részt Amerigo Vespucci és Alonso de Ojeda expedícióján. Ennek tapasztalatai alapján 1500-ban ő rajzolta az első, Amerika partvonalát feltüntető térképet. Ezen nemcsak az általa személyesen ismert partszakaszt ábrázolta, hanem Észak-Amerika partvidékének azt a részét is, amit John Cabot fedezett fel 1497-es útján.[1] Térképe hosszú időre elkallódott, csak 1832-ben fedezték fel.

1501-ben Rodrigo de Bastidas kormányosa volt; felfedezték a Magdalena folyót és a Darién-öblöt.

1503-ban a király Lisszabonba küldte, hogy derítse ki, mit terveznek a portugálok az Újvilágban. De la Cosa meglehetősen ügyetlen kémnek bizonyult: letartóztatták, de kisvártatva szabadon engedték.

1504–1505-ben ő maga vezetett expedíciót az Uruba-öböl átkutatására. Ezen az útján meglehetősen olcsón sikerült meglehetősen sok aranyat vennie a bennszülöttektől, és ebből meggazdagodott.

1508-ban ismét Alonso de Ojedával hajózott, és részt vett a szent Sebestyénről elnevezett telep alapításában mai a Turbo város (Kolumbia) helyén. Egy összecsapásban a bennszülöttek mérgezett nyíllal megölték.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]