Ugrás a tartalomhoz

Juan de Flandes

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A lap korábbi változatát látod, amilyen TurkászBot (vitalap | szerkesztései) 2018. szeptember 15., 13:19-kor történt szerkesztése után volt. Ez a változat jelentősen eltérhet az aktuális változattól. (Árván (paraméter nélkül) álló {{Személy infobox}} cseréje (WP:BÜ), apróbb javítások)
Juan de Flandes
Született1450
Gent
Elhunyt

Palencia
Állampolgárságaspanyol
Foglalkozásafestőművész
Tisztségeudvari festő (1498–1504, I. (Katolikus) Izabella kasztíliai és leóni királynő)
A Wikimédia Commons tartalmaz Juan de Flandes témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Szent Mihály és Szent Ferenc

Juan de Flandes (Flandria, kb. 1460Palencia, 1519) (Flandriai János) korai németalföldi festő, Spanyolországban tevékenykedett 1496 és 1519 között.

Flandriában született, és minden bizonnyal ott is tanult, majd I. Izabella kasztíliai királynő udvari festője lett. Sok kitűnő portrét készített a királyi család tagjairól reneszánsz stílusban.

Izabella halála után, 1504-től egyházi festői munkát végzett spanyol templomok számára. Fennmaradt munkáinak nagyobb része ebből a korszakából származik.

Szent Mihály és Szent Ferenc című képe (jobbra) valószínűleg egy összetett oltárkép része lehetett, amelyet 1505-ben rendeltek meg a festőtől a salamancai egyetem számára. Az egész tabló szobrokat és festményeket kombinált, ezért a festő ennek a táblának az alakjait arany „fülkébe” helyezte. A festmény kitűnő példája az északi stílus spanyol környezetben történő alkalmazásának.

Galéria

Jegyzetek

Források

  • A New York-i Metropolitan Múzeum tájékoztató felirata a kép mellett. (A fénykép 2008-ban ott készült a műről.)

További információk

Commons:Category:Juan de Flandes
A Wikimédia Commons tartalmaz Juan de Flandes témájú médiaállományokat.