Joseph D. Kucan

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Joseph Kucan
Joseph D. Kucan a 2009-es Gamescom fesztiválon
Joseph D. Kucan a 2009-es Gamescom fesztiválon
Született 1965március 19. (53 éves)
amerikai Henderson, Nevada
Állampolgársága amerikai
Foglalkozása
Beceneve Joe Kucan
Fontosabb szerepei Kane a Command & Conquer sorozatban

Joseph Kucan az IMDb-n
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Joseph Kucan témájú médiaállományokat.

Joseph David Kucan (szerbhorvát: Kutchan) (1965. március 19. –) videojáték-fejlesztő, rendező, színész, forgatókönyvíró és casting vezető több videojáték-fejlesztő cégnél és filmnél dolgozott. Jelenleg Las Vegasban él, legismertebb szerepe Kane a Command & Conquer videojáték- sorozatban.

Korai évek[szerkesztés]

Kucan a Nevada állambeli Hendersonban született. Két öccse van, Michael és Daniel. A szülei Kenn és Jenny Clark megyében, állami iskolákban voltak tanárok 35 évig. (Kenneth Kucan angolt tanított az Ed W. Clark Középiskolában.) Legelső szerepét 10 éves korában kapta, a helyi színjátszó kör "The Riddle Machine" című darabjában. Nem sokkal ezután megalakult a Rainbow Company (Kucan volt az egyik alapító tag.), ami a színészet iránt érdeklődő fiatalok számára nyújtott képzést és Las Vegas városa is támogatta a létrejöttét. Kucan 8 évig vett részt a programban, ezalatt pedig a színjátszás minden terültéről szerzett tapasztalatokat. A Bonanza Középiskolában végzett 1983-ban, majd Kalifroniába ment és a Firebird Theatre Companynál helyezkedett el. Az első idénye után azonban kilépett, Las Vegasba ment vissza és beiratkozott a University of Nevada, Las Vegas (UNLV) egyetemre. Azután visszatért a Rainbow Companyhez, ahol az oktatási igazgató tisztségét töltötte be. A következő 10 évben Kucan oktatott, rendezett, színészkedett, tervezett, koreografált és számos más tevékenységet látott el, több mint 50 színdarab, musical vagy kísérlet projekt munkálatai során. 1994-ben távozott a Rainbow Companytől és a Westwood Studiosnál helyezkedett el, ahol 8 évig volt a cég drámai ügyek igazgatója.

Pályafutása[szerkesztés]

1994-ben kezdte meg a munkát a Westwood Studiosnál és Command & Conquer sorozat mind a 4 epizódjához rendezett átvezető jeleneteket és szerepelt is bennük. Ő formálta meg Kane ikonikus karakterét, aki egy pszeudo-vallás prófétája és egy tömegmozgalom vezetője, a Brotherhood of Nod nevezetű, transzhumanista ambíciókat dédelgető testvériség vezéralakja. Több filmben töltött be rendezői és színészi szerepet, mint a Clover's Movie, Luckytown, Monkey on Mama's Back vagy videojátékban, mint például a Blade Runner (Szárnyas fejvadász) videojáték adaptációban, aminek az írója is Kucan volt.

A Command & Conquer 3: Tiberium Wars és kiegészítője, a Command & Conquer 3: Kane’s Wrath, valamint a Command & Conquer 4: Tiberian Twilight játékokban ismét visszatért, hogy Kane alakját megszemélyesítse.

A Guinness World Records 2008-as, játékos kiadásában a leghosszabb ideig videojátékban szereplő karakter. (Az 1995-ös első rész óta többször is megjelent Kane szerepében számos Command & Conquer játékban.)

Játékok[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Joseph D. Kucan című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.