Joseph Cheesman Thompson

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Joseph Cheesman Thompson
Született 1874. július 6.
Long Island
Meghalt 1943. március 7. (68 évesen)
San Francisco
Állampolgársága amerikai
Iskolái Columbia University College of Physicians and Surgeons
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Joseph Cheesman Thompson témájú médiaállományokat.

Dr. Joseph Cheesman Thompson (becenevén Joseph „Kígyó” Thompson parancsnok[1])(New York, Long Island, 1874. július 6. - San Francisco, 1943. március 7.) orvos, pszichoanalitikus, Az Amerikai Egyesült Államok Haditengerészetének nyugalmazott tisztje, aki az 1930-as években San Franciscóban megalapította a burmai szent templommacskák modern tenyészvonalát.[2]

Ifjúsága[szerkesztés]

1874. július 6-án, a Long Island-i Karanténállomáson született. Ifjúkori éveinek jó részét misszionárius apja mellett Japánban töltötte, ahol meglehetősen jól elsajátította a japán nyelvet. Becenevét -„Kígyó”- barátaitól kapta, kígyók iránti rajongása és herpetológiai szakértelme elismeréséül, valamint hobbija volt még az entomológia is. Ellenségei egyszerűen csak „Őrült”-ként emlegették. Orvosi végzettségét a Columbia Egyetemen szerezte [1].

1897 július 19-én belépett az USA Haditengerészetének kötelékébe, mint kezdő orvos, majd sebész, később az idegsebészetre szakosodott. 1900. május 18-án lelépett az USS Bennington (PG-4)-ről (ez egy ágyúnaszád volt, amely Hawaiin, a Fülöp-szigeteken, és a Csendes-óceán Észak-és Dél-Amerikai partjai mentén teljesített szolgálatot), és a Mare Island Hospitalba rendelték néhány közelebbről meg nem határozott kezelés elvégzésére. Egy 1900. augusztus 20-án keltezett sürgönyben USMC Major William P. Biddle JC Thompson helyettes sebészt a haditengerészettől a Kínát Felmentő Expedíció Első Amerikai Tengerészgyalogos Ezredének résztvevőjeként sorolja fel, amelyet Pekingbe küldött, hogy megmentsék azokat a külföldi és kínai keresztényeket, akiket megtámadtak a "Boxer"ek, vagy az "Igazságos Harmónia Öklei". Egy másik sürgöny ugyanaznap feladva többek között elismerően szól JC Thompson-ról, mint aki éber és buzgó a láztól és sebesülésektől legyőzöttek gondozásában. 1900. december 22-e: A The New York Times jelentése szerint JC Thompson helyettes sebész lelépett Cavite Hospital-ról, és a Solace-re rendelték ( Az USS Solace (AH-2) egy kórházhajó volt, amelyet végig használtak az első Spanyol-Amerikai Háború alatt ). 1903-al letelt Dr. Thompson helyettesi státuszának ideje, és beosztották a haditengerészet Puget Sound-i telepére.

Kémként Japánban[szerkesztés]

Mivel Thompson folyékonyan beszélt japánul, és ezt a tudását felfrissítette a Yokohama Kórházban töltött kétéves szolgálata alatt is, 1909-től 1911-ig hivatalos, de szigorúan titkos felderítői megbízatást hajt végre a Haditengerészet részére Consuelo Andrew Seoane ezredes barátjával a Hadseregtől a Japán Birodalomban, lehetséges inváziós útvonalak feltérképezésével, és a japán hajóágyúk és erődítmények megszámlálásával ( Con a Fülöp-szigetek-i felkelés alatt térképészként szolgált ). Úgy tettek, mintha dél-afrikai természettudósok volnának, akik japán hüllőket és kétéltűeket tanulmányoznak. Con álneve John G. Nurse, Thompsoné pedig Victor Kuhne volt.
Con, a barátja és bajtársa állandóan gondterhelt volt amiatt, hogy "Kígyó"-nak volt egy fényképezőgépe a halászkosarában elrejtve, amellyel lőhettek volna, ha túl közel állnak meg a japánok. Thompson ekkoriban zöld sálat hordott, amelyet kígyó alakjában rögzített aranygombostűvel (Forrás: William Sims Bainbridge szociológus. Lásd még Con könyvét a témáról:[2]). Mint egy valódi polihisztor, Dr. Thompson jelentős mélységű ismeretekkel rendelkezett a legkülönbözőbb területeken, az ázsiai vallástól az állattanig. Consuelo A. Seoane özvegye, Rhoda, aki szintén jó barátságban volt Dr. Thompson-nal, írta róla, hogy időnként bement a Kongresszusi Könyvtárba, hogy elolvassa a szanszkrit szövegeket. A jellemét tekintve a következőképp nyilatkozott róla: Thompson soha nem fogyasztott alkoholt, és nem is dohányzott. A tudása bármely őt érdeklő tárgyat illetően annyira részletes volt, és az elméje olyan borotvaéles, hogy a legjobb képességű keresztkérdezővé válhatott volna a bíróságon, és: Egy nap kapott egy udvarias meghívást a természettudomány japán professzorától. Thompson megmutatta a professzor névkártyáját Consuelo-nak egy fintor kíséretében, és azt mondta, hogy új meghívójukat kétségkívül a rendőrség küldte, hogy megérdeklődje a természettudományi tudásunkat. "Válaszolok neki, mivel tiszteletben tartom kisebbségi komplexusát, különös tekintettel hivatására." Ezután minden ehhez hasonló látogatást beszüntetett.

L. Ron Hubbard szerint: -Polinéziai kiküldetésének idején olyan faj egyedeinek csontvázait ásta ki, amelyek létezését korábban még csak nem is sejtették; illetve: -Olyan jól végezte a dolgát, hogy haditörvényszék elé került[3]. Egyes polinézek nehezményezték ugyanis, hogy Thompson -bárha igen kései felmenőik sírhelyén, mégoly buzgó tudományos érdeklődés okán is- külön kérvényezett hatósági engedély nélkül folytat régészeti feltáró munkálatokat.

Szerepe a San Diego-i Állatkert őstörténetében[szerkesztés]

1916-1917: Kijelölt idegsebészként dolgozik a San Diego-i Haditengerészeti Kórházban, miközben tevékenyen részt vesz a
San Diego-i Állatkert létrehozásában és fejlesztésében, mint a San Diego-i Zoológiai Társaság megválasztott alelnöke.
1916-ban, egy San Diego-ban megjelent újságcikkében a San Diego-i Állatkert egy korai helyszínválasztásában leírja a kiállított tárgyak elrendezését, ahogyan Balboa Park Pepper Grove-jában jelennének meg. Ezen felül bejelenti, hogy útikalauzok, szövegkönyvek, és ingyenes szabadelőadások lesznek. Felajánlja, hogy ellenőrzi egy hüllőház szerkezetét, miközben bejelenti, hogy neki már vannak tervei egyre vonatkozólag.
A San Diego-i Zoológiai Társaság elismerését fejezte ki Thompson-nak az Állatkert oktatási programjának nagy részben való megtervezéséért.
Miután jelentkezik egy kodiak-medvével, amelyet a U.S. Collier Nanshan szénszállító hajóról Prideaux kapitány adott kölcsön az Állatkertnek, Thompson bejelenti, hogy az első előadás medvékről fog szólni. (Ennek egy érdekes előadásnak kellett lennie - "Császár"-t, a Kodiak medvét kabalaként és háziállatként tartotta a Nanshan legénysége, amíg túl nagy és engedetlen nem lett). Dr. Harry Wegeforth szerint semelyikük nem tudott semmit arról, hogy medvét hoz a ládában éppen, és hogy hogyan is lehetne azt az Állatkertbe szállítani. Teherautó, és a kezelésben való jártasság nélkül, úgy határoz, hogy a medve nyaka köré egy gallért helyez lánccal, és megengedi neki, hogy az Állatkerthez ügessen Thompson-nal, akit melléültetnek az autója elején. 1917 elején Dr. Joseph Cheesman Thompson erőfeszítéseket tesz, hogy oktatási intézményként megalapítsák a gyermek-állatkertet. Azzal kezdi, hogy szombat délutáni előadásokat tart a Park Boulevard ketreceinél. Ezek az előadások végül kiterjednek hogy más természetrajzi témákat fedjenek be.
Állatkerti pályafutása rövid. 1917 áprilisában benyújtja lemondását, hogy eltávozzon kormányzati kötelességét teljesíteni [4][5].

Freud tanítványaként[szerkesztés]

1917. május 23-án elnyeri a parancsnoki (fregattkapitányi) rangot a Haditengerészet Orvosi Alakulatánál.
1920: A Haditengerészet elsőként küldi orvosai közül Bécsbe, ahol személyesen Sigmund Freud-tól sajátíthatja el a pszichoanalízis eredeti módszerét, ezután pedig Thompson parancsnok visszatér, hogy a tanultakat a Haditengerészetnél alkalmazza.
A Washington-i Kongresszusi Könyvtár Sigmund Freud-gyűjteményében szerepel egy levél, amelyet Freud 1923 július 7-én küldött el Németországból "Dr. Joe Tom Sun" (-elsőként keleti barátai nevezték így -mivel számukra így könnyebb volt nevének kiejtése; "Szán" jelentése japánul közelítőleg "Úr", ill. "Uraság"-) részére a Washington-i Seattle-be (amint azt Marco Frenschkowski is megerősíti: -"A Szcientológia Egyház szintén képes igazolni Hubbard állításait "Thompson parancsnok"-ról, korai ismeretségének forrásáról a Freud-i pszichoanalízissel. Joseph "Kígyó" Thompson (1874-1943) az USA Haditengerészete Egészségügyi Alakulatának parancsnoka volt; Freud-dal való személyes kapcsolata dokumentált egy Freud által írt, neki megcímzett levélben (a Washington-i Kongresszusi Könyvtárban -másolata a birtokomban van). Ez az anyag mind ezidáig nem képezte részét egyetlen Hubbard-bibliográfiának sem."[6] ) [7],[8]:

-"Legjobb köszönetem a leveledért. És mindenek felett a három grácia (angyalok) bájos fényképéért a Csendes-óceánon. Őszinte híve, Freud. Utóirat: Alig valami (vagy semmi) kapcsolatom nincs Dr. Stekellel"-írja Freud. [9]

1923: A parancsnok Dr. Henry Grovens-nél Baltimore-ban maga is pszichoanalízisben részesül.

Barátsága L . Ron Hubbard-dal[szerkesztés]

1923 október: Barátjával, Harry Ross Hubbard-dal Guam szigetén állomásozik ( Guam-on Thompson parancsnok egyébiránt bekapcsolódik a helyi régészeti feltárásokba is. A Polinéziai Társaság Lapjában 1923-ban arról számol be, hogy az ő erőfeszítéseinek köszönhetően "sok adathoz jutottak a Chamorrók eltűnt kultúrájáról, akik Magellán 1521-es látogatásának idején még egy virágzó fajta tagjai voltak"). Az USS Ulysses S. Grant haditengerészeti szállítóhajó fedélzetén megismerkedik és összebarátkozik a 12 éves L. Ron Hubbard-dal [10], aki kitűnik Thompson-nak a 12-15 évesek közül. Thompson parancsnoknak ez idő tájt nincs saját gyermeke, így rövid idő alatt igen jó barátokká válnak. A parancsnok annak ellenére, hogy haditengerészeti tisztviselő, igyekszik örömteli életet élni, haditengerészeti időbeosztására való tekintet nélkül. Gyakran addig olvas, amíg priccsén oldalra dőlve elalszik, majd időben felkelve hozzálát kötelességei elvégzéséhez. Az első dolog, amelyet a freudi elemzés nagyszerű embere tanít a fiúnak, hogy hogyan lehet macskákat idomítani. Thompson parancsnok saját macskájának, Psycho-nak görbe farka volt, -emlékszik Ron- és trükköket hajtott volna végre. L. Ron Hubbard nagyon igaznak talál egy, Thompson parancsnok által gyakran ismételt életbölcsességet: -Ha számodra nem igaz, akkor nem igaz -szokta mondani Ron-nak a parancsnok (az idézet eredetileg a történeti Buddhától ered). Ez igazodik a személyes filozófiámoz, -magyarázza Hubbard, -Mert ha van valaki a világon, aki azt hisz valamiről, amit ő akar, az én vagyok. Thompson parancsnok a fiatal Ron-t még négy téli hónapon át közvetlenül tanítja a Freud-tól megismertekre, sok meghitt órát eltöltve így a Washington-i Kongresszusi Könyvtárban. Eközben a Washington-i Szent Erzsébet Szövetségi Kórház megbízott tisztiorvosaként tevékenykedik. L. Ron Hubbard a parancsnok barátságán keresztül sok, haditengerészeti kórházakban megtartott előadáson vesz részt, és válik jártassá a pszichoanalízisben úgy, ahogyan azt Freud exportálta Ausztriából, valamint a Szent Erzsébet Kórház felügyelő főorvosát, Dr. William Alanson White-ot is a parancsnok más barátai által ismeri meg. -Nagyon jó ember volt, és szerencsés voltam, hogy megismertem őt -emlékezik vissza Hubbard a parancsnokra.

Pszichoanalitikusi pályafutása[szerkesztés]

Clara Mabel Thompson (1893-1958) szerint, aki 1918-ban, nyári személyzetként, mint orvostanhallgató csatlakozott a Szent Erzsébet Kórház munkatársaihoz, Dr. Joseph C. Thompson -Egy kedves, rokonszenves, és részvétteli ember, aki érdeklődést keltett benne, és biztatta őt, hogy keressen pszichoanalitikai segítséget.
1924: A Washington-i Pszichoanalitikai Szövetség alelnöke (az elnök Dr. William Alanson White volt). Előadásokat tart Washingtonban. Személyesen kezdi pszichoanalízisben részesíteni Clara-t, akinek osztálytársait -akik őt mindig meglehetősen keserűnek, boldogtalannak és magányosnak ismerték-, lenyűgözi a Clara viselkedésében beálló változás. Dr. Thompson eközben alelnökként előadásokat tart Washington-ban, analizál, dolgozik a kórházban, és a Dr. William Alanson White és Smith Ely Jelliffe (1866-1945) szerkesztésében New Yorkban megjelenő szakmai folyóiratban, a "Pszichoanalitikai Szemlé"-ben ("The Psychoanalytic Review") publikálja néhány írását, "Joe Tom Sun, Guam, Csendes-Óceán" szerzői név alatt (Thompson parancsnok alaposan tanulmányozta a keleti vallásokat).
1925: Az év folyamán Thompson az Amerikai Pszichoanalitikai Társaság tagjává válik [11]. Adolf Meyer (1866-1950), aki Clara felettese volt a Phipps Klinikán, és megelőzőleg, Clara képzésének utolsó éve alatt abban az elismerésben részesítette Clara-t, hogy megtette a magánpraxisa pácienseinek közvetlen felelősévé -féltékenység, és mint ahogyan a levelezések alapján egyértelműen kiderül, oktalanul rosszhiszemű gyanakvás miatt (azt hitte, hogy Clara közben Thompson parancsnok szeretője lett -ám ebből a rosszindulatú pletykákat kivéve, soha egy árva szó sem volt igaz), ellenezte, hogy Clara a parancsnokkal analízisben részesüljön. Meyer mindeközben mondvacsinált szakmai okokra hivatkozott, és ragaszkodott hozzá, hogy ne folytassák az analízist; Clara ellenállt; mire Meyer elbocsátotta őt (Clara továbbra is, egészen 1927-ig analízisben részesül a parancsnoknál, majd végül 1931-ben Budapestre utazik, és Ferenczi Sándorral (1873-1933) fejezi be analízisét; a "Klinikai Napló"-ban a Dm. kódnév alatt szerepel).

Időskora, szerepe a burmai macskák tenyésztésében[szerkesztés]

1929-ben a parancsnok, kötelezettségeinek eleget téve, a Haditengerészet kötelékéből nyugállományba vonul.
1930: San Francisco-ba költözik. A Wong Mau nevű barna macskát a burmai Rangoonból Kaliforniába szállítja (Thompson parancsnoknak, többszörös macskatenyésztőként és gyűjtőként, egy időben 45 macskája volt egyszerre. Írásai jelentek meg hüllőkről és halakról is). Ez a macska egy burmainak nevezett sötétbundájú fajta, és sziámi macskák hibrid példánya volt. Egy sziámi macskával párzott, így sziámi és hibrid macskákat hozva a világra. Amikor pedig a burmai/sziámi hibrid fajta egymással párzott, a sötétebb bundájú burmai fajta példányait nemzették. Ezek azután egyenes ágon szaporodtak.
1936: Az általa kitenyésztett burmai macskafajtát az Amerikai Egyesült Államokban hivatalosan is új bemutatófajtaként ismerik el. Szakmai viták és nézeteltérések nyomán megszűnik tagsága az Amerikai Pszichoanalitikai Társaságban. Daniel Benveniste, Ph.D., megírta a San Franciscó-i pszichoanalízis eredetének történetét. Leírta, hogyan jött létre súrlódás Thompson parancsnok, és néhány újonnan érkezett európai emigráns pszichoanalitikus között. Thompson parancsnok megtagadta, hogy feladja Freud kívánságát arra vonatkozóan, hogy legyenek az intézetnek laikus (nem orvos képzettségű) pszichoanalitikus tagjai. Problémái támadtak az amerikai pszichoanalitikai intézménnyel is. Bírálja őket, amiért túl messzire kóboroltak Freud-tól. Ő maga őszintén a pszichoanalitikai fogalmak és technikák hasznosításának van szentelve a mindennapi gyakorlatban, hogy segítsen a pácienseknek. Valószínűleg ilyen okokkal lehet összefüggésben, hogy 1936-tól már nem sorolják az Amerikai Pszichoanalitikai Társaság tagjai közé (abban a tekintetben, hogy Dr. Thompson tagja volt-e a San Francisco-i Pszichoanalitikai Intézetnek, Silas L. Warner iratai ellentmondásos adatokat tartalmaznak). Dr. Thompson analizál két San Francisco-i pszichiátert is, akik a követői, hasonlóan saját analitikus intézetének jelöltjeihez.

Közjáték Sanghaj-ban[szerkesztés]

1937. augusztus 12-én, a Sanghaj-i Csata alatt, menekültek ezreinek tömege kelt át a Nagyobbik Sanghaj-ból a Waibaidu Hídon a külföldi településekre, hogy elkerüljék a japán csapatokat. Idegenektől a hídon elvárt volt, hogy hajoljanak meg derékból, emeljék meg a kalapjukat, és kívánjanak "Jó reggelt" a japán őröknek -fájdalmasan megpofozva, ütlegelve, vagy derékig lemeztelenítve. Riksákat nem engedtek át a japán őrök. 1938. június 23-án a The New York Times arról számol be, hogy Dr. J. C. Thompson-t, egy amerikai orvost pofon ütött egy japán őrszem a Waibaidu Hídon, amikor megpróbált megvédelmezni egy kínai riksakulit.

Halála, hagyatéka[szerkesztés]

1943. március 7.: Szívroham következtében, váratlanul hunyt el San Franciscóban, 68 évesen. A San Francisco Chronicle-ben megjelent gyászjelentése özvegyeként Mrs. Hilda Thompson-t említi, és egy nagyon különleges sziámi macskát, amely "Pak Kwai Mau" (White Devil Cat -"Fehér Ördögmacska") néven volt ismert. Dr. Thompson a bankban 10.000 dollárt hagyott Pak Kwai Mau nevére. Felesége megígérte, hogy gondoskodni fog erről a macskáról, amelynek szemei nagyon kékek voltak (a régi keleti mítosz szerint, a sziámi macskák rendkívül vallásosak voltak, és olyan hosszú ideig nézték a buddhista szobrokat, hogy jutalmul kék szemeket kaptak). Dr. Thompson sírja a kaliforniai San Mateo megyében, San Bruno-ban, a Golden Gate Nemzeti Temetőben található.[3] Megjegyzendő, hogy ugyanebben a temetőben található Anna V. Thompson (1892. január 9. - 1963. április 19.) sírja, amelynek felirata Annát Cdr. J.C. Thompson USN feleségeként említi meg.[4]

1984-ben Thompson parancsnok saját lánya ellátta a Szcientológia Egyházat az apja egy szénvázlatával. Rámutatott, hogy a parancsnok a nevét ("Joe Tom Sun, Guam"), úgy írta le, ahogyan keleti barátai betűzték azt, nevének nagybetűi fölé pedig -amint azt L. Ron Hubbard is megemlíti- kígyókat rajzolt. Ron szerint a parancsnok -"…nagyon érdekes, elbűvölő ember volt.."-"Az öregúr komoly hatással volt rám, sajnálom, hogy ma már nincs köztünk" (-1950. szeptember 23-án tartott előadás: -"Bevezetés a Dianetikába").

Művei[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]