José de Anchieta

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szent José de Anchieta
misszionárius
Születése
1534. március 19.
San Cristóbal de La Laguna, Tenerife
Halála
1597. június 9. (63 évesen)
Reritiba, Brazília
Tisztelete
Egyházarómai katolikus egyház
Tisztelikrómai katolikus egyház
Szentté avatása2014. április 3.
Szentté avatta: Ferenc pápa
SírhelyColonial Brazil
Ünnepnapjajúnius 9.

Szent José de Anchieta aláírása
Szent José de Anchieta aláírása
A Wikimédia Commons tartalmaz Szent José de Anchieta témájú médiaállományokat.

José de Anchieta (San Cristóbal de La Laguna, Tenerife, Spanyolország, 1534. március 19.Reritiba, Brazília, 1597. június 9.) vezető spanyol katolikus misszionárius Brazíliában,[1] São Paulo és Rio de Janeiro megalapítója.[1] Ferenc pápa 2014-ben a katolikus egyház szentjévé avatta. Pedro de San José de Betancur után a Kanári-szigetek második bennszülött szentje. Loyolai Szent Ignác, a Jézus Társasága alapítója a rokona volt. Missziós erőfeszítéseiért „Brazília apostolának” nevezik, az egyik úttörője a kereszténység bevezetésének az országban. „Arte de gramática da língua mais usada na costa do Brasil” című könyvével elsőként írt nyelvtant és szótárt a tupi nyelvhez, amelyet Brazília őslakosai leginkább beszélnek.

Élete[szerkesztés]

Szülőháza Tenerife szigetén

A Kanári-szigetcsoport Tenerife szigetén született, a baszk Anchieta (Antxeta) családban. Apja Juan López de Anchieta forradalmár, aki részt vett az V. Károly német-római császár elleni fölkelésben, Szűz Mária őszinte rajongója volt. José de Anchietát 1534. április 7-én a Gyógyító Szűzanya plébánián keresztelték (ma La Laguna-katedrális).[2]

Édesanyja, Mencia Díaz de Clavijo y Llarena a Kanári-szigetek szülötte, Sebastián de Llarena kasztíliai kitért zsidó leánya volt. Tizenkét testvére közül Pedro Núñez és Melchior is szerzetes lett.

1548-ban, 14 évesen Portugáliába költözött a spanyol inkvizíció zsidó származású személyekkel szembeni egyre szigorúbb fellépése miatt. Coimbra városában a művészeti kollégiumban filozófiát tanult, majd beiratkozott az ottani egyetemre,[3] 1551-ben fivérével együtt belépett a jezsuita rendbe, és kiváló reneszánsz humanista vált belőle. Később csatlakozott egy misszionáriuskampányhoz, amelynek keretében Brazíliába küldték, ahol 1597-ben bekövetkezett haláláig folytatta az őslakosok térítését, lelki gondozását.

Kanonizálása[szerkesztés]

II. János Pál pápa 1980-ban örömmel üdvözölte a javaslatot, hogy indítsák el szentté avatási eljárását. Ferenc pápa 2014. április 3-án kanonizálta.

Emlékünnepe június 9-én van.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a José de Anchieta című olasz Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.