Jonas Jonasson

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jonas Jonasson
A Frankfurti Könyvvásáron 2018-ban
A Frankfurti Könyvvásáron 2018-ban
Élete
Születési névPer Ola Jonasson
Született1961. július 6. (62 éves)
Växjö,  Svédország
NemzetiségSvéd svéd
KitüntetéseiAuthor of the Year (2013)
Jonas Jonasson weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Jonas Jonasson témájú médiaállományokat.

Pär-Ola Jonas Jonasson (született: Per Ola Jonasson; Växjö, 1961. július 6. –) svéd újságíró és író. Hogränben(wd) él Gotlandon.

Életrajza[szerkesztés]

Egy mentősofőr és egy ápolónő fia, Jonasson a dél-svédországi Växjőben született és nőtt fel. Miután nyelveket tanult a Göteborgi Egyetemen, Jonasson újságíró lett a växjöi Smålandsposten napilapnál, majd később az Expressen svéd esti bulvárlapnál, ahol 1994-ig maradt. 1996-ban megalapította a később sikeres OTW[1] médiavállalatot, de a 2000-es években súlyos kiégésben szenvedett, és 20 év médiaiparban töltött év után kénytelen volt otthagyni régi életét (2003-ban hagyta abba a munkát, miután két nagyobb hátműtéten esett át, és túlterhelt volt). Eladta a cégét, majd a svájci Ticino kantonba költözött, ahol 2010-ig élt, és egyúttal megírta a A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt című regényét, amelyre sok éven át készült. A regény 2009-ben jelent meg Svédországban.[2][3]

Könyvei[szerkesztés]

Debütáló regénye, A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt (Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann) 2009-ben jelent meg a Piratförlaget kiadónál.[4] A regény 2010 legkelendőbb könyve lett Svédországban, minden kategóriában és 2011-ben is még mindig Svédország legkelendőbb regénye maradt. 2018-ban a teljes példányszám meghaladta az egymillió példányt Svédországban, 4,4 milliót Németországban és további négymilliót a világ többi részén. A könyvet 45 országban/nyelvi területen értékesítették (2018). Társasjáték is lett belőle.

2013-ban az azonos című film[5] a valaha volt egyik legdrágább svéd játékfilm lett (Robert Gustafssonnal(wd)[6] a főszerepben és Felix Herngren(wd)[7] rendezésében), és 2013 karácsonyi premierjén megdöntötte a modern svéd közönségrekordot.[8]

A százéves, aki kilépett az ablakon és eltűnt című regény elnyerte a 2010-es Könyvesbolt-díjat[9] és a legjobb hangoskönyv-élményért járó Iris Hangoskönyv-díjat[10], amelyet Björn Granath színész olvasott fel. A könyvvel 2012-ben Jonasson elnyerte a Mayersche német könyvesbolt M-Pionier irodalmi díját is[11] [12].

2013 szeptemberében jelent meg Jonasson második regénye, Az analfabéta, aki tudott számolni (Analfabeten som kunde räkna), amely egy sowetói árváról szól, aki véletlenül bekapcsolódik a nemzetközi politikába, és azonnal a második helyre került a svéd eladási listán, nem sokkal később pedig az első helyre Németországban és Svájcban, majd rövid időn belül, 2013 őszren egymillió nyomtatott példánynál tartott.

2015-ben követte a Gyilkos-Anders és barátai (meg akik nem azok) (Mördar-Anders och hans vänner). Ezzel az első három könyve meghaladta a tizenötmillió eladott példányt (2018).

Jonasson negyedik regénye, A százegy éves ember, aki azon gondolkodott, hogy túl sokat gondolkodik (Hundraettåringen som tänkte att han tänkte för mycket) a debütáló regény folytatása és 2018 nyarán jelenik meg, először Hollandiában (július), majd Nagy-Britanniában (augusztus), Svédországban (augusztus), Németország (október) és a világ többi részén fokozatosan.

Az ötödik regény 2020-ban jelent meg Édes a Bosszú Részvénytársaság (Hämnden er ljuv AB) címmel. A könyv egy műkereskedőről, egy lányról és egy sámánról szól.[13]

Hatodik könyve, a A próféta és a hülye (Profeten och idioten) egy nőről szól, aki megjósolja a világvégét. A könyv 2022-ben jelent meg.[14]

Egyéb tevékenységek[szerkesztés]

2011 nyarán Jonas Jonasson a Sommar[15] vendége volt a P1-en, és ugyanazon év decemberében részt vett az SVT Sommarpratarna című műsorában. 2012 nyarán az Expressen újság ideiglenes rovatvezetője volt.

Jonasson a växjöi Östers IF labdarúgóklub támogatója.

Díjai[szerkesztés]

  • 2009 – BMF-plaketten
  • 2010 – Svéd Könyvkereskedők Díja[16]
  • 2011 – Német Úttörő-díj (M-Pionier Preis) a Mayersche Buchhandlungtól[17]
  • 2011 – Dán Hangoskönyv-díj[17]
  • 2012 – Prix Escapades[18]
  • 2013 – Årets författare (Az év szerzője)[19]

Könyvei[szerkesztés]

Magyarul megjelent[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Az OTW egy svéd tartalomügynökség, amelyet 1996-ban alapítottak Stockholmban, Göteborgban és Malmöben.
  2. Amanda Taawo, "Mitt i krisen föddes succéromanen", Expressen, 5 October 2010. (Svéd nyelven) Retrieved 26 September 2012.
  3. "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann", Pirtat förlaget, (Svéd nyelven) Retrieved 26 September 2012.
  4. A Piratförlaget egy 1999-ben alapított svéd könyvkiadó, amely Svédország legolvasottabb szerzőit adja ki viszonylag korlátozott számban, főleg regényeket, amelyeket általában nagyon nagy példányszámban adnak el a svéd kiadói iparban megszokotthoz képest. A kiadó arról ismert, hogy magas díjazásban részesíti szerzőit, többek között az alkalmazott haszonrészesedési elv révén, amely eltér a legtöbb könyvkiadónál megszokott jogdíj-eljárástól.
  5. The Hundred-Year-Old Man Who Climbed Out of the Window and Disappeared
  6. Carl Robert Olof Gustafsson (1964. december 20.) svéd komikus, színész, a Killinggänget (egy svéd komikus csoport) tagja. Néha „Svédország legviccesebb emberének” nevezték.
  7. Felix Tobias Herngren (1967. február 4.) svéd rendező, színész, író és humorista.
  8. A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt (film)
  9. A Könyvesbolt-díjat (norvég, Bokhandlerprisen) - 1981-ig "Köszönöm a könyvet" díjként ismerték - minden évben a Norvég Könyvesboltok Szövetsége ítéli oda a norvég könyvesboltokban dolgozók szavazása után.
  10. A Nagy Hangoskönyv-díj (Stora Ljudbokspriset) egy svéd irodalmi díj, amelyet a Storytel (stockholmi székhelyű e-könyv- és hangoskönyv-előfizetési szolgáltató) oszt ki a Storytel Awards gálán.
  11. Mayersche vergibt Literaturpreis „M Pionier“ / Jonas Jonasson am Kölner Neumarkt ausgezeichnet Archiválva 2019. december 21-i dátummal a Wayback Machine-ben, BuchMarkt, BuchMarkt Verlag K. Werner GmbH, 21 mars 2012 (tyska).
  12. A Mayersche Buchhandlung egy könyvkereskedő cég volt, amelyet Jacob Anton Mayer alapított 1817-ben Aachenben, és a Thalia Books Grouppal (Thalia Bücher GmbH) való 2019 szeptemberi egyesüléséig Németország negyedik legnagyobb könyvkereskedő cége volt.
  13. Hämnden är ljuv AB
  14. Till slut faller Jonasson på sitt eget grepp
  15. A Sommar, amelyet gyakran Sommar i P1-ként emlegetnek a P1-adón, a Svéd Rádió műsora, amelyet minden nyáron sugároznak. Az előadók külön meghívott „nyári házigazdák”, akik a napi műsorért felelősek. Bemutatkoznak, szabadon választott témákról beszélgetnek, tetszés szerinti zenét játszanak. (Decemberben van egy megfelelője, a "Winter".)
  16. "Om bokhandeln själv får välja", Piratförlaget. (Svéd nyelven) Retrieved 27 September 2012.
  17. a b "Some literary awards of 2011" Archiválva 2012. június 26-i dátummal a Wayback Machine-ben., Pontas Agency. Retrieved 27 September 2012.
  18. "L'aventure en terres nordiques", Terres Nordiques. (Franciául) Retrieved 27 September 2012.
  19. Tidningen Vision Archiválva 2018. november 14-i dátummal a Wayback Machine-ben Läst 13 november 2018.

További információk[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Jonas Jonasson című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Jonas Jonasson (författare) című svéd Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.