Jon Andrew McBride

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jon A. McBride

Jon Andrew McBride (Charleston, Nyugat-Virginia, 1943. augusztus 14.–) amerikai űrhajós.

Életpálya[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1965-ben kapott repülőgép vezetői kiképzést. Szolgálati repülőgépe az F–4 Phantom II volt. Vietnamban 64 harci bevetésen vett részt. 1971-ben a Haditengerészeti Akadémián repüléstechnikai mérnök oklevelet szerzet. Tesztpilóta kiképzést US Air Force Test Pilot School Edwards Air Force Base (Kalifornia) kapott. A bázison folytatta szolgálatát. Több mint 8800 órát (repülő/űrrepülő) töltött a levegőben, több mint 40 különböző polgári és katonai gépet tesztelt. Több légi bemutatón maradandó figurákat mutatott. Pilótaképességére jellemző, hogy a Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) nyilvántartása szerint széleskörű repülőgép vezetői képességgel rendelkezik.

1978. január 16-tól a Lyndon B. Johnson Űrközpontban részesült űrhajóskiképzésben. Űrhajósképzésének programja: tudományos és műszaki ismeretek, az űrrepülőgép rendszerismerete, fiziológiai képzés. Repülőgép vezetés, vízi- és túlélési gyakorlatok. Kutatási, kísérleti feladatok gyakorlás. Az elsajátított ismeretek eredményes vizsgája után kapható repülési engedély. Kiképzését követően az STS–5, STS–6 és az STS–7 támogató (tanácsadó, problémamegoldó) csoportjának tagja. 1987. július 30-tól a NASA megbízásából a kongresszusi kapcsolatokért felelős munkatárs. Egy űrszolgálata alatt összesen 8 napot, 5 órát és 23 percet (197 óra) töltött a világűrben. 1989. május 12-én köszönt el az űrhajósoktól. 1998-tól elnöke a Flying Eagle Corporation Lewisburg.

Űrrepülések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • STS–41–G, Challenger űrrepülőgép 6. repülésének pilótája. Egy műholdat állítottak pályairányba. Több technikai és egyéb, meghatározott kutatási, kísérleti programot hajtottak végre. Filmre vették a teljes szolgálatot, amiből dokumentumfilm készült. Egy űrszolgálata alatt összesen 8 napot, 5 órát, 23 percet és 33 másodpercet (197 óra) töltött a világűrben. 5 293 847 kilométert (3 289 444 mérföldet) repült, 133 alkalommal kerülte meg a Földet.
  • STS–61–E küldetés parancsnokaként jelölték. A Challenger-katasztrófa miatt törölték a programot.
  • STS–35 küldetés parancsnokának jelölték, de nem vállalta a szolgálat teljesítését.

Szakmai sikerek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Viselheti az űrhajós szárnyat.
  • Több katonai, polgári kitüntetésben, valamint űrhajós szolgálati elismerésben részesült.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]