Joker (film, 2019)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Joker
(Joker)
2019-es amerikai film

RendezőTodd Phillips
Producer
Vezető producerBruce Berman
AlapműJoker
Műfajdráma, thriller
Forgatókönyvíró
  • Todd Phillips
  • Scott Silver
Főszerepben
ZeneHildur Guðnadóttir
OperatőrLawrence Sher
VágóJeff Groth
JelmeztervezőMark Bridges
DíszlettervezőMark Friedberg
Gyártás
Gyártó
  • DC Films
  • Village Roadshow Pictures
  • Bron Creative
  • Joint Effort
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszín
  • New York
  • Bedford Park Boulevard
  • Hudson County Courthouse
Játékidő122 perc[1]
Költségvetés55–70 millió dollár[2][3][4]
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
Díj(ak)Arany Oroszlán díj
Korhatár16 IV. kategória (NFT/25358/2019)
Bevétel
  • 1 074 458 282 $ (36, világszerte)
  • 335 477 657 $ (Észak-Amerika)
  • 96 202 337 $ (Opening Weekend (Box Office), Észak-Amerika)
Kronológia
KövetkezőJoker: Folie à Deux
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Joker témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Joker 2019-ben bemutatott amerikai filmdráma, pszichológiai thriller Todd Phillips rendezésében. A forgatókönyvet Todd Phillips és Scott Silver írta, producerei Todd Phillips, Bradley Cooper és Emma Tillinger Koskoff. A főszerepekben Joaquin Phoenix, Robert De Niro, Zazie Beetz, Frances Conroy és Brett Cullen láthatók. A film zeneszerzője Hildur Guðnadóttir. A film gyártója a DC Filmes, a Village Roadshow Pictures, a Bron Creative és a Joint Effort, forgalmazója a Warner Bros. Pictures. Az Amerikai Egyesült Államokban 2019. október 4-én, Magyarországon 2019. október 3-án mutatták be a mozikban.

A film világpremierje a 76. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon volt 2019. augusztus 31-én, ahol elnyerte az Arany Oroszlán díjat. A film pozitív értékeléseket kapott a kritikusoktól, különösen kiemelve Phoenix színészi játékát. Ezzel szemben vegyes érzéseket váltott ki a kritikusokból a film sötétebb tónusú bemutatása, az erőszak és a mentális betegségek ábrázolása.[5] Többen kifejezték aggodalmukat, hogy a Joker inspirációt jelenthet az amúgy is erőszakra hajlamos emberek számára. A moziban, ahol a 2012-es aurorai lövöldözés történt a A sötét lovag – Felemelkedés vetítése során, betiltották a filmet, miután az áldozatok családjai ezt levélben kérték a Warner Bros.-tól.

A film világszerte több mint egymilliárd dolláros bevételt termelt, ezzel minden idők legsikeresebb „R” besorolású filmje lett, megelőzve a 2018-ban bemutatott Deadpool 2. című filmet,[6][7][8] és az első ilyen besorolású alkotás is egyben, ami átlépte ezt a határt a bevételek tekintetében.[9]

A Fekete Párduc után a második képregény-adaptáció, amelyet Oscar-díjra jelöltek,[forrás?] 11 jelölésével pedig műfaját tekintve rekordtartó. A 92. Oscar-gála során Joaquin Phoenix a legjobb férfi főszereplő, míg Hildur Guðnadóttir a legjobb eredeti filmzene díját vehette át.

Rövid történet[szerkesztés]

Gotham Cityben a mentálisan sérült komikust a társadalom semmibe veszi és rosszul bánik vele. Ezután elindul a forradalom és a véres bűnözés lefelé tartó spirálján. Ezen az úton szembekerül alteregójával: Jokerrel.

Cselekmény[szerkesztés]

A film cselekménye 1981-ben játszódik. Arthur Fleck különböző rendezvényekre felbérelhető bohócként dolgozik, és édesanyjával, Penny-vel él Gotham Cityben. A munkanélküliség, a bűnözés, a szemétszállítók sztrájkja és a nincstelenség miatt a város romokban hever, a lakosság egy része teljesen elszegényedett. Arthur olyan idegrendszeri betegségben szenved, amely a sírás és nevetés ellenőrizhetetlen váltakozását váltja ki. Emiatt folyamatos szociális ellátásra és gyógyszeres kezelésre szorul. Miután utcagyerekek egy csoportja megtámadja őt egy sikátorban, és jól összerugdossák, munkatársa, Randall kölcsönad neki egy kézifegyvert önvédelem céljából. Arthur találkozik Sophie-val, egy egyedülálló anyával, aki az egyik szomszédos lakásban él, és meghívja őt a stand-up fellépésére.

Egy alkalommal, a gyermekkórházban fellépve fegyvere kiesik a zsebéből, amiért azonnal kirúgják, miközben Randall azt hazudja, Arthur magának vásárolta a fegyvert. A metróval hazafelé tartva három, a Wayne Művekben dolgozó részeg üzletember rátámad és megveri, aminek következtében kettőt önvédelemből lelő, majd harmadikat egyszerűen hátulról rálőve kivégzi. A történtek hallatára a lakosság körében tiltakozó tüntetések kezdődnek, melynek a résztvevői szimpatizálnak az elkövetővel és ezért bohócmaszkot viselnek. Arthurnak azzal is szembesülnie kell, hogy finanszírozási gondok miatt a szociális szolgáltatási programot megszüntetik, így a gyógyszeres kezeléséhez sem juthat hozzá.

Aznap este Sophie részt vesz Arthur stand-up fellépésén, amely teljes kudarcba fullad. Arthur nem tudja kontrollálni nevetési kitörését, a viccei sincsenek hatással a közönségre, amiért később Murray Franklin, egy népszerű talk show-műsorvezető is kigúnyolja.

Arthur elolvassa anyja egy levelét, amelyet a helyi milliárdosnak és polgármester-jelöltnek, Thomas Wayne-nek írt, amiben azt állítja, hogy a tőle született törvénytelen fia maga Arthur. Ezt követően a Wayne-birtokra siet, ahol találkozik Bruce Wayne-nel és verekedésbe keveredik a komornyikkal, Alfred Pennyworthszel. Röviddel azután, hogy a gothami városi rendőrség két nyomozója, Garrity és Burke megvizsgálta Arthur szerepét a metrón történt gyilkosságokban, Penny stroke-ot kap és kórházba kerül.

Egy nyilvános rendezvényen Arthur találkozik Thomas Wayne-nel, aki azt mondja neki, hogy Penny szellemileg instabil, és hogy nem ő a biológiai anyja. Arthur az Arkham Állami Kórházból ellopja anyja személyes iratait, köztük azt is, amely Arthur örökbefogadási dokumentumait tartalmazza. Ebből nem derül ki, hogy Arthur Thomas Wayne törvénytelen fia-e, de az igen, hogy Arthurt örökbe fogadták, valamint az is, hogy anyja akkori párja bántalmazta őt, ami részben a betegségét is okozta. Nem derül ki pontosan, hogy ezek az események csak Arthur és anyjának elméjében léteztek-e, vagy hogy mennyi belőlük az igazság és mennyi a beteges képzelgés.[10] Arthur ezt követően zavart elmeállapotban a kórházba megy, és egy párnával megfojtja Pennyt, majd hazatérése után bemegy Sophie lakásába. A nő rémülten kéri, hogy távozzon – mint kiderül, a korábbi találkozásaik és beszélgetéseik csak Arthur elméjének szüleményei voltak.

Ezt követően Arthur meghívást kap a Murray showba, mint vendég fellépő. Miközben éppen sminkjét és ruháját készíti elő, két régi munkatársa, Gary és Randall látogatja meg. Arthur megöli Randallt, a törpe Garyt azonban életben hagyja, mert ő a múltban jól bánt vele. A stúdió felé tartva a két nyomozó, akik ezidáig követték, egy bohócmaszkot viselő tüntetőkkel teli metróra kergetik, ahol lövöldözés, majd egy véletlen haláleset után lázadás robban ki. A két rendőrt a tüntetők meglincselik, közben Arthur a káoszt kihasználva elmenekül.

Mielőtt az élő műsor elkezdődne, Arthur megkéri Murrayt, hogy Jokerként mutassa be, utalva annak korább gúnyolódására. Lelkes tömeg fogadja, Arthur azonban morbid viccek mesélésébe kezd, bevallja a gyilkosságokat és mesél a Murraytől elszenvedett megaláztatásairól is. Ezt követően, mielőtt letartóztatnák, megöli a műsorvezetőt. Az események után zavargások törnek ki a városban és az egyik sikátorban megölik a hazafelé tartó Thomas és Martha Wayne-t, csak gyermeküket, Bruce-t hagyják életben.

Időközben egy lázadó csoport egy mentőautóval a rendőrautónak ütközve kiszabadítja Arthurt, akit hősként fogad az éljenző tömeg. Arthur feláll a kocsi tetejére és most először őszintén mosolyog. Az utolsó jelenetben Arthur az Arkham Elmegyógyintézetben ül és hangosan nevet a pszichológusa előtt. Mikor a nő visszakérdez, mi olyan vicces, a zavart férfi azt válaszolja: „Úgysem értené.” Arthurt rövidesen az intézmény dolgozói veszik üldözőbe, menekülés közben pedig véres lábnyomokat hagy maga után a terapeuta szobájából kilépve.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang[11]
Arthur Fleck / Joker Joaquin Phoenix[12] Rátóti Zoltán
Murray Franklin, talk-show műsorvezető Robert De Niro[13] Reviczky Gábor
Sophie Dumond Zazie Beetz[14] Pálmai Anna
Penny Fleck, Arthur anyja Frances Conroy Igó Éva
Thomas Wayne, milliárdos Brett Cullen[15] Mihályi Győző
Alfred Pennyworth Douglas Hodge Seress Zoltán
Ted Marco Marc Maron[16] Jakab Csaba
Garrity nyomozó Bill Camp Hirtling István
Burke nyomozó Shea Whigham Schmied Zoltán
Randall Glenn Fleshler Berzsenyi Zoltán
Hoyt Vaughn Josh Pais Vida Péter
Bruce Wayne Dante Pereira-Olson Maszlag Bálint
További magyar hangok
Bacskai János, Balogh Anna, Bárány Virág, Bartók László, Bercsényi Péter, Berkes Bence, Bognár Tamás, Bókai Mária, Bolla Róbert, Bor László, Bordás János, Csányi Áron, Darabos Lili, Debreczeny Csaba, Fehér Péter, Fehérváry Márton, Fellinger Domonkos, Gacsal Ádám, Géczi Zoltán, Hám Bertalan, Hannus Zoltán, Holl Nándor, Honti Molnár Gábor, Jakab Márk, Karácsonyi Zoltán, Kárpáti Levente, Kerekes Bernadett, Kisfalusi Lehel, Kis-Kovács Luca, Kiss Erika, Kobela Kíra, Kocsis Mariann, Kossuth Gábor, Kövesdi László, Kretz Boldizsár, Lipcsey Colini Borbála, Markovics Tamás, Maróti Attila, Márton Eszter, Mikita Dorka Júlia, Mohácsi Nóra, Németh Attila István, Orosz Gergely, Pál András, Pál Tamás, Papucsek Vilmos, Pásztor Tibor, Petridisz Hrisztosz, Potocsny Andor, Renácz Zoltán, Rosta Sándor, Schmidt Andrea, Solecki Janka, Sörös Miklós, Suhajda Dániel, Szabó Andor, Tokaji Csaba, Törköly Levente, Turi Bálint, Varga Lili

Háttér és forgatás[szerkesztés]

Előzmények[szerkesztés]

Todd Phillips 2016-ban

Joaquin Phoenix 2014 és 2015 között már jelezte, hogy szívesen játszana olyan karaktertörténetet bemutató filmben, amely olyan negatív képregényszereplőről szól, mint például a DC Comics Jokere.[17] Phoenix korábban nem volt hajlandó elvállalni az univerzumhoz tartozó szerepeket, pedig a Marvel Comics egy-egy filmje előkészületekor ajánlatot tett neki a Hulkról és Doktor Strange-ről szóló adaptációjával kapcsolatban is.[18] Phoenix ügynöke javaslatot tett egy találkozó megbeszélésére a Warner Bros.-szal, de Phoenix először ezt elutasította.[17] Hasonlóképpen Todd Phillipsnek többször is felkínálták a lehetőséget képregény-adaptációk rendezésére, ő azonban mindig elutasította, mondván azok nem igazán esnek az érdeklődési körébe. Phillips szerint a Joker abból az ötletből született, hogy megpróbáljanak az addigiaktól eltérő, más hangvételű és életszagúbb képregényfilmet készíteni.[19]

Phillips 2016-ban állt elő a film ötletével, a forgatókönyvet 2017-ben kezdte el írni Silverrel együtt. Inspirációt az 1970-es évek karaktertanulmányai és Martin Scorsese munkája, valamint a Batman: A gyilkos tréfa című képregény nyújtott. Ez utóbbit kivéve Phillips és Silver nem a képregények történeteiből keresett alapot a forgatókönyvhöz, illetve a karakterhez, sokkal inkább támaszkodtak saját elképzeléseikre. Phoenix 2018 februárjában csatlakozott a projekthez, a forgatás 2018 szeptembere és decembere közt zajlott New Yorkban, Jersey City-ben és Newarkban. A Joker lett az első olyan élőszereplős DC Comics-adaptáció, amely az Amerikai Mozgóképszövetségtől erőszakos tartalma miatt „R” besorolást kapott.

Phillips 2016 augusztusában, a Haverok fegyverben című film bemutatóján vetette fel először a film ötletét a Warner Brosnak.[19] Azt javasolta, hogy a DC Films különítse el a filmet a Marvellel versengő filmes univerzumától és készítsenek egy önálló történetet.[20][21] A szintén különálló történetként funkcionáló Wonder Woman 2017-es sikere után a filmstúdió beleegyezett az ötletbe.[22] 2017 augusztusában a Warner Bros. és a DC Films nyilvánossá tette terveit a készülő művel kapcsolatban, bejelentették, hogy a filmet Phillips rendezi és a forgatókönyvet is ő írja, Scott Silverrel.[23] Jared Leto, aki Suicide Squad – Öngyilkos osztagban alakította a szereplőt, nem örült neki, hogy az ő interpretációjától eltérő projekt készül.[24]

2017 szeptemberére a Warner Bros. Leonardo DiCapriót akarta felkérni Joker szerepére, arra számítva, hogy Martin Scorsese személye – aki társproducerként vett részt a munkálatokban – meggyőző lesz az Oscar-díjas színész számára.[24] DiCaprio végül elutasította a felkérést, 2018 februárjában pedig Joaquin Phoenixet szerződtették a címszerepre. Phillips később úgy nyilatkozott, hogy Phoenix volt az egyetlen színész, akit a szerep eljátszására fontolóra vett.[25][26] Padraig Cotter, a Screen Rant internetes oldal szerkesztője megjegyezte, hogy a szereppel Phoenix korábbi terve is megvalósulhat, de elkerüli azt, hogy egy sorozatra kösse le magát a szerepben, ahogy az a korábbi Marvel-ajánlat esetén történt volna. A színész elmondta, hogy amikor értesült a film előkészületeiről, akkor izgatott lett, mondván korábban éppen egy ilyen projektet álmodott meg. Phoenix ennek ellenére egy ideig gondolkozott azon, hogy elkötelezze magát a szerep mellett, mivel az megfélemlítette őt: „[...] ezekben a filmekben gyakran megvannak ezek az egyszerűsített, reduktív archetípusok, és ez lehetővé teszi a közönség számára, hogy távolságot tartson ezektől a karakterektől, akárcsak a valós életben, ahol könnyű gonosznak titulálni valakit, és ezért azt mondani: „Hát, én nem vagyok az.”[27]

A forgatókönyv írása[szerkesztés]

Phillips és Silver 2017-ben írta a Joker forgatókönyvét, az írási folyamat körülbelül egy évig tartott.[28] Emma Tillinger Koskoff producer szerint időbe telt, amíg a Warner Brostól jóváhagyták a történetet, részben a tartalommal kapcsolatos aggályok miatt. Phillips elmondta, hogy bár a forgatókönyv témái tükrözhetik a modern társadalmat, a filmnek nincs politikai célja.[28] A Joker korábban már több filmben is megjelent, ám Phillips úgy vélte, mégis lehetséges új történetet alkotni a karakter főszereplésével. A The New York Timesnak adott interjújában elmondta, hogy ez a film egy más értelmezést ad a karakternek, hasonlatként felhozva William Shakespeare Macbeth című tragédiájának számos interpretációját.[26]

A forgatókönyv olyan Scorsese-filmekből merít, mint a Taxisofőr, a Dühöngő bika és a A komédia királya,[23] de alapjául szolgált az 1970-es évek karaktertanulmányai (mint a Serpico, a Száll a kakukk fészkére), Phillips Másnaposok trilógiája,[29] valamint A nevető ember és több musical is. Utóbbi film, illetve Conrad Veidt játéka köztudottan a karakter megszületésében is meghatározó szerepet játszott. Phillips elmondta, hogy a hangvételétől eltekintve nem tartja különbözőnek korábbi munkáitól a filmet, így például a Másnaposoktól sem.[28] Miközben a film premisszáját Alan Moore és Brian Bolland Batman: A gyilkos tréfa (1988) képregénye ihlette, amely a Jokert sikertelen stand-up komikusként ábrázolja,[19][30] Phillips szerint a mű nem klasszikus képregényadaptáció, elsősorban nem azokból merít, hanem a forgatókönyvírók saját elképzeléseiből; kiválogatták a képregényekből azokat az elemeket, amelyek tetszettek nekik.[31]

Phillips és Silver elvetette a legszélesebb körben ismert eredettörténetet, miszerint a karakter egy savval teli tartályba esik, mondván ez túl irreális.[19] Phillips a lehető leghitelesebbnek akarta visszaadni Joker történetét, és mivel annak nincsen a képregényekben sem egy határozott eredettörténete, Phillipsnek és Silvernek jelentős kreatív szabadsága volt ezt illetően.[32] Mindketten Phoenix szem előtt tartásával írták a forgatókönyvet: „A cél nem az volt, hogy Joaquin Phoenixet bevezessük a képregényfilmek világába. A cél az volt, hogy a képregényfilmeket vezessük be Joaquin Phoenix világába.”[27]

Szereposztás[szerkesztés]

A 2017-ben bemutatott Az Igazság Ligája kritikai és pénzügyi sikertelensége után 2018 januárjában Walter Hamada vette át Jon Berg helyét a Warner Bros DC-moziuniverzumának filmjeivel foglalkozó részlegének élén.[33] Ezt követően a stúdió néhány tervezett filmet megtartott, néhány ötletet elvetett, miközben bejelentették, hogy a Joker-film forgatása várhatóan 2018 decemberében kezdődhet meg, kis költségvetéssel.[34] Phoenix 2018 júliusában vállalta el a szerepet,[35] miután Phillips négy hónapon át győzködte.[19] Közvetlenül ezután a Warner Bros. hivatalosan is engedélyezte a film elkészítését,[36] bejelentve, hogy a Joker című filmet 2019. október 4-én mutatják be.[37]

Scorsese régi munkatársa, Koskoff csatlakozott,[38] Scorsese viszont más kötelezettségek miatt kilépett a stábból és Az ír rendezésével foglalkozott elsősorban.[19][39][40] Bejelentették azt is, hogy a film semmilyen szinten nem lesz hatással Jared Leto Jokerére, és hogy várhatóan ez lesz az első olyan DC-film, amely nem kapcsolódik a képregénykiadó filmes univerzumához.[34] Zazie Beetz júliusban írt alá, Robert De Niro augusztusban kezdte meg a tárgyalásokat,[41][42] viszont Frances McDormand elutasította a Joker anyja ábrázolására irányuló ajánlatot, ezt követően keresték meg Frances Conroyt.[43][44] Július végén Marc Maron és Bryan Callen csatlakoztak a szereplői gárdához,[45][46] míg Thomas Wayne szerepére augusztus 27-én Alec Baldwint szerződtették, ő azonban két nap múlva visszalépett, mert egyéb kötelezettségeivel ütközött a forgatási ütemterv.[47] A helyét Brett Cullen vette át, mint a karakter megformálója.

Forgatás[szerkesztés]

A New York-i metró és a filmben szereplő fiktív 0-s járat

A forgatás 2018 szeptemberében kezdődött New Yorkban, Romeo munkacím alatt.[48][49] Röviddel a forgatás kezdete után bejelentették, hogy De Niro, Brett Cullen, Shea Whigham, Glenn Fleshler, Bill Camp, Josh Pais és Douglas Hodge csatlakoznak a stábhoz, és egyben azt is, hogy Cullen helyettesíti Baldwint.[50][51] Bradley Cooper producerként csatlakozott a filmhez.[52] Az operatőri munkát Lawrence Sher látta el, akivel Phillips korábban már dolgozott együtt a Másnaposok-filmekben.[51] 2018. szeptember végén forgatták a rablási jeleneteket Queensben,[53] a First Central takarékpénztárban.[54]

Beetz szerint Phillips a teljes forgatókönyvet átírta a forgatás során. Phillips elmondta, hogy Phoenix a munkálatok közben néha leállt, mert elvesztette az önuralmát, kimerült, és össze kellett szednie magát – más szereplők kárára, akik úgy érezték, hogy ők hibáztak valamiben.[55] De Niro erről azt mondta, hogy Phoenix „nagyon intenzíven összpontosít arra, amit csinál, hogy az olyan legyen, amilyennek lennie kell, hogy ő maga olyan legyen, amilyenek lennie kell”.[56]

Szeptember 30-án a Newark Plank Roadon folytatódtak a munkálatok, míg a novemberi (november 9-én kezdődő) forgatás a Kennedy sugárúton fejeződött be. Newarkban október 13-tól három napon át forgattak. Röviddel az itteni munkálatok előtt a SAG-AFTRA nevű szakszervezet panaszt kapott arról, hogy a statiszták több mint három órán keresztül a vasúti személykocsikba voltak zárva a forgatás során.[57] Ebben a hónapban Dante Pereira-Olson és Douglas Hodge is csatlakozott a stábhoz. November közepén a forgatás újra New Yorkban folytatódott.[58] A munka 2018. december 3-án ért véget,[59] amiről Phillips saját Instagram-oldalán is tett közzé fotókat.[60]

Utómunkálatok[szerkesztés]

Phillips 2019 márciusában megerősítette, hogy a film utómunkálatai még folyamatban vannak.[61] A következő hónapban tartott CinemaConon kijelentette, hogy a film „még mindig formálódik”.[62] Phillips azt is elmondta, hogy a filmet körülvevő legtöbb találgatás pontatlan vagy valótlan volt, melynek oka az volt, hogy „az eredettörténet olyan karakterről szól, amelynek nincs egy meghatározott eredettörténete”.[63] Brian Tyree Henry-ről ebben az időszakban vált hivatalossá, hogy szerepet vállalt a filmben. A vizuális effektusokat a Scanline VFX és a Shade VFX biztosította Matthew Giampa és Bryan Godwin felügyelete mellett, míg a munkálatok általános felügyelője Erwin Rivera volt.[64]

A film végleges költségvetése 55–64 millió dollár volt, amelyet a The Hollywood Reporter a képregény-alapú film tipikus költségvetésének „töredékének” jellemezte.[3][34][65] A teljes költségből 25 millió dollárt fedezett a torontói székhelyű Creative Wealth Media vállalata.[66] A Joker lett az első élőszereplős Batman-film, amely R-minősítést kapott az Amerikai Mozgóképszövetségtől a „véresen erőszakos, zavaró viselkedésű és nyelvezetű, valamint rövid szexuális jelenetei miatt”.[67]

Filmzene[szerkesztés]

2018 augusztusában Hildur Guðnadóttir izlandi zenészt, zeneírót kérték fel a filmzene megkomponálására.[68] Guðnadóttir a forgatókönyv elolvasása után kezdte el a zenét írni, találkozott Phillipsszel is, akinek „nagyon sok ötlete volt” arról, hogy a partitúra hogyan hangozzon. A Csernobil című minisorozat szintén általa komponált zenéjéhez képest Guðnadóttir szerint kihívás volt a Joker filmzenéjét elkészíteni, figyelembe véve a két film témája közötti éles különbséget.[69]

A film zenéit 2019. október 2-án adta ki a WaterTower Music.[70]

Az album dalai[szerkesztés]

Az összes szám szerzője Hildur Guðnadóttir.

# Cím Hossz
1. Hoyt's Office 1:24
2. Defeated Clown 2:39
3. Following Sophie 1:33
4. Penny in the Hospital 1:18
5. Young Penny 2:01
6. Meeting Bruce Wayne 4:35
7. Hiding in the Fridge 1:23
8. A Bad Comedian 1:28
9. Arthur Comes to Sophie 1:39
10. Looking for Answers 0:51
11. Penny Taken to the Hospital 1:49
12. Subway 3:33
13. Learning How to Act Normal 1:17
14. Confession 1:29
15. Escape from the Train 2:31
16. Call Me Joker 4:48
33:06

Forgalomba hozatal[szerkesztés]

A Joker premierje a 76. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon 2019. augusztus 31-én volt, ahol nyolc perces álló ovációt kapott és elnyerte az Arany Oroszlán díjat.[71][72] A 2019. szeptember 9-ei Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon is vetítették.[73] A Warner Bros a mozikban való bemutatást október 4-ére tervezte, a sajtó képviselői számára tartott vetítést pedig 2019. szeptember 28-án tartották az Egyesült Államokban és egy nappal korábban Ausztráliában valamint többek között Magyarországon.[74][75]

A filmet a coloradói Aurora városában nem vetítették, a 2012. július 20-án történt lövöldözés miatt, amely A sötét lovag – Felemelkedés című Batman mozifilm kora esti mozielőadásának megkezdését követően történt. A három áldozat családja levélben fordult ez irányú kérésével a Warner Broshoz.[76] A Los Angeles-i Landmark Theatres megtiltotta a Joker-jelmez viselését, míg a Los Angeles-i és a New York-i rendőrség fokozott erőkkel biztosította a vetítéseket a térségi színházakban, bár elmondásuk szerint „semmilyen konkrét fenyegetést” nem kaptak.[77]

DVD-n és Blu-rayen, valamint Ultra HD Blu-rayen 2019. december 17-én adják ki.[78] Tervek szerint a 2020-ban induló HBO Max szolgáltatásában is elérhető lesz.[79]

Marketing[szerkesztés]

Phillips többször is népszerűsítette a filmet azzal, hogy Instagram-oldalán fényképeket tett közzé a forgatásról.[80] 2019. április 2-án a CinemaConon Phillips bemutatta a film első előzetesét, amely tartalmazza Jimmy Durante feldolgozásában a Smile című dalt, és amelyet másnap online jelentettek meg.[81] A ComicBook.com oldalon jegyzett írásában Jenna Anderson inkább pszichológiai thrillernek, mint képregényfilmnek minősítette a Jokert. Mark Hamill, aki a karakter hangját kölcsönözte sok más adaptáció mellett az 1992-es Batman: A rajzfilmsorozatban is, Twitter-posztjában lelkesen fogadta az első előzetest,[82][83] amelyet a kritikusok sötétnek írtak le, míg a rajongók dicsérték Phoenix játékát. Néhány rajongói hozzászólásban a filmet ezt követően összehasonlították a Taxisofőrrel, és a Rekviem egy álomért című filmmel.[84][85] Az előzetest több mint nyolcmillióan tekintették meg a közzétételt követő első néhány órában.[86]

2019. augusztus 25-én Phillips több rövid üzenetet is közzétett, kisebb kulisszatitkokat elárulva a filmről, majd bejelentette, hogy a második előzetes augusztus 28-án jelenik meg.[87] Kevin Smith elismerését fejezte ki az előzetesről, és dicsérte a film eredetiségét.[88]

Fogadtatás[szerkesztés]

Bevételek[szerkesztés]

2019 augusztusában a BoxOffice magazin elemzője, Shawn Robbins azt írta, elvárja, hogy a Joker 60–90 millió dollár bruttó bevételt termeljen a nyitó hétvégén Észak-Amerikában.[89] A film premierjét követően a BoxOffice azt jósolta, hogy a Joker belföldi piacon 70–95 millió dollárral nyithat.[90] Később 85–105 millió dollárra módosítva ezt a becslését, Roberts úgy vélekedett, hogy a film meghaladhatja akár a 100 millió dolláros bevételt és ezzel megdöntheti a zsáneren belüli rekordot, amelyet a 2018-as Venom című film 80 millió dollárral tartott az adott hónapon belüli nyitóhétvégéket tekintve.[91] Ugyanakkor a Comscore vezető média elemzője, Paul Dergarabedian úgy gondolta, hogy a film közelebb lesz az 50 millió dolláros bevételhez, mert „nem tipikus képregényfilm”.[92] Három héttel a megjelenés előtt hivatalos filmipari elemzések szerint a film 65–80 millió dollárral debütál, néhány becslés szerint akár a 90 millió dolláros bevételt is elérheti a nyitó hétvégén.[93] A Joker végül felülmúlva a várakozásokat nem csak műfajában, hanem minden filmet figyelembe véve döntött rekordot és minden idők legjobb októberi nyitóhétvégi teljesítményét érte el Észak-Amerikában, 93,5 millió dollár értékben.[94]

Megjelenésének hetén az Atom Tickets bejelentette, hogy a film előzetes eladásainak összege meghaladta a Venom és az Az – Második fejezet (91,1 millió dolláros bevétellel debütált) számait, és hogy Joker volt a második legkelendőbb R-besorolású film a John Wick: 3. felvonás – Parabellum bemutatása óta.[95] A csütörtök esti vetítésekből 13 millió dollár bevételre tett szert, ezzel megdöntötte a Venom 10 millió dolláros csúcsát.[4]

A film világszerte várható bevételét körülbelül 155 millió dollárra becsülték a nyitó hétvégére vonatkozóan, beleértve 75 millió dollárt 73 tengerentúli országból.[96] Első napján négy országból 5,4 millió dollárt, a másodikon pedig 47 országból 18,7 millió dollárt termelt.[97] Magyarországon a nyitóhétvégén több mint 100 ezer ember nézte meg a mozikban, ezzel 155 358 191 forintos bevételt hozott a film, 101 383 jegy eladásával.[98]

A Joker karrierrekordot hozott Phoenix, Phillips és De Niro számára is, és a második legnagyobb bevételű debütáló hétvégét produkálta az „R” besorolású filmek kategóriájában a filmtörténetben.[99] A második hétvégéjén 55,9 millió dollárt termelt, harmadik hétvégéjén pedig 29,2 millió dollárt keresett az Egyesült Államokban, második helyezettként a Demóna: A sötétség úrnője című film mögött.[100]

Bevételi szempontból a legjobb eredményeit Dél-Koreában (a Warner Bros. rekordot döntött 16,3 millió dollárral), az Egyesült Királyságban (14,8 millió dollár), Mexikóban (13,1 millió dollár) és Japánban (7 millió dollár) érte el.[101] Ezzel a Joker az októberben bemutatott legjobb film lett. Előzetesen az első hétvégére kalkulált 155 millió dolláron felül további 125,7 millió dollárt keresett világszerte a második hétvégéjén,[102] a harmadikon pedig 77,9 millió dollárt.[103] Ekkor elemzők úgy nyilatkoztak, ebben az ütemben haladva a Joker lehet a filmtörténet legnagyobb bruttó bevételére szert tevő „R” kategóriás filmje,[104] amely rekordot később 849 millió dolláros bevételével el is érte, megelőzve a Deadpool második részét, amely 783 millió dollárral tartotta a rekordot.[105] Öt héttel a bemutatása után Észak-Amerikában 304,2 millió dolláros, míg világviszonylatban 953 millió dolláros bevételre tett szert a film, ezzel pedig költségvetését tekintve 15,3-szoros hasznot hozott a DC Filmsnek és a Warnernak, amivel megdöntötte a képregényfilmek bevételi rekordját, megelőzve az 1994-ben bemutatott A Maszk című filmet.[106] November 15-én a Joker átlépte az egymilliárd dolláros bevételi álomhatárt, ami első korhatáros filmként sikerült Todd Phillips alkotásának.

A magyar mozikban bemutatását követően négy hétig a nézettségi ranglista élén állt 369 519 nézővel és 538 509 490 forintos bevétellel.[107]

Rekordok[szerkesztés]

Bemutatását követően a film több addigi bevételi rekordot is megdöntött:

Bevételi rekord Dátum Előző rekordtartó Dátum és bevétel Forrás
Minden idők legnagyobb nyitóhétvégés bevétele október hónapban az Egyesült Államokban és Kanadában 96 millió dollár Venom (2018, 80,3 millió dollár) [108]
Minden idők legnagyobb bevétele október hónapban az Egyesült Államokban és Kanadában a bemutatás napján 39 millió dollár Halloween (2018, 33 millió dollár) [109]
A legtöbb moziban vetített film október hónapban 4374 mozi Venom (2018, 4350 mozi) [108]
A legnagyobb bevételű nyitóhétvége a nemzetközi piacon 140,5 millió dollár Venom (2018, 127,2 millió dollár) [108][110]
Az IMAX legmagasabb októberi nyitóhétvégéje 9 millió dollár Doctor Strange (2016, 7,6 millió dollár) [108][110]
A legmagasabb októberi nyitóhétvégés bevétel a nemzetközi piacon 248,2 millió dollár Venom (2018, 207,3 millió dollár) [108][110]
A legmagasabb csütörtöki bevétel október hónapban az Egyesült Államokban és Kanadában 13,3 millió dollár Venom (2018, 10 millió dollár) [111][112]
A legmagasabb pénteki bevétel október hónapban az Egyesült Államokban és Kanadában 39 millió dollár Halloween (2018, 33 millió dollár) [113][114]
A legmagasabb szombati bevétel október hónapban az Egyesült Államokban és Kanadában 32 millió dollár Halloween (2018, 27 millió dollár) [114]
A legmagasabb vasárnapi bevétel október hónapban az Egyesült Államokban és Kanadában 24 millió dollár Venom (2018, 21 millió dollár) [114]
A legmagasabb hétfői bevétel október hónapban az Egyesült Államokban és Kanadában 9,72 millió dollár Venom (2018, 9,63 millió dollár) [115]
A legmagasabb keddi bevétel október hónapban az Egyesült Államokban és Kanadában 13,9 millió dollár Venom (2018, 8,2 millió dollár) [116]
A legmagasabb szerdai bevétel október hónapban az Egyesült Államokban és Kanadában 9,6 millió dollár Michael Jackson's This Is It (2009, 7,4 millió dollár) [114][117]
A legmagasabb csütörtöki bevétel október hónapban az Egyesült Államokban és Kanadában 8,3 millió dollár Gravitáció (2013, 5,3 millió dollár) [118][119]
Október hónap legmagasabb bevételű első hétvégés filmje 137,7 millió dollár Venom (2018, 107 millió dollár) [120]
Legnagyobb bruttó bevétel második hétvégén október hónapban 55 millió dollár Gravitáció (2013, 43,1 millió dollár)
Legnagyobb bruttó bevétel második héten október hónapban 55,8 millió dollár Gravitáció (2013, 43,1 millió dollár) [121]
A filmtörténet legmagasabb bevételét hozó R besorolású filmje 849,1 millió dollár Deadpool 2. (2018, 785 millió dollár) [122][123]
A legnagyobb októberi bevételt hozó film az Egyesült Államokban és Kanadában 277,6 millió dollár Gravitáció (2013, 274,1 millió dollár) [124][125]
A legnagyobb bevételt hozó 16+ besorolású filmje Izraelben >4,8 millió dollár Deadpool (2016, 2,4 millió dollár) [126][127]
Legnagyobb bevétel október hónapban Izraelben >4,8 millió dollár Skyfall (2012, 4,8 millió dollár) [126][128]
A legnagyobb nyitóhétvégés bevételt hozó NC16-kategóriájú film Szingapúrban 1,89 millió dollár Deadpool (2016, 1,76 millió dollár) [129][130][131]
A legnagyobb bevételt hozó NC16-kategóriájú film Szingapúrban 3,94 millió dollár Vonat Busanba – Zombi expressz (2016, 3,93 millió dollár) [132][133]

Kritikai visszhang[szerkesztés]

Joaquin Phoenix kivívta a kritikusok elismerését Jokerként nyújtott alakításával.[134]

A Rotten Tomatoes filmekkel kapcsolatos kritikákat gyűjtő weboldal 375 kritikus véleménye alapján 69%-os, 7.35/10-es pontszámú értékelést adott a filmnek. A webhely kritikai konszenzusa a következő: „A Joker hírhedt központi szereplőjének hűvösen hihető eredettörténetet ad, és sötét evolúcióval szolgál a képregény-ihlette mozifilmek számára.”[135] A súlyozott átlagot használó Metacritic weboldal 55 kritika alapján 100-ból 58 pontot adott a filmnek, ami „vegyes vagy átlagos értékelést” jelent.[136] A CinemaScore által megkérdezett közönség átlagosan „B +” besorolást adott a filmre az A-tól F-ig terjedő skálán.[4]

Az IGN-re írt kritikájában Jim Vejvoda maximum pontszámot adott a Jokernek a film leírásában megemlítve, hogy „ugyanúgy működik, mint egy magával ragadó karakterkutatás, anélkül, hogy a DC Comics csapdájába esne” [...] Joaquin Phoenix Joker-előadását magával ragadónak és „Oscar-díjra méltónak” írta le.[137]

Hasonlóképpen Xan Brooks, a The Guardianban szintén maximális pontszámot adott a filmnek – „dicsően merésznek és robbanásveszélyesnek” nevezve, és értékelte, hogy Phillips hogyan használta a Scorsese-filmek elemeit egy eredeti történet létrehozásához.[138] Owen Gleiberman amerikai filmkritikus a Variety magazinban azt írta: „Phoenix megdöbbentő, mint egy mentálisan beteg geek, aki Todd Phillips taxisából a Joker gyilkos bohócává válik: a ritka képregény film, amely kifejezi a való világban zajló eseményeket.”[139]

A ComicBook.comon Brandon Davis úttörőnek nevezte a filmet a képregény-adaptációk világában és félelmesebbnek találta a legtöbb 2019-es horrorfilmnél. Davis kedvező összehasonlítást tett a 2008-as A sötét lovaggal, dicsérve a film történetét és a színészi játékokat.[140] Pete Hammond a Deadline Hollywoodban arról írt, hogy szerinte a film újradefiniálja Jokert. Hammond emellett dicsérte a történetet és az előadásokat, összefoglalva pedig azt írta „ez a filmgyártás egyik bravúros darabja, amely olyan világnak szól, amelyben valójában élünk, oly módon tálalva, ahogy azt kevés film teszi manapság”.[141] Peter Travers filmkritikus, újságíró a Rolling Stone magazinban Phoenix színészi alakítását emelte ki, amelyet „egyszerűen félelmetesnek” írt le.[142]

David Ehrlich (IndieWire) vegyesebb kritikával szolgált, a filmnek „C +” osztályzatot adott. Véleménye szerint a Joker a Sötét lovag óta a legmerészebb és legizgalmasabb szuperhős film, de ugyanakkor „zavart és potenciálisan mérgező”. Ehrlich úgy gondolta, hogy a film boldoggá fogja tenni a DC-rajongókat és dicsérte Phoenix teljesítményét, ám kritizálta Phillips rendezői munkáját és az eredetiség hiányát.[143] Kritikusabb áttekintést írt Glenn Kenny, a RogerEbert.com oldalon, aki a lehetséges négyből két csillagot adott a filmnek. Bár dicsérte a színészi játékokat, úgy gondolta, hogy a történet önmagában is működik, kritizálta a társadalomkritikát tartalmazó részeket és Phillips elképzelését. A filmet túl deriváltnak találta, és úgy gondolta, hogy a hangsúly „kevésbé a szórakoztatáson van, mint inkább az önfontosság igazolásán, létrehozásán”.[144] A Time magazinban Stephanie Zacharek negatív hangú kritikát írt, amelyben mind a történetet, mind pedig Phoenix alakítását is bírálta. Mint írta, a cselekmény nem létezik, „csak ostobán serdülő módon sötét” és „hamis filozófiával töltött”.[145] Glen Weldon a National Public Radio műsorában kifejtette, hogy szerinte a filmben nincs innováció, és hogy Joker szimpatikus szerepe „vadul meggyőzőtlen és vidáman érdektelen”. Weldon véleménye szerint a Joker túl keményen próbál eltérni a képregények világától, és ennek eredményeként olyan filmek utánzataként jelenik meg, mint a Taxisofőr.[146] Peter Bradshaw, a The Guardianban a „leginkább csalódást okozó filmnek” nevezte és amellett, hogy kiemelte Phoenix alakítását, kritizálta az erőszakos magatartásra való motiváció bemutatását és ahogy a filmben bemutatják a kapitalizmus által előidézett társadalmi szétszakadást és a karakter ez elleni állítólagos harcát.[147]

Magyarországon többségében pozitív kritikával fogadták a filmet. Stöckert Gábor az Index.hu oldalon azt írta, a Joker egy kőkemény karakterdráma az elejétől a végéig. Véleménye szerint a film több korábbi képregény-adaptáció konvenciójával szembe ment, felrázta és forradalmasította a műfajt. Joaquin Phoenix játékát kiemelte, úgy fogalmazott, az Heath Ledger alakításához képest is szintlépést jelentett.[148] Kránicz Bence a 24.hu hírportálon megjelent kritikájában összehasonlította a film helyszínéül szolgáló Gotham City-t, annak a rendező által való megrajzolását több korábbi filmmel. Kiemelte, hogy a film hangulata az 1970-es évek végét és 1980-as évek elejét idézi és mint írta, a történet voltaképpen a Taxisofőr átértelmezése. Joaquin Phoenix alakítását hátborzongatóan profinak írta le.[149] Pál Loránd az fmc.hu oldalon jegyzett kritikájában az évtized alkotásának nevezte a filmet.[150] Péter Zsombor, az Origo.hu oldalán következetesen zavarba ejtőnek nevezte a cselekményt, és mint írta teljesen felesleges a Jokert a szuperhősfilmekhez hasonlítani, mert ez a film teljesen más. Christopher Nolan Batman-trilógiájával összehasonlítva megjegyezte, ez a fajta karakterábrázolás annál is sokkal szigorúbb. Kritikájában ő is megjegyezte, a Joker leginkább egy emberközpontú, bőr alá kúszó krimi-dráma.[151]

A film társadalmi kérdéseket feszegető témái[szerkesztés]

Sokan festettek magukra Joker-sminket
A film, illetve a főhős karaktere sok országban inspirációt jelentett a szegény társadalmi rétegekben élőknek

A Joker a mentális betegségek és azok következményeinek témájával foglalkozik.[152] Christina Newland a The Guardianban figyelmeztető történetként írta le – a társadalom tudatlansága és nemtörődömsége a kevésbé szerencsésekre nézve olyan személyt hoz létre, mint Joker.[141][153] Stephen Kent, a The Washington Examinerben írt cikkében Arthur Flecket a tömegben megbúvó lövöldözők, gyilkosok és mentálisan beteg emberek közös aspektusainak összekeverésével írta le, figyelmeztetve, hogy a társadalom olyan férfiakkal van tele, mint Joker.[154] Chauncey K. Robinson a People's Worldben azt írta, hogy a film „finom vonalat húz a feltárás és az érvényesítés között” Joker karakterével, és „végül” a rendszert egy olyan személlyel állítja szembe önvizsgálatra, amelyet saját maga hozott létre.[155]

Néhány kritikus, újságíró aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy túl pozitívan állítják be a karaktert, emiatt pedig a való életben hasonló gondokkal küzdő embereket ez ugyanúgy erőszakra, gyilkolásra ösztönözheti.[156][157] Richard Lawson kritikus és író a Vanity Fair magazinban a filmet túl együttérzőnek találta az olyan emberekkel szemben, akik súlyos bűncselekményeket követnek el, és hogy a filmben bemutatott szociálpolitikai ideológiák sokkal könnyebben „azonosíthatók” azok számára, akik iskolákban, koncerteken vagy templomokban lövöldöznek. Jim Geraghty, a National Review oldalain azt írta: „[...]attól tartok, hogy az Amerikában élő dühös, paranoiás, érzelmileg instabil emberek egy bizonyos része figyelni fogja ahogy Joaquin Phoenix őrületbe süllyed és vágyakozni fog arra, hogy visszatérjen a társadalomba, a lehető legtöbb embert bántalmazva és felkiáltva: Végre valaki megért engem!”[158]

2019. szeptember 18-án az Amerikai Egyesült Államok Hadserege figyelmeztető e-maileket küldött a filmet vetítő mozikba a lehetséges erőszakról, és felhívta a figyelmet a Joker-karakter népszerűségét az incel-közösség körében.[159] Egyes értesülések szerint a hadsereg „hiteles” információkat kapott a texasi bűnüldöző szervektől „egy ismeretlen filmszínházat célzó támadásról” a vetítések során. A Deadline Hollywood szerint azonban az FBI és az Egyesült Államok Belbiztonsági Minisztériuma nem találtak hitelesnek ezeket a fenyegetéseket.[160] A TheWrap internetes oldalnak adott interjújában Phillips meglepettségét fejezte ki a film körüli negatív hírek miatt,[161] míg Phoenix félbeszakította a The Telegraph-nak adott interjúját amikor arról kérdezték, hogy a film ösztönzőleg hat-e egy esetleges lövöldözésre. Ezt követően az újságírókat kitiltották a Hollywood Walk of Fame-en, a TCL Chinese Theatre-ben tartott premierről és csak a fotósokat engedték be oda. A Warner Bros. a Variety-nek tett nyilatkozata szerint „sok mindent mondtak a Jokerről, úgy érezzük, itt az ideje, hogy az emberek megtekintsék a filmet”.[162][163][164]

Adrian Raine, brit kriminológus is kommentálta Joker ábrázolását: „Meglepően pontos ábrázolása volt annak a környezetnek és körülményrendszernek, amik egy gyilkost megteremthetnek[...]Be kell szereznem majd ezt a filmet, hogy klipeket készíthessek belőle illusztráció gyanánt. Kiváló oktatási eszköz válhat belőle a gyilkossá válás kapcsán. Ez ledöbbentett.”[165]

Az 5 Csillag Mozgalom 2019 októberi rendezvényén Beppe Grillo Joker-sminkben mondott beszédet.[166]

Micah Uetricht, a Jacobin magazin ügyvezető igazgatója a The Guardianban úgy nyilatkozott, sokkolta, hogy a média nem érti a film üzenetét: "Meglehetősen egyértelmű és elítélő állásfoglalást kaptunk az amerikai megszorításról, az hogyan hagyja magára a kiszolgáltatott embereket, és hogy ennek a szükséges segítségnyújtás nélkül akár ilyen következményei is lehetnek."[167]

Kamran Ahmed pszichiáter rámutatott Arthur gyermekkorának befolyásoló tényezőire, például a szülői visszaélésekre, és rámutatott, hogy a mentális betegségek egy jelentős része valami gyermekkori trauma miatt alakul ki.[168] Imani Walker, amerikai pszichiáter, aki ismert az amerikai Bravo televíziós sorozatból is és mentális rendellenességekkel küzdő erőszakos bűnözőkkel dolgozik, elemezte Arhur filmbéli viselkedését, kiemelve, hogy az mielőtt erőszakos eszközökhöz folyamodott volna, megpróbált segítséget kérni az őt körülvevőktől, de azok, jellemzően a valós társadalmi normákhoz, megtagadták tőle azt.[169]

Október végén a világ számos pontján, így Hongkongban, Libanonban, Irakban és Chilében is tüntettek emberek Joker-sminket festve az arcukra.[170]

A 2019-es libanoni tüntetések során graffitisek egy csoportja festett falra egy Jokert ábrázoló képet, amely Molotov-koktélt tart a kezében, miközben Bejrútban sokan Joker-sminkben tüntettek az utcákon. A chilei Los Ángelesben a 2019-es chilei tüntetések során egy szobor lábánál a Gotham City tüntetői által is használt, "Mindannyian bohócok vagyunk" feliratú táblákat kezükben tartva demonstráltak. Hongkongban a tüntetők reakcióját látva rendeletileg megtiltották az olyan maszkok nyilvános viselését, amelyek kitalált karaktereket, így például Jokert ábrázolják.[171]

A szuperhősfilm-iparág reakciója a filmre[szerkesztés]

A film pozitív reakciókat váltott ki az iparág szereplőiből. A DC Comics képregényrajzolója és kiadóvezetője, Jim Lee intenzívnek és nyersnek jellemezte, dicsérte azért, hogy hű maradt a karakterhez, annak ellenére, hogy nagyrészt eltért a forrásanyagtól. Mark Hamill, Joker népszerű szinkronhangja, aki animációkban és videojátékokban adta hangját a gyilkos bohócnak, úgy vélekedett, hogy a film ragyogóan tárta fel a karakter történetét.[172]

Michael Moore filmrendező „filmes remekműnek” nevezte a Jokert,[173] míg Josh Brolin, aki Thanos karakterét játszotta a Marvel Bosszúállók-sorozatában, úgy nyilatkozott, hogy a film erőteljesen ábrázolja, milyen az, ha valakinek élete során valami traumatikus dolgon vagy dolgokon kell átesnie, és mivel ez a legtöbb emberrel megtörténik, előfordulhat, hogy ez együttérzést vált ki a nézőből a karakterrel szemben.[174]

Díjak és jelölések[szerkesztés]

refer to caption
Joaquin Phoenix minden fontosabb filmes díjat elnyert alakításáért, több vélemény szerint pályája legjobb teljesítményét nyújtva Arthur Fleck/Joker szerepében.[175]

A Joker elnyerte a 76. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, az Arany Oroszlán díjat.[176] A film négy jelölést kapott a 77. Golden Globe-gálára, legjobb filmdráma, legjobb férfi főszereplő, legjobb rendező és legjobb eredeti filmzene kategóriákban.[177] Hét jelölést kapott a 25. alkalommal megrendezésre kerülő Critics' Choice Awards díjátadó gálájára, köztük a legjobb forgatókönyv és a legjobb férfi színész kategóriában.[178] Az Amerikai Filmintézet 2019 tíz legjobb filmje közé sorolta.[179]

A 92. Oscar-gálára 11 jelölést kapott, közte a legjobb film, a legjobb rendező (Phillips) és a legjobb férfi főszereplő (Phoenix) kategóriában, amivel megdöntötte A sötét lovag korábbi nyolc nominációs rekordját a képregény alapú film által elnyert legtöbb jelölés tekintetében.[180] A 73. BAFTA-gálán a film három díjat nyert, Phoenix a legjobb férfi főszereplő díját nyerte el, míg a Joker a legjobb casting és a legjobb filmzene kategóriában lett első Shayna Markowitz és Hildur Guðnadóttir révén.[181] A 77. Golden Globe-gála során végül két kategóriában, a legjobb eredeti filmzene és a legjobb férfi főszereplő – filmdráma lett első Todd Phillips alkotása.[182]

A 2020. február 9-én megtartott Oscar-gálán két díjat nyert el a fim, Joaquin Phoenix és Hildur Guðnadóttir a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia elismerését is átvehette.[183]

Díj Díjátadó ceremónia Kategória Jelölt(ek) Eredmény Forrás
Oscar-díj 92. Oscar-gála legjobb film Bradley Cooper, Todd Phillips, Emma Tillinger Koskoff Jelölve [184]
[185]
legjobb rendező Todd Phillips Jelölve
legjobb adaptált forgatókönyv Todd Phillips, Scott Silver Jelölve
legjobb férfi főszereplő Joaquin Phoenix Elnyerte
legjobb operatőr Lawrence Sher Jelölve
legjobb smink Nicki Ledermann, Kay Georgiou Jelölve
legjobb jelmez Mark Bridges Jelölve
legjobb vágás Jeff Groth Jelölve
legjobb eredeti filmzene Hildur Guðnadóttir Elnyerte
legjobb hangvágás Alan Robert Murray Jelölve
legjobb hangkeverés Tom Ozanich, Dean Zupancic, Tod Maitland Jelölve
BAFTA-díj 73. BAFTA-gála legjobb film Bradley Cooper, Todd Phillips, Emma Tillinger Koskoff Jelölve [186]
[187]
legjobb rendező Todd Phillips Jelölve
legjobb adaptált forgatókönyv Todd Phillips, Scott Silver Jelölve
legjobb férfi főszereplő Joaquin Phoenix Elnyerte
legjobb filmzene Hildur Guðnadóttir Elnyerte
legjobb casting Shayna Markowitz Elnyerte
legjobb operatőr Lawrence Sher Jelölve
legjobb vágás Jeff Groth Jelölve
legjobb díszlet Mark Friedberg, Kris Moran Jelölve
legjobb smink Kay Georgiou, Nicki Ledermann Jelölve
legjobb hang Tod Maitland, Alan Robert Murray, Tom Ozanich, Dean Zupancic Jelölve
Golden Globe-díj 77. Golden Globe-gála legjobb filmdráma Joker Jelölve [188]
[189]
legjobb férfi főszereplő – filmdráma Joaquin Phoenix Elnyerte
legjobb filmrendező Todd Phillips Jelölve
legjobb eredeti filmzene Hildur Guðnadóttir Elnyerte
Velencei Nemzetközi Filmfesztivál 76. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Arany Oroszlán díj Joker Elnyerte [176]
[190]
Graffetta d'Oro Elnyerte
Premio Soundtrack Stars Award Hildur Guðnadóttir Elnyerte

Folytatás[szerkesztés]

A modern képregényfilmekkel ellentétben a Jokert önálló filmnek szánták, amelynek nincs tervezett folytatása. 2019 augusztusában Phillips elmondta, hogy a film mozikban való teljesítményétől függően érdekelné egy második epizód, amennyiben Joaquin Phoenix is hajlana a szerepre, de később már úgy nyilatkozott, hogy a filmet úgy írták, hogy a történetszál lezárt, befejezett.[29][191] A Warner Bros. a Jokerrel szándékozott elindítani a DC Black-sorozatát, egy a DC Comics karaktereire épülő, sötétebb hangvételű sorozatát, amely különáll a DC-moziuniverzumtól, hasonlóan mint például az Elseworlds televíziós sorozat.[192]

Phoenix október elején a Popcorn című amerikai talkshowban úgy nyilatkozott, nem lenne ellenére a film folytatása: „Rengeteget beszéltünk Toddal arról, hogy milyen projekteken dolgozhatnánk együtt legközelebb, de szóba került az is, miszerint van-e még bármi, amit Joker kapcsán tudnánk elmesélni. Szóval végső soron ez egy álomszerep volt számomra, így nyugodtan mondhatom, hogy nem volt semmi más, amit annyira szerettem volna, mint ezen a filmen dolgozni. Arra a kérdésre felelve pedig, hogy vajon visszatérünk-e a figurához sajnos nem tudom a választ. Viszont ha tehetnénk még mindig forgatnánk a mozit, hiszen a karakterben még rengeteg kiaknázatlan potenciál lakozik.”[193] A színész álomszerepnek nevezte Jokerét, Todd Phillips pedig úgy nyilatkozott, bármit leforgatna a színésszel, akihez fogható, véleménye szerint nincs a szerepre, és ha a Warner Bros is áldását adná a folytatásra, ő szívesen leforgatná azt is.[194]

2019. november 20-án a The Hollywood Reporter cikkében azt írta, hogy a Warner a nagy sikerre tekintettel igent mondott a folytatásra,[195] míg a Deadline saját forrásaira hivatkozva azt írta, hogy bár korántsem elképzelhetetlen, hogy folytatást kapjon a film, de annak előkészületeinek elkezdése nem várható a közeljövőben.[196]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Joker (2019 film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Joker (15). British Board of Film Classification. (Hozzáférés: 2019. szeptember 30.)
  2. Warner Bros. Shifts DC Strategy Amid Executive Change-Up”, 2019. június 13. (Hozzáférés ideje: 2019. szeptember 5.) 
  3. a b McClintock, Pamela: Box Office Preview: 'Joker' Eyes Record $80M-Plus October Harvest. The Hollywood Reporter, 2019. október 2. [2019. október 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. október 2.)
  4. a b c D'Alessandro, Anthony: 'Joker' Is Wild Thursday Night With $13.3M, Beats ‘Venom’ October Box Office Preview Record. Deadline Hollywood , 2019. október 4. (Hozzáférés: 2019. október 4.)
  5. Cavna, Michael: Why 'Joker' became one of the most divisive movies of the year (angol nyelven). The Washington Post , 2019. október 3. (Hozzáférés: 2019. október 3.)
  6. All Time Worldwide Box Office for R Movies. The Numbers (website) . (Hozzáférés: 2019. április 27.)
  7. Joker (2019). Box Office Mojo . IMDb. (Hozzáférés: 2019. október 21.)
  8. A Joker lett a legjövedelmezőbb R-besorolású film. gamekapocs.hu, 2019. október 27.
  9. A Joker lett az első egymilliárd dollárt termelő korhatáros film. Index.hu . IMDb, 2019. november 15.
  10. Joker: Thomas Wayne Actor Confirms That Theory About Arthur Fleck's Past. IGN , 2019. október 5. (Hozzáférés: 2019. október 5.)
  11. Joker - a magyar hangok”, 2019. szeptember 3. (Hozzáférés ideje: 2019. szeptember 5.) 
  12. Snyder, Chris: Everything you missed in the first 'Joker' teaser trailer. Business Insider , 2019. április 9. [2019. április 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. április 9.)
  13. Kohn, Eric: Joker': Robert De Niro Addresses the Connection Between His Character and 'King of Comedy. IndieWire , 2019. április 3. [2019. április 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. április 3.) „There's a connection, obviously, with the whole thing. But it's not as a direct connection as the character I'm playing being Rupert many years later as a host.”
  14. Hood, Cooper: Zazie Beetz's Role in Joker Revealed. Screen Rant , 2018. augusztus 10. [2018. szeptember 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. szeptember 17.)
  15. Anderson, Jenna: 'Joker' Set Photo Reveals Thomas Wayne's Political Ambitions. ComicBook.com , 2018. szeptember 23. [2018. szeptember 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. szeptember 26.)
  16. Chitwood, Adam: Exclusive: ‘Joker' Actor Shea Whigham Reveals Who He Plays, Teases Unique Filming Experience. Collider , 2018. október 22. [2019. május 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. augusztus 31.)
  17. a b Weintraub, Steve: Exclusive: Joaquin Phoenix on His "Unique" Joker Movie and Why It Scares Him. Collider (website) , 2018. július 12. [2018. szeptember 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. szeptember 17.)
  18. Cotter, Padraig: Joaquin Phoenix Doesn't Regret Passing on MCU Movie Roles. Screen Rant , 2018. március 7. [2018. szeptember 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. szeptember 22.)
  19. a b c d e f Rottenberg, Josh: In 'Joker' the stakes are life and death, and comic book movies may never be the same. Los Angeles Times , 2019. augusztus 28. [2019. augusztus 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. augusztus 28.)
  20. Sobeczak, Johnny [@JohnnySobeczak]: Todd Phillips pitched JOKER to WB executives at the after party of the WAR DOGS premiere. "He suggested they begin a new division called DC Black, separating itself from the current crop of DC films. It was also a way of differentiating from Marvel." (Via @empiremagazine), 2019. július 10. (Hozzáférés: 2019. július 23.)
  21. Sobeczak, Johnny [@JohnnySobeczak]: "I said 'Let JOKER be the first, then let's get fucking great filmmakers to come in.' Instead of trying to live in the shadow of the beast (MCU), let's do something they can't." This included $30 million budgets, no CGI hoopla. "Let's strip that all away. It'll be liberating.", 2019. július 10. (Hozzáférés: 2019. július 25.)
  22. Riesman, Abraham: DC Rethinks Its Universe. Vulture (blog) , 2017. szeptember 29. [2017. szeptember 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. szeptember 29.)
  23. a b Jr, Mike Fleming. „The Joker Origin Story On Deck: Todd Phillips, Scott Silver, Martin Scorsese Aboard WB/DC Film”, 2017. augusztus 22.. [2017. augusztus 23-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2017. augusztus 23.) 
  24. a b Masters, Kim. „The Joker Movie: Warner Bros. Wants Class, Cachet and Maybe Leonardo DiCaprio”, 2017. szeptember 1.. [2017. szeptember 5-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2017. szeptember 5.) (angol nyelvű) 
  25. Kroll, Justin. „Joaquin Phoenix in Talks to Play the Joker in Todd Phillips' Standalone Movie (EXCLUSIVE)”, 2018. február 8.. [2018. június 15-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2018. június 15.) 
  26. a b Itzkoff, Dave: Joaquin Phoenix, the Wild Card of 'Joker'. The New York Times , 2019. szeptember 10. [2019. szeptember 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. szeptember 12.)
  27. a b Shepherd, Jack: Exclusive: Joaquin Phoenix reveals his hesitations over playing the Joker: "There was a lot of fear". GamesRadar+ , 2019. augusztus 20. [2019. augusztus 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. augusztus 25.)
  28. a b c Tartaglione, Nancy: 'Joker's Joaquin Phoenix & Todd Phillips On Creating DC Character Study & Finding That Laugh – Venice. Deadline Hollywood , 2019. augusztus 31. [2019. szeptember 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. szeptember 2.)
  29. a b Shepherd, Jack: Joker movie director discusses potential sequel: "I would do anything with Joaquin Phoenix". GamesRadar+ , 2019. augusztus 20. [2019. augusztus 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. augusztus 21.)
  30. Ashurst, Sam: Joaquin Phoenix's Joker film release date, plot, cast, trailer and everything you need to know. Digital Spy , 2019. április 3. [2018. szeptember 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. április 9.)
  31. Rougeau, Michael: Joker Director Claims He Was "Misquoted" Concerning Comic Book Connections. GameSpot , 2019. szeptember 16. (Hozzáférés: 2019. szeptember 16.)
  32. Libbey, Dirk: Robert De Niro Was Sent A Pipe Bomb The Day He Started Filming Joker. CinemaBlend , 2019. július 10. [2019. július 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. július 10.)
  33. Lang, Brent: Warner Bros. Taps Walter Hamada to Oversee DC Films Production (EXCLUSIVE) (amerikai angol nyelven). Variety , 2018. január 4. [2018. június 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. szeptember 29.)
  34. a b c Kit, Borys. „Warner Bros. Shifts DC Strategy Amid Executive Change-Up”, The Hollywood Reporter, 2018. június 13.. [2018. június 13-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2018. június 15.) 
  35. Kroll, Justin: Joaquin Phoenix's 'Joker' Movie Gets the Greenlight, Will Shoot in the Fall. Variety (magazine) , 2018. július 10. [2018. szeptember 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. szeptember 18.)
  36. Kit, Borys. „Joaquin Phoenix's Joker Origin Movie a Go at Warner Bros.”, 2018. július 10.. [2018. július 11-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2018. július 11.) 
  37. Hood, Cooper: Joker Origin Movie Title & Release Date Officially Revealed. Screen Rant , 2018. július 18. [2018. október 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. szeptember 16.)
  38. Joker trailer, release date, cast, news and more. Den of Geek! , 2019. április 3. [2019. április 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. április 15.)
  39. D'Alessandro, Anthony. „Todd Phillips' 'Joker' Movie Heading Into Production This Fall With Joaquin Phoenix”, 2018. július 10.. [2018. július 24-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2018. július 11.) 
  40. Yang, Rachel: See Joaquin Phoenix in Joker Makeup. Variety (magazine) , 2018. szeptember 21. [2018. szeptember 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. szeptember 21.)
  41. Kit, Borys. „'Joker' Movie: 'Deadpool 2' Actress Zazie Beetz in Talks to Join Joaquin Phoenix (Exclusive)”, 2018. július 19.. [2018. július 20-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2018. július 21.) (angol nyelvű) 
  42. Kit, Borys. „Robert De Niro in Talks to Join Joaquin Phoenix in Joker Movie (Exclusive)”, The Hollywood Reporter, 2018. július 23.. [2018. július 23-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2018. július 24.) (angol nyelvű) 
  43. Mueller, Matthew. „Frances McDormand Turns Down Role in Joker Origin Movie”, 2018. július 13.. [2018. július 26-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2018. július 21.) (angol nyelvű) 
  44. Gonzalez, Umberto. „'Joker': Frances Conroy in Talks to Play Mom to Joaquin Phoenix's Joker in 'Batman' Spinoff (Exclusive)”, 2018. július 24.. [2018. július 24-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2018. július 24.) 
  45. Trendell, Andrew: Marc Maron tells us about working on Joaquin Phoenix's upcoming 'Joker' origin movie. NME , 2019. március 26. [2019. április 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. április 1.)
  46. Anderson, Jenna. „Bryan Callen Cast in 'Joker' Origin Movie”, 2018. július 31.. [2018. július 31-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2018. augusztus 1.) (angol nyelvű) 
  47. Stedman, Alex: Alec Baldwin Drops Out of 'Joker' Movie. Variety (magazine) , 2018. augusztus 29. [2018. szeptember 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. szeptember 17.)
  48. D'Alessandro, Anthony. „Alec Baldwin Joins Todd Phillips' 'Joker'”, 2018. augusztus 27.. [2018. augusztus 27-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2018. augusztus 28.) 
  49. MacDonald, Terrence T.: 'Joker,' Joaquin Phoenix film about Batman nemesis, to film in N.J. locations. NJ.com , 2018. szeptember 21. [2018. szeptember 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. szeptember 21.)
  50. Chitwood, Adam: Brett Cullen Replaces Alec Baldwin as Thomas Wayne in 'Joker'. Collider (website) , 2018. szeptember 17. [2018. szeptember 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. szeptember 17.)
  51. a b Production is Underway on Warner Bros. Pictures' "Joker". Business Wire , 2018. szeptember 17. [2018. szeptember 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. szeptember 18.)
  52. Full 'Joker' Cast List Reveals Shea Whigham, Glenn Fleshler, and More. Collider (website) , 2018. szeptember 17. [2018. szeptember 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. szeptember 17.)
  53. Marc, Christopher. „EXCLUSIVE: 'Joker' Possibly Shooting A Bank Robbery Scene Tomorrow – GWW”, 2018. szeptember 22.. [2018. október 3-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2018. október 3.) 
  54. Joaquin Phoenix All Smiles as The Joker in Action”, 2018. szeptember 22.. [2018. október 1-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2018. október 1.) 
  55. Mancuso, Vinnie: Todd Phillips Rewrote Joaquin Phoenix's 'Joker' During Production. Collider.com , 2019. január 26. [2019. január 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. január 27.)
  56. Sharf, Zack: Joaquin Phoenix Baffled 'Joker' Cast by Walking Off Set in Middle of Filming. IndieWire , 2019. szeptember 11. [2019. szeptember 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. szeptember 11.)
  57. McNary, Dave: 'Joker' Movie Extras Reportedly Denied Break, Locked in Subway Cars. Variety (magazine) , 2018. október 10. [2018. október 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. október 23.)
  58. Smith, Nigel: Joaquin Phoenix Sprints Through the Streets of New York City as He Films The Joker. People (magazine) , 2018. november 19. [2018. november 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. november 20.)
  59. Anderson, Jenna: Joaquin Phoenix's 'Joker' Wraps Production. ComicBook.com , 2018. december 3. [2018. december 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. december 4.)
  60. Chitwood, Adam: 'Joker' Wraps Filming as Todd Phillips Shares One Final Set Photo. Collider (website) , 2019. december 18. [2019. április 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. április 3.)
  61. Jones, Adrienne: Todd Phillips Releases Moody New Joker Image, Confirms Editing Is Underway. CinemaBlend , 2019. március 22. [2019. április 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. április 2.)
  62. Couch, Aaron: 'Joker' Brings Creepy First Trailer to CinemaCon. The Hollywood Reporter , 2019. április 2. [2019. április 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. április 2.)
  63. D'Alessandro, Anthony: 'Joker': Joaquin Phoenix's Ultradark Villain Surfaces Retro-Style In CinemaCon Sneak Peek. Deadline Hollywood , 2019. április 2. [2019. április 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. április 2.)
  64. JOKER – The Art of VFX. www.artofvfx.com . [2019. április 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. április 4.)
  65. Holmes, Adam: How Much Money Joker Could Make In Its Opening Weekend. CinemaBlend , 2019. augusztus 1. [2019. augusztus 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. szeptember 2.)
  66. Wong, Natalie: Financier for 'Joker' Has Made Movies Into Ultimate Yield Play. Bloomberg News, 2019. szeptember 8. (Hozzáférés: 2019. szeptember 8.)
  67. Kurp, Josh: 'Joker' Lands A Rating That No Live-Action Batman Movie Has Ever Received. Uproxx , 2019. augusztus 23. [2019. szeptember 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. szeptember 2.)
  68. Hildur Gudnadottir to Score Todd Phillips' 'Joker' Origin Movie”, 2018. augusztus 23.. [2018. szeptember 17-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2018. augusztus 28.) 
  69. Kala Bhavani, Divya: Working on 'Chernobyl' and 'Joker' came with a lot of pressure, says Emmy-nominated composer Hildur Guðnadóttir. The Hindu , 2019. július 31. [2019. július 31-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. szeptember 2.)
  70. ‘Joker’ Soundtrack Details. Film Music Reporter , 2019. szeptember 23. (Hozzáférés: 2018. október 4.)
  71. Tartaglione, Nancy: 'Joker' Is Wild, Gets Eight-Minute Standing Ovation At Venice Film Festival. Deadline Hollywood , 2019. augusztus 31. [2019. augusztus 31-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. augusztus 31.)
  72. Joaquin Phoenix's Joker film praised as a dark and twisted "masterpiece" by critics as first reactions land. Digital Spy , 2019. augusztus 31. [2019. augusztus 31-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. augusztus 31.)
  73. Joker. Toronto International Film Festival . [2019. július 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. augusztus 19.)
  74. McClintock, Pamela. „'Joker' Origin Movie Lands Fall 2019 Release Date”, The Hollywood Reporter, 2018. június 18.. [2018. július 19-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2018. július 18.) 
  75. Joker Is Powerful, Confused And Provocative, Just Like The Character (angol nyelven). Gizmodo Australia , 2019. szeptember 2. [2019. szeptember 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. szeptember 2.)
  76. D'Alessandro, Anthony: 'Joker' Will Not Play At Aurora Theater Where 2012 'Dark Knight Rises' Shooting Occurred; Some Victims' Families Call On Warner Bros To Back Gun Reform. Deadline Hollywood , 2019. szeptember 24. (Hozzáférés: 2019. szeptember 24.)
  77. Donnelly, Matt: 'Joker' Premiere Disinvites Interview Press From Hollywood Red Carpet (angol nyelven). Variety , 2019. szeptember 27. (Hozzáférés: 2019. szeptember 28.)
  78. Joker 4K Blu-ray. Blu-ray.com . (Hozzáférés: 2019. november 5.)
  79. ‘Joker,’ All Other DC Titles Will Be Available to Stream on HBO Max From Day One. Collider (website) , 2019. október 29. (Hozzáférés: 2019. október 29.)
  80. Shanley, Patrick: Joaquin Phoenix's Joker Unveiled in First-Look Photo. The Hollywood Reporter , 2018. szeptember 16. [2018. szeptember 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. szeptember 18.)
  81. Sandwell, Ian: Joker's first trailer is coming tomorrow. DigitalSpy , 2019. április 2. [2019. április 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. április 2.)
  82. Mark Hamill [@HamillHimself]: A diabolically delicious character + a superb actor + a brilliant writer/director = YES PLEASE!!! 🃏, 2019. április 3. [2019. április 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. április 12.)
  83. Galanis, Evangelia: Joker: Mark Hamill Weighs in on Joaquin Phoenix's Chilling Trailer. Comic Book Resources , 2019. április 4. [2019. április 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. április 4.)
  84. Peters, Megan: 'Joker' Trailer Draws In Rave Reactions. ComicBook.com , 2019. április 3. [2019. április 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. április 4.)
  85. Sharf, Zack: Joker' First Trailer Stuns CinemaCon, Critics Compare Footage to 'Taxi Driver' and 'Requiem for a Dream'. IndieWire , 2019. április 2. [2019. április 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. április 2.)
  86. Cashmere, Paul: Joker Trailer Clocks Up Over 8 Million Views in a few hours. Noise11 , 2019. április 4. [2019. április 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. április 4.)
  87. Anderson, Jenna: Joaquin Phoenix's Joker Movie Releases New Teasers, Reveals Trailer Release Date. ComicBook.com , 2019. augusztus 25. [2019. augusztus 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. augusztus 25.)
  88. Perine, Aaron: Kevin Smith Praises the New Joker Trailer. ComicBook.com , 2019. augusztus 28. [2019. augusztus 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. augusztus 28.)
  89. Robbins, Shawn: Long Range Forecast: Joker'. BoxOffice (magazine) , 2019. augusztus 9. [2019. augusztus 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. augusztus 19.)
  90. Barnhardt, Adam: New Box Office Tracking Suggests Joker Could Close in on $100M Opening Weekend. ComicBook.com , 2019. szeptember 1. [2019. szeptember 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. szeptember 1.)
  91. Robbins, Shawn: Long Range Forecast: Terminator: Dark Fate, Plus a Big Joker Update. BoxOffice (magazine) , 2019. szeptember 6. (Hozzáférés: 2019. szeptember 7.)
  92. Clark, Travis: 'Joker' is projected to break multiple box-office records when it hits theaters. Business Insider , 2019. szeptember 9. [2019. szeptember 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. szeptember 9.)
  93. D'Alessandro, Anthony: 'Joker' Is Wild On Tracking With $82M-$90M Projected Opening – Early B.O. Read. Deadline Hollywood , 2019. szeptember 11. [2019. szeptember 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. szeptember 11.)
  94. Rekordot döntött a Joker. Origo.hu , 2019. október 7.
  95. D'Alessandro, Anthony: 'Joker' Atom Tickets Pre-Sales Besting 'Venom' & 'It Chapter Two'; Batman Villain Pic Still Eyeing $80M+ October Record Debut. Deadline Hollywood , 2019. szeptember 30. (Hozzáférés: 2019. szeptember 30.)
  96. D'Alessandro, Anthony: 'Joker' To Laugh Up $155M+ Opening Around The World – Box Office Preview. Deadline Hollywood , 2019. október 1. (Hozzáférés: 2019. október 3.)
  97. Tartaglione, Nancy: 'Joker’ Makes Overseas Entrance With $5.4M Flair In Early Markets. Deadline Hollywood , 2019. október 3. (Hozzáférés: 2019. október 3.)
  98. Joker ellen nem volt esélye a vetkőző szélhámosnőknek. Origo.hu . (Hozzáférés: 2019. október 7.)
  99. 'Joker' smashes October box office record with $93.5M debut. Variety (magazine), 2019. október 6. (Hozzáférés: 2019. október 6.)
  100. D'Alessandro, Anthony: ‘Maleficent: Mistress Of Evil’ No Magic With $36M+, ‘Joker’ Still Stealing 2nd Place From ‘Zombieland 2’ With $28M+. Deadline Hollywood, 2019. október 20. (Hozzáférés: 2019. október 20.)
  101. Tartaglione, Nancy: 'Joker' Jolts October With $141M Overseas & $234M Global Bows, Thrashes 'Venom' Records – International Box Office. Deadline Hollywood , 2019. október 6. (Hozzáférés: 2019. október 6.)
  102. Box Office: Joker Scores $55 Million Second Weekend. IGN , 2019. október 13. (Hozzáférés: 2019. október 16.)
  103. Box Office: 'Maleficent 2' Stumbles to No. 1 With $36M; 'Joker' Snags Magical $29M. The Hollywood Reporter , 2019. október 20. (Hozzáférés: 2019. október 20.)
  104. Box Office: 'Joker' to Become Top-Grossing R-Rated Pic of All Time. The Hollywood Reporter , 2019. október 20. (Hozzáférés: 2019. október 20.)
  105. Deadpool is gratulált Joker győzelméhez. Port.hu , 2019. október 28.
  106. A Joker minden idők legnyereségesebb képregényfilmje. hvg.hu , 2019. november 9.
  107. Negyedik hete legyőzhetetlen a Joker a magyar mozikban. Origo.hu , 2019. október 31.
  108. a b c d e McClintock, Pamela: 'Joker' Box Office: All the Records Broken. The Hollywood Reporter, 2019. október 6. (Hozzáférés: 2019. október 7.)
  109. D'Alessandro, Anthony: Warner Bros' 'Joker' Final Number Grows To $96M, Setting Records For October, Todd Phillips, Joaquin Phoenix & Robert De Niro. Deadline Hollywood , 2019. október 7. (Hozzáférés: 2019. október 7.)
  110. a b c Tartaglione, Nancy: 'Joker' Jumps Higher With $152M Overseas & $248M Global Bows, Smashes October Records – International Box Office. Deadline Hollywood , 2019. október 7. (Hozzáférés: 2019. október 7.)
  111. Mendelson, Scott: 'Joker' Shatters Box Office Records With Huge $13.3 Million Thursday. Forbes, 2019. október 4. (Hozzáférés: 2019. október 7.)
  112. Prestigiacomo, Amanda: 'Joker' Posts HUGE Numbers In Record-Breaking Opening. The Daily Wire, 2019. október 5. (Hozzáférés: 2019. október 7.)
  113. Waller, Hailey: ‘Joker’ Opens at $39.9 Million Friday, Eyes October Record. Bloomberg News, 2019. október 5. (Hozzáférés: 2019. október 11.)
  114. a b c d Pandya, Gitesh: #Joker kept breaking records WED w/ $9.6M lifting cume to $129.4M. It's already set these all-time daily #boxoffice records for the month of OCT. BoxOfficeGuru , 2019. október 10. (Hozzáférés: 2019. október 11.)
  115. D'Alessandro, Anthony: 'Joker' Rakes In $9.7M, Best Monday Ever In October, Cume Stands Near $106M. Deadline Hollywood , 2019. október 8. (Hozzáférés: 2019. október 8.)
  116. Mendelson, Scott: As ‘Joker’ Tops $300 Million, Why Its Biggest Artistic Weakness Is Also The Key To Its Box Office Success. Forbes, 2019. október 9. (Hozzáférés: 2019. október 9.)
  117. Access Hollywood Editors: Jackson’s ‘This Is It’ Draws $20.1M Worldwide. Access Hollywood, 2009. október 29. (Hozzáférés: 2019. október 11.)
  118. D'Alessandro, Anthony: ‘Joker’ Still Laughing With Near $46M, ‘Addams Family’ Eyes $30M, ‘Gemini Man’ Breaking Down With $19M-$20M — Midday Box Office. Deadline Hollywood , 2019. október 11. (Hozzáférés: 2019. október 11.)
  119. Box Office Mojo Editors, Scott: Gravity - Daily Box Office. BoxOfficeMojo, 2013. október 10. (Hozzáférés: 2019. október 11.)
  120. Jirak, Jamie: Joker Movie Sets Another October Box Office Record. Comic Book, 2019. október 11. (Hozzáférés: 2019. október 11.)
  121. Guerrasio, Jason: 'Joker' scores an October 2nd weekend record at the box office, while 'Gemini Man' bombs. Business Insider, 2019. október 13. (Hozzáférés: 2019. október 21.)
  122. Box Office Mojo Editors: Joker BOM. Box Office Mojo, 2019. október 27. (Hozzáférés: 2019. október 27.)
  123. Tartaglione, Nancy: ‘Joker’ Laughing At $850M WW As ‘Maleficent 2’ Nears $300M & ‘Terminator: Dark Fate’ Unlucky With $13M Offshore Bow – International Box Office. Deadline Hollywood , 2019. október 27. (Hozzáférés: 2019. október 27.)
  124. Box Office Mojo Editors: Joker BOM. Box Office Mojo, 2019. október 27. (Hozzáférés: 2019. október 27.)
  125. Mendelson, Scott: Box Office: ‘Joker’ Tops ‘Batman V Superman’ Overseas With A $849 Million Worldwide Cume. Forbes, 2013. október 27. (Hozzáférés: 2019. október 27.)
  126. a b Shavit, Avner: 'Joker' scores an October 2nd weekend record at the box office, while 'Gemini Man' bombs. Walla!, 2019. október 28. (Hozzáférés: 2019. október 28.)
  127. Box Office Mojo Editors: Deadpool - Israel Box Office. Box Office Mojo, 2016. április 17. (Hozzáférés: 2019. október 28.)
  128. Box Office Mojo Editors: Skyfall - Israel Box Office. Box Office Mojo, 2012. január 20. (Hozzáférés: 2019. október 28.)
  129. The Straits Times Editors: Joker sets new box-office record in Singapore. The Straits Times, 2019. október 7. (Hozzáférés: 2019. november 8.)
  130. Avinology Editors: Deadpool tops Singapore box office; collects all time highest opening weekend for a M18/NC16 movie. Avinology, 2019. október 7. (Hozzáférés: 2019. november 8.)
  131. Chee Nien, Lau: DEADPOOL hits no. 1. Singapore Box Office, 2016. február 15. (Hozzáférés: 2019. november 8.)
  132. Lui, John: Joker is Singapore's highest-grossing NC16 film. The Straits Times, 2019. október 23. (Hozzáférés: 2019. november 8.)
  133. Peng, Say: Joker is the highest-grossing NC16 movie in Singapore. InCinemas, 2019. október 24. (Hozzáférés: 2019. november 8.)
  134. Russell, Steve: Joker: Jim Lee Reviews Todd Phillips' DC Film. CBR.com , 2019. szeptember 2. [2019. szeptember 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. szeptember 3.)
  135. Joker (2019). Rotten Tomatoes . Fandango (company). [2019. szeptember 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. október 4.)
  136. Joker (2019). Metacritic . CBS Interactive. [2019. szeptember 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. október 4.)
  137. Vejvoda, Jim: Joker Review. IGN , 2019. augusztus 31. [2019. augusztus 31-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. szeptember 1.)
  138. Brooks, Xan: Joker review – Joaquin Phoenix's villain has last laugh in twisted tale. The Guardian , 2019. augusztus 31. [2019. szeptember 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. szeptember 1.)
  139. Gleiberman, Owen: Venice Film Review: 'Joker'. Variety (magazine) , 2019. augusztus 31. [2019. szeptember 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. szeptember 1.)
  140. Davis, Brandon: Joker Review: An Insane Masterpiece Based on DC Comics Villain. ComicBook.com , 2019. szeptember 2. [2019. szeptember 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. szeptember 5.)
  141. a b Hammond, Pete: 'Joker' Review: Joaquin Phoenix Kills It In Dark, Timely DC Origin Movie That Is No Laughing Matter – Venice Film Festival. Deadline Hollywood , 2019. augusztus 31. [2019. szeptember 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. szeptember 7.)
  142. 'Joker' Review: Joaquin Phoenix's Joker Is Indeed Wild. Rolling Stone , 2019. szeptember 27. (Hozzáférés: 2019. október 3.)
  143. David Ehrlich: 'Joker' Review: For Better or Worse, Superhero Movies Will Never Be the Same. IndieWire . Penske Business Media, 2019. augusztus 31. [2019. augusztus 31-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. szeptember 1.)
  144. Kenny, Glenn: Joker Movie Review & Film Summary (2019). RogerEbert.com , 2019. augusztus 31. [2019. augusztus 31-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. szeptember 1.)
  145. Zacharek, Sephanie: Joker Wants to Be a Movie About the Emptiness of Our Culture. Instead, It's a Prime Example of It. Time (magazine) , 2019. augusztus 31. [2019. szeptember 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. szeptember 2.)
  146. 'Joker' Is Wild ... ly Dull. October 3, 2019 . NPR, 2019. október 3.
  147. Bradshaw, Peter: Joker review – the most disappointing film of the year. The Guardian , 2019. október 3.
  148. Ezt a képregényfilmet lehet Oscarra küldeni. Index.hu , 2019. október 3.
  149. Jokert mi teremtettük, és nagyon-nagyon szégyellhetjük magunkat. 24.hu , 2019. október 3.
  150. Nem vicc: az évtized legfontosabb filmjét láttam - Joker kritika. fmc.hu , 2019. október 6.
  151. Joker: A bűn bohóca. Origo.hu , 2019. október 3.
  152. Davis, Brandon: Joker: Your Biggest Questions Answered (Spoiler-Free). ComicBook.com , 2019. szeptember 2. [2019. szeptember 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. szeptember 2.)
  153. Newland, Christina: 'Incel' violence is horrific, but Joker is complex, and doesn't take sides. The Guardian , 2019. szeptember 2. [2019. szeptember 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. szeptember 5.)
  154. Lawson, Richard: Joker Review: Joaquin Phoenix Towers in a Deeply Troubling Origin Story — Todd Phillips's bracing, disturbing film has an undeniable impact—for good and bad.. VanityFair.com , 2019. augusztus 31. [2019. szeptember 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. szeptember 5.)
  155. Robinson, Chauncey K.: 'Joker' exposes the broken class system that creates its own monsters. People's World , 2019. október 4. (Hozzáférés: 2019. október 4.)
  156. Lang, Brent: From 'Joker' Controversy to Oscar Contenders, 5 Burning Questions at the Toronto Film Festival. Variety (magazin) , 2019. szeptember 5. [2019. szeptember 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. szeptember 5.)
  157. Outlaw, Kofi: Joker Movie is Already Stirring Controversy. ComicBook.com , 2019. szeptember 5. [2019. szeptember 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. szeptember 5.)
  158. Geraghty, Jim: Burning It All Down, Nihilism, and the Joker. National Review , 2019. szeptember 4. (Hozzáférés: 2019. szeptember 5.)
  159. U.S. Military Issues Warning to Troops About Incel Violence at Joker Screenings [Updated]. io9 , 2019. szeptember 24. (Hozzáférés: 2019. szeptember 26.)
  160. 'Joker': Warner Bros Restricts Broadcast & Print Reporters From Red Carpet At Hollywood Premiere. Deadline Hollywood , 2019. szeptember 27. (Hozzáférés: 2019. szeptember 30.)
  161. 'Joker' Director Todd Phillips Rebuffs Criticism of Dark Tone: 'We Didn't Make the Movie to Push Buttons' (Exclusive). TheWrap , 2019. szeptember 25. (Hozzáférés: 2019. szeptember 26.)
  162. Joaquin Phoenix walked out of an interview after a critic asked him whether 'Joker' would inspire mass shooters. Insider , 2019. szeptember 24. (Hozzáférés: 2019. szeptember 30.)
  163. 'Joker' Premiere Disinvites Interview Press From Hollywood Red Carpet. Variety (magazine) , 2019. szeptember 27. (Hozzáférés: 2019. szeptember 30.)
  164. Warner Bros. says the 'Joker' team won't give interviews at its red carpet premiere. LA Times , 2019. szeptember 27. (Hozzáférés: 2019. szeptember 30.)
  165. Világhírű kriminológus szerint a Joker oktatófilmnek is kiváló. filmtekercs.hu , 2019. november 9.
  166. Italia 5 stelle, Beppe Grillo apre il suo intervento a Napoli truccato da Joker: "Non faccio piani, sono il caos" (it-IT nyelven). Il Fatto Quotidiano , 2019. október 13. (Hozzáférés: 2019. október 14.)
  167. Joker isn’t an ode to the far right – it’s a warning against austerity. theguardian.com , 2019. október 11. (Hozzáférés: 2019. október 17.)
  168. As a psychiatrist, I was blown away by the latest Joker”, Sydney Morning Herald, 2019. október 26. 
  169. Pierce, Tony: Analyzing 'Joker' with a Psychiatrist Who Treats People Like the Joker. Los Angeleno , 2019. október 9. [2019. november 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. október 31.)
  170. Elgondolkodtató képek: Joker arcát immáron szerte a világon mindenhol a kormányok elleni tiltakozásra használják. IGN Hungary , 2019. október 30.
  171. From Beirut to Hong Kong, the face of the Joker is appearing in demonstrations. France 24 , 2019. október 24. (Hozzáférés: 2019. október 25.)
  172. Joker Actor Mark Hamill Shares His Take On Joaquin Phoenix's Movie. CinemaBlend , 2019. október 5. (Hozzáférés: 2019. október 6.)
  173. Michael Moore Calls 'Joker' a Masterpiece: 'The Greater Danger to Society May Be If You Don't See This Movie'. IndieWire , 2019. október 5. (Hozzáférés: 2019. október 6.)
  174. Thanos Snaps Back: Josh Brolin Defends Joker Movie in Fiery Post. SyFy Wire , 2019. október 6. (Hozzáférés: 2019. október 7.)
  175. Russell, Steve: Joker: Jim Lee Reviews Todd Phillips' DC Film. CBR.com , 2019. szeptember 2. [2019. szeptember 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. szeptember 3.)
  176. a b Anderson, Ariston: Venice: Todd Phillips' 'Joker' Wins Golden Lion, Roman Polanski Wins Silver Lion. The Hollywood Reporter , 2019. szeptember 6. [2019. szeptember 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. november 22.)
  177. Variety Editors: 2020 Golden Globe Nominations: The Complete List. Variety (magazin) , 2019. december 9. [2019. december 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. december 8.)
  178. Hammond, Pete: ‘The Irishman’,’Once Upon A Time In Hollywood’ Lead Critics Choice Nominations; Netflix Dominates With 61 Nods In Movies And TV. Deadline.com , 2019. december 8. [2019. december 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. december 8.)
  179. Tangcay, Jazz: AFI Awards: Top Films and TV Shows Include ‘Joker,’ ‘Farewell,’ ‘Succession,’ ‘Watchmen’. Variety (magazin) , 2019. december 4. [2019. december 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. december 4.)
  180. Gamerman, Ellen: 'Joker' Leads Oscar Nominations With 11 Nominations (amerikai angol nyelven). WSJ . [2020. január 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. január 13.)
  181. Sheehan, Paul: 2020 BAFTA Awards: Full winners list of the 73rd annual British Academy Film Awards. Gold Derby , 2020. február 2. (Hozzáférés: 2020. február 2.)
  182. Bisset, Jennifer: Golden Globes 2020: The full winners list. CNET , 2020. január 5. [2020. január 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. január 6.)
  183. A legjobb női főszereplő Renée Zellweger a Judyért. Index.hu , 2020. február 10.
  184. Barnes, Brooks: Oscar Nominations 2020: ‘Joker’ and ‘Irishman’ Lead the Nominees. The New York Times , 2020. január 13. [2020. január 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. január 13.)
  185. Pedersen, Erik: Oscars: ‘Parasite’ Wins Best Picture – The Complete Winners List. Deadline.com , 2020. február 9. (Hozzáférés: 2020. február 10.)
  186. Ritman, Alex: BAFTA Nominations: 'Joker' Leads the Pack. The Hollywood Reporter , 2020. január 6. [2020. január 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. január 7.)
  187. Hipes, Patrick: BAFTA Awards: ‘1917’ Takes Best Film And Leads Way With Seven Wins – The Complete Winners List. Deadline.com , 2020. február 2. (Hozzáférés: 2020. február 3.)
  188. Variety Editors: 2020 Golden Globe Nominations: The Complete List. Variety (magazine) , 2019. december 9. [2019. december 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. december 8.)
  189. Stolworthy, Jacob: Golden Globes 2020 winners: The full list. The Independent , 2020. január 6. (Hozzáférés: 2020. január 6.)
  190. Venice Biennale Editors: COLLATERAL AWARDS OF THE 76TH VENICE FILM FESTIVAL. Venice Biennale , 2019. szeptember 6. [2019. szeptember 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. november 22.)
  191. Chichizola, Corey: Joker Director Todd Phillips Clarifies Sequel Comments. CinemaBlend , 2019. szeptember 17. (Hozzáférés: 2019. szeptember 17.)
  192. Schaefer, Sandy: DC's Non-DCEU Movie Label May Be Called DC Dark or DC Black. Screen Rant , 2018. június 13. [2019. április 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. április 1.)
  193. Joaquin Phoenix szerint részéről semmi akadálya a Joker folytatásának. puliwood.hu , 2019. október 8.
  194. Jöhet a Joker folytatása. Index.hu , 2019. október 10.
  195. The director is likely to reteam with star Joaquin Phoenix on a follow-up to the $1 billion-grossing R-rated hit, sources say. hollywoodreporter.com , 2019. november 20.
  196. A Warner rábólintott a Joker folytatására. Index.hu , 2019. november 21.

További információk[szerkesztés]