Joker (film, 2019)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Joker
(Joker)
2019-es amerikai film
Rendező Todd Phillips
Producer
Vezető producer Bruce Berman
AlapműJoker
Műfaj dráma, thriller
Forgatókönyvíró
 • Todd Phillips
 • Scott Silver
Főszerepben
Zene Hildur Guðnadóttir
Operatőr Lawrence Sher
Vágó Jeff Groth
Jelmeztervező Mark Bridges
Díszlettervező Mark Friedberg
Gyártás
Gyártó
 • DC Films
 • Village Roadshow Pictures
 • Bron Creative
 • Joint Effort
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
Forgatási helyszín New York
Játékidő 122 perc[1]
Költségvetés 55–64 millió dollár[2][3]
Képarány szélesvásznú
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
Díj(ak) Arany Oroszlán díj
Korhatár16 IV. kategória (NFT/25358/2019)
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Joker témájú médiaállományokat.

A Joker egy 2019-ben bemutatott amerikai filmdráma, pszichológiai thriller Todd Phillips rendezésében. A forgatókönyvet Todd Phillips és Scott Silver írta, producerei Todd Phillips, Bradley Cooper és Emma Tillinger Koskoff. A főszerepekben Joaquin Phoenix, Robert De Niro, Zazie Beetz, Frances Conroy és Brett Cullen láthatók. A film zeneszerzője Hildur Guðnadóttir. A film gyártója a DC Filmes, a Village Roadshow Pictures, a Bron Creative és a Joint Effort, forgalmazója a Warner Bros. Pictures. Az Amerikai Egyesült Államokban 2019. október 4-én, Magyarországon 2019. október 3-án mutatták be a mozikban.

Phillips 2016-ban állt elő a film ötletével, a forgatókönyvet pedig 2017-ben kezdte el írni Silverrel együtt. Inspirációt az 1970-es évek karaktertanulmányai és Martin Scorsese munkája, valamint a Batman: A gyilkos tréfa című képregény nyújtott. Ez utóbbit kivéve Phillips és Silver nem a képregény történetekből keresett alapot a forgatókönyvhöz, illetve a karakterhez, sokkal inkább támaszkodtak saját elképzeléseikre. Phoenix 2018 februárjában csatlakozott a projekthez, a forgatás pedig 2018 szeptembere és decembere közt zajlott New Yorkban, Jersey City-ben és Newarkban. A Joker lett az első olyan élőszereplős DC Comics-adaptáció, amely az Amerikai Mozgóképszövetségtől tartalma miatt R besorolást kapott.

A film világpremierje a 76. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon volt 2019. augusztus 31-én, ahol elnyerte az Arany Oroszlán díjat. A film pozitív értékeléseket kapott a kritikusoktól, különös kiemelve Phoenix színészi játékát. Ezzel szemben vegyes érzéseket váltott ki a kritikusokból a film sötétebb tónusú ábrázolása, az erőszak és a mentális betegségek ábrázolása.[4] Többen kifejezték aggodalmukat, hogy a Joker inspirációt jelenthet az amúgy is erőszakra hajlamos emberek számára. A moziban, ahol a 2012-es aurorai lövöldözés történt a A sötét lovag – Felemelkedés vetítése során, betiltották a filmet, miután az áldozatok családjai ezt levélben kérték a Warner Brostól.

Cselekmény[szerkesztés]

A film cselekménye 1981-ben játszódik. Arthur Fleck különböző rendezvényekre felbérelhető bohócként dolgozik, és édesanyjával, Penny-vel él Gotham City-ben. A munkanélküliség, a bűnözés és a nincstelenség miatt a város romokban hever, a lakosság egy része teljesen elszegényedett. Arthur olyan idegrendszeri betegségben szenved, amely a sírás és nevetés ellenőrizhetetlen váltakozását váltja ki. Emiatt folyamatos szociális ellátásra és gyógyszeres kezelésre szorul. Miután utcai gyerekek egy csoportja megtámadta őt egy sikátorban, munkatársa, Randall kölcsönad neki egy fegyvert önvédelem céljából. Arthur találkozik Sophie-val, az egyedülálló anyával, aki az egyik szomszédos lakásban él, és meghívja őt a stand-up fellépésére.

Egy alkalommal, a gyermekkorházban fellépve fegyvere kiesik a zsebéből, amiért azonnal kirúgják, miközben Randall azt hazudja, Arthur magának vásárolta a fegyvert. A metróval hazafelé tartva három, a Wayne Művekben dolgozó részeg üzletember rátámad és megveri, aminek következtében kettőt önvédelemből lelő, majd harmadik társukat megöli. A történtek hallatára a lakosság körében tiltakozó tüntetések kezdődnek, akik eközben bohócmaszkot viselnek. Arthurnak azzal a ténnyel is szembesülnie kell, hogy finanszírozási gondok miatt a szociális szolgáltatási programot megszűntetik, így a gyógyszeres kezeléséhez sem juthat hozzá.

Aznap este Sophie részt vesz Arthur stand-up fellépésén, amely teljes kudarcba fullad. Arthur nem tudja kontrollálni betegségét, és a viccei sincsenek hatással a közönségre, amiért Murray Franklin, a népszerű talk show-műsorvezető is kigúnyolja. Arthur később elolvassa anyja egy levelét, amelyet a helyi milliárdosnak és polgármester jelöltnek, Thomas Wayne-nek írt, amiben azt állítja, hogy a tőle született törvénytelen fia maga Arthur. Ezt követően a Wayne-birtokra siet, ahol találkozik Bruce Wayne-nel és verekedésbe keveredik a komornyikkal, Alfred Pennyworth-szel. Röviddel azután, hogy a Gothami városi rendőrség két nyomozója, Garrity és Burke megvizsgálta Arthur szerepét a vonatgyilkosságokban, Penny stroke-ot kap és kórházba kerül.

Egy nyilvános rendezvényen Arthur találkozik Thomas Wayne-nel, aki azt mondja neki, hogy Penny szellemileg instabil, és hogy nem ő a biológiai anyja. Arthur az Arkham Állami Kórházból ellopja anyja személyes iratait, köztük azt is, amely Arthur örökbefogadási dokumentumait tartalmazza. Ebből nem derül ki, hogy Arthur Thomas Wayne törvénytelen fia-e, de az igen, hogy Arthurt örökbe fogadták és az is, hogy anyja akkori párja bántalmazta őt, ami részben betegségét is okozta. A film későbbi szakaszában nem derül ki pontosan, hogy ezek az események csak Arthur és anyjának elméjében léteztek, vagy hogy mennyi belőlük az igazság és mennyi a beteges képzelgés.[5] Arthur ezt követően zavart elmeállapotban a kórházba megy és megöli Penny-t, majd hazatérése után betör Sophie lakásába. A nő rémülten kéri, hogy távozzon, miközben kiderül, hogy korábbi találkozásaik és beszélgetéseik csak Arthur elméjének szüleményei voltak.

Ezt követően Arthur meghívást kap a Murray showba, mint vendégfellépő. Miközben éppen sminkjét és ruháját készítí elő, két régi munkatársa, Gary és Randall látogatja meg. Arthur megöli Randallt, Gary-t azonban életben hagyja, mert ő a múltban jól bánt vele. A stúdió felé tartva a két nyomozó, aki ezidáig követte, egy bohóc tüntetőkkel teli vonatra üldözik, ahol lövöldözés, majd egy véletlen haláleset után lázadás robban ki. Arthur a káoszt kihasználva elmenekül.

Mielőtt az élő műsor elkezdődne, Arthur megkéri Murray-t, hogy Jokerként mutassa be, utalva annak korább gúnyolódására. Lelkes tömeg fogadja, Arthur azonban morbid viccek mesélésébe kezd, bevallja a gyilkosságokat és mesél a Murray-től elszenvedett megaláztatásairól is. Ezt követően, mielőtt letartóztatnák, megöli a műsorvezetőt. Az események után zavargások törnek ki a városban és az egyik sikátorban megölik a hazafelé tartó Thomas és Martha Wayne-t, csak gyermeküket, Bruce-t életben hagyva. Időközben egy lázadó csoport kiszabadítja Arthurt, akit hősként fogad az éljenző tömeg. Az utolsó jelenetben Arthur az Arkham Elmegyógyintézetben ül és hangosan nevet a pszichológusa előtt. Mikor a nő visszakérdez, mi olyan vicces, a zavart férfi azt válaszolja: „Úgysem értené.” Arthurt rövidesen az intézmény dolgozói veszik üldözőbe, menekülés közben pedig véres lábnyomokat hagy maga után a terapeuta szobájából kilépve.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang[6]
Arthur Fleck / Joker Joaquin Phoenix[7] Rátóti Zoltán
Murray Franklin Robert De Niro[8] Reviczky Gábor
Sophie Dumond Zazie Beetz[9] Pálmai Anna
Penny Fleck Frances Conroy Igó Éva
Thomas Wayne Brett Cullen[10] Mihályi Győző
Alfred Pennyworth Douglas Hodge Seress Zoltán
Ted Marco Marc Maron[11] Jakab Csaba
Garrity nyomozó Bill Camp Hirtling István
Burke nyomozó Shea Whigham Schmied Zoltán
Randall Glenn Fleshler Berzsenyi Zoltán
Hoyt Vaughn Josh Pais Vida Péter
Bruce Wayne Dante Pereira-Olson TBA
További magyar hangok
Bacskai János, Balogh Anna, Bárány Virág, Bartók László, Bercsényi Péter, Berkes Bence, Bognár Tamás, Bókai Mária, Bolla Róbert, Bor László, Bordás János, Csányi Áron, Darabos Lili, Debreczeny Csaba, Fehér Péter, Fehérváry Márton, Fellinger Domonkos, Gacsal Ádám, Géczi Zoltán, Hám Bertalan, Hannus Zoltán, Holl Nándor, Honti Molnár Gábor, Jakab Márk, Karácsonyi Zoltán, Kárpáti Levente, Kerekes Bernadett, Kisfalusi Lehel, Kis-Kovács Luca, Kiss Erika, Kobela Kíra, Kocsis Mariann, Kossuth Gábor, Kövesdi László, Kretz Boldizsár, Lipcsey Colini Borbála, Markovics Tamás, Maróti Attila, Márton Eszter, Maszlag Bálint, Mikita Dorka Júlia, Mohácsi Nóra, Németh Attila István, Orosz Gergely, Pál András, Pál Tamás, Papucsek Vilmos, Pásztor Tibor, Petridisz Hrisztosz, Potocsny Andor, Renácz Zoltán, Rosta Sándor, Schmidt Andrea, Solecki Janka, Sörös Miklós, Suhajda Dániel, Szabó Andor, Tokaji Csaba, Törköly Levente, Turi Bálint, Varga Lili

Háttér és forgatás[szerkesztés]

Előzmények[szerkesztés]

Todd Phillips 2016-ban

Joaquin Phoenix 2014 és 2015 között érdeklődött egy olyan karaktertörténetet bemutató film iránt amelynek hátterében egy képregény szereplő, például a DC Comics Jokere áll.[12] Phoenix korábban nem volt hajlandó elvállalni az univerzumhoz tartozó szerepeket, pedig a Marvel Comics egy-egy filmje előkészületekor ajánlatot tett neki a Hulkról és Doktor Strange-ről szóló adaptációjával kapcsolatban is.[13] Phoenix ügynöke javaslatot tett egy találkozó megbeszélésére Warner Brosszal, de a filmstúdió először ezt elutasította.[12] Hasonlóképpen Todd Phillipsnek többször is felkínálták a képregény alapú filmek rendezésére, ő azonban elutasította ennek lehetőségét, mondván azok nem igazán esnek az érdeklődési körébe. Phillips szerint a Joker abból az ötletből született, hogy megpróbáljanak az addigiaktól eltérő, más hangvételű és megalapozottabb hátterű képregény filmet készíteni.[14]

Phillips 2016 augusztusában, a Haverok fegyverben című film bemutatóján vetette fel először a film ötletét a Warner Brosnak.[14] Azt javasolta, hogy a DC Films különítse el a filmet a Marvellel versengő filmes univerzumától és készítsenek egy önálló történetet.[15][16] A szintén különálló történetként funkcionáló Wonder Woman 2017-es sikere után a filmstúdió belegyezett az ötletbe.[17] 2017 augusztusában a Warner Bros. és a DC Films nyilvánossá tette terveit a készülő művel kapcsolatban, bejelentették, hogy a filmet Phillips rendezi és a forgatókönyvet is ő írja, Scott Silverrel.[18] A bejelentés vegyes reakciókat váltott ki a rajongókból miután Jared Leto a Suicide Squad – Öngyilkos osztagban való alakítása megtépázta a karakter tekintélyét.[19]

2017 szeptemberére a Warner Bros. fontolóra vette, hogy Leonardo DiCapriót kéri fel Joker szerepére, arra számítva, hogy Martin Scorsese személye - aki a stáb nem hivatalos tagjaként közreműködött a film készítésében - meggyőző lesz az Oscar-díjas színész számára.[19] DiCaprio végül elutasította a felkérést, 2018 februárjában pedig Joaquin Phoenixet szerződtették a címszerepre. Phillips később úgy nyilatkozott, hogy Phoenix volt az egyetlen színész, akit figyelembe vett a karakter szerepének eljátszására.[20][21] Padraig Cotter, a Screen Rant internetes oldal szerkesztője megjegyezte, hogy a szereppel Phoenix korábbi terve is megvalósulhat, de elkerüli azt, hogy egy sorozatra kösse le magát a szerepben, ahogy az a korábbi Marvel-ajánlat esetén történt volna. A színész elmondta, hogy amikor értesült a film előkészületeiről, akkor izgatott lett, mondván korábban éppen egy ilyen projektet álmodott meg. Phoenix ennek ellenére egy ideig gondolkozott azon, hogy elkötelezze magát a szerep mellett, mivel az megfélemlítette őt: „[...] ezekben a filmekben gyakran megvannak ezek az egyszerűsített, reduktív archetipusok, és a közönség távol tarja magát ezektől a karakterektől, így a szereplőtől is, akárcsak a valós életben, ahol ugyan könnyű gonosznak lenni, de az ember ettől elhatárolódik és azt mondja: „Nos, én nem vagyok az.”[22]

A forgatókönyv írása[szerkesztés]

Phillips és Silver 2017-ben írta a Joker forgatókönyvét, az írási folyamat körülbelül egy évig tartott.[23] Emma Tillinger Koskoff producer szerint időbe telt, amíg a Warner Brostól jóváhagyták a történetet, részben a tartalommal kapcsolatos aggodalmak miatt. Phillips elmondta, hogy bár a forgatókönyv témái tükrözhetik a modern társadalmat, a filmnek nincs politikai célja.[23] A Joker már korábban több filmben is megjelent, ám Phillips szerint még mindig lehetséges egy új történet elkészítése a karakter főszereplésével. A The New York Timesnak adott interjújában elmondta, hogy ez a film egy más értelmezést ad a karakternek, hasonlatként felhozva William Shakespeare Macbeth című tragédiáját.[21]

A forgatókönyv olyan Scorsese-filmekből merít, mint a Taxisofőr, a Dühöngő bika és a A komédia királya,[18] de alapjául szolgált az 1970-es évekre jellemző hangulat, Phillips másnapos trilógiája,[24] a Serpico, a Száll a kakukk fészkére és A nevető ember is. Utóbbi film, illetve Conrad Veidt játéka köztudottan a karakter megszületésében is meghatározó szerepet játszott. Phillips elmondta, hogy nem tartja különbözőnek korábbi munkáitól a filmet, így például a Másnaposoktól sem.[23] Miközben a film premisszáját Alan Moore és Brian Bolland Batman: A gyilkos tréfa (1988) képregénye ihlette, amely a Jokert sikertelen stand-up komikusként ábrázolja,[25][14] Phillips szerint a mű nem klasszikus képregényadaptáció, elsősorban nem azokból merít, hanem a forgatókönyvírók saját elképzeléseiből.[26]

Phillips és Silver elvetette a legszélesebb körben ismert eredettörténetet, miszerint a karakter egy savval teli tartályba esik, mondván ez túl irreális.[14] Phillips a lehető leghitelesebbnek akarta visszaadni Joker történetét, és mivel annak nincsen a képregényekben sem egy határozott eredettörténete, Phillipsnek és Silvernek jelentős kreatív szabadsága volt ezt illetően.[27] Mindketten Phoenix szem előtt tartásával írták a forgatókönyvet: „A cél nem az volt, hogy Joaquin Phoenixet a képregények világába illesszük. A cél az volt azokat vezessük be Joaquin Phoenix világába.”[22]

Szereposztás[szerkesztés]

A 2017-ben bemutatott Az Igazság Ligája kritikai és pénzügyi sikertelensége után 2018 januárjában Walter Hamada vette át Jon Berg helyét a Warner Bros DC-moziuniverzumának filmjeivel foglalkozó részlegének élén.[28] Ezt követően a stúdió néhány tervezett filmet megtartott, néhány ötletet elvetett, miközben bejelentésre került, hogy a Joker-film forgatása várhatóan 2018 decemberében kezdődhet meg, kis költségvetéssel.[29] Phoenix 2018 júliusában vállalta el a szerepet,[30] miután Phillips négy hónapon át győzködte.[14] Közvetlenül ezután a Warner Bros. hivatalosan is engedélyezte a film elkészítését,[31] bejelentve, hogy a Joker című filmet 2019. október 4-én mutatják be.[32]

Scorsese régi munkatársa, Koskoff csatlakozott a a stábhoz,[33] bár Scorsese más kötelezettségek miatt kilépett a stábból és a The Irishman rendezésével foglalkozott elsősorban.[34][14][35] Bejelentették azt is, hogy a film semmilyen szinten nem támaszkodik Jared Leto Jokerére, és hogy várhatóan ez lesz az első olyan DC-film, amely nem kapcsolódik a képregénykiadó filmes univerzumához.[29] Zazie Beetzt és Robert De Niro augusztusban kezdte meg a tárgyalásokat,[36][37] viszont Frances McDormand elutasította a Joker anyja ábrázolására irányuló ajánlatot, ezt követően keresték meg Frances Conroyt.[38][39] Július végén Marc Maron és Bryan Callen csatlakoztak a szereplői gárdához,[40][41] míg Thomas Wayne szerepére augusztus 27-én Alec Baldwint szerződtették, ő azonban két nap múlva visszalépett nézetkülönbségek miatt.[42] A helyét Brett Cullen vette át, mint a karakter megformálója.

Forgatás[szerkesztés]

A New York-i metró és a filmben szereplő fiktív 0-s járat

A forgatás 2018 szeptemberében kezdődött New Yorkban, Romeo munkacím alatt.[43][44] Röviddel a forgatás kezdete után De Niróról, Brett Cullenről, Shea Whighamről, Glenn Fleshlerről, Bill Campról, Josh Paisről és Douglas Hodge-ról bejelentették, hogy csatlakoznak a stábhoz, és egyben azt is, hogy Cullen helyettesíti Baldwint.[45][46] Bradley Cooper producerként csatlakozott a filmhez.[47] Az operatőri munkát Lawrence Sher látta el, akivel Phillips korábban már dolgozott együtt a Másnaposok-filmekben.[46] 2018. szeptember végén a rablási jelenetek forgatására került sor Queensben,[48] a First Central takarékpénztárban.[49]

Beetz szerint Phillips a teljes forgatókönyvet átírta a forgatás során. Phillips elmondta, hogy Phoenix a munkálatok közben néha leállt, mert elvesztette az önuralmát, kimerült, és össze kellett szednie magát - más szereplők kárára, akik úgy érezték, hogy ők hibáztak valamiben.[50] De Niro erről azt mondta, hogy Phoenix „nagyon intenzíven összpontosít arra, amit csinál, aminek lennie kellene és amilyennek lennie kell”.[51]

Szeptember 30-án a Newark Plank Roadon folytatódtak a munkálatok, míg a novemberi (november 9-én kezdődő) forgatás a Kennedy sugárúton fejeződött be. Newarkban október 13-tól három napon át forgattak. Röviddel az itteni munkálatok előtt a SAG-AFTRA nevű szakszervezet panaszt kapott arról, hogy a statiszták több mint három órán keresztül a vasúti személykocsikba voltak zárva a forgatás során.[52] Ebben a hónapban Dante Pereira-Olson és Douglas Hodge is csatlakozott a stábhoz. November közepén a forgatás újra New Yorkban folytatódott.[53] A munka 2018. december 3-án ért véget,[54] amiről Phillips saját Instagram-oldalán is tett közzé fotókat.[55]

Utómunkálatok[szerkesztés]

Phillips 2019 márciusában megerősítette, hogy a film utómunkálatai még folyamatban vannak.[56] A következő hónapban tartott CinemaConon kijelentette, hogy a film „még mindig formálódik”.[57] Phillips azt is elmondta, hogy a filmet körülvevő legtöbb találgatás pontatlan vagy valótlan volt, melynek oka az volt, hogy „az eredettörténet olyan karakterről szól, amelynek nincs egy meghatározott eredettörténete”.[58] Brian Tyree Henry-ről ebben az időszakban vált hivatalossá, hogy szerepet vállalt a filmben. A vizuális effektusokat a Scanline VFX és a Shade VFX biztosította Matthew Giampa és Bryan Godwin felügyelete mellett, míg a munkálatok általános felügyelője Erwin Rivera volt.[59]

A film végleges költségvetése 55–64 millió dollár volt, amelyet a The Hollywood Reporter a képregény-alapú film tipikus költségvetésének „töredékének” jellemezte.[29][3][60] A teljes költségből 25 millió dollárt fedezett a torontói székhelyű Creative Wealth Media vállalata.[61] A Joker lett az első élőszereplős Batman-film, amely R-minősítést kapott az Amerikai Mozgóképszövetségtől a „véresen erőszakos, zavaró viselkedésű és nyelvezetű, valamint rövid szexuális jelenetei miatt”.[62]

Filmzene[szerkesztés]

2018 augusztusában Hildur Guðnadóttir izlandi zenészt, zeneírót kérték fel a filmzene megkomponálására.[63] Guðnadóttir a forgatókönyv elolvasása után kezdte el zenét írni, találkozott Phillipsszel is, akinek „nagyon sok ötlete volt” arról, hogy a partitúra hogyan hangzzon. A szintén az által szerzett Csernobil című minisorozat zenéjéhez képest Guðnadóttir szerint kihívás volt a Joker filmzenéjét elkészíteni, figyelembe véve a két film témája közötti éles különbséget.[64]

A film zenéit 2019. október 2-án adta ki a WaterTower Music.[65]

Az album dalai[szerkesztés]

Az összes szám szerzője Hildur Guðnadóttir.

# Cím Hossz
1. Hoyt's Office 1:24
2. Defeated Clown 2:39
3. Following Sophie 1:33
4. Penny in the Hospital 1:18
5. Young Penny 2:01
6. Meeting Bruce Wayne 4:35
7. Hiding in the Fridge 1:23
8. A Bad Comedian 1:28
9. Arthur Comes to Sophie 1:39
10. Looking for Answers 0:51
11. Penny Taken to the Hospital 1:49
12. Subway 3:33
13. Learning How to Act Normal 1:17
14. Confession 1:29
15. Escape from the Train 2:31
16. Call Me Joker 4:48
33:06

Forgalomba hozatal[szerkesztés]

A Joker premierje a 76. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon 2019. augusztus 31-én volt, ahol nyolc perces álló ovációt kapott és elnyerte az Arany Oroszlán díjat.[66][67] A 2019. szeptember 9-ei Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon is vetítették.[68] A Warner Bros a mozikban való bemutatást október 4-ére tervezte, a sajtó képviselői számára tartott vetítést pedig 2019. szeptember 28-án tartották az Egyesült Államokban és egy nappal korábban Ausztráliában valamint többe között Magyarországon.[69][70]

A filmet a coloradói Aurora városában nem vetítették, a 2012. július 20-án történt lövöldözés miatt, amely A sötét lovag – Felemelkedés című Batman mozifilm nézőire a kora esti mozielőadás megkezdését követően történt. A három áldozat családja levélben fordult ez irányú kérésével a Warner Broshoz.[71] A Los Angeles-i Landmark Theatres megtiltotta a Joker-jelmez viselését, míg a Los Angeles-i és a New York-i rendőrség fokozott erőkkel biztosította a vetítéseket a térségi színházakban, bár elmondásuk szerint „semmilyen konkrét fenyegetést” nem kaptak.[72]

Marketing[szerkesztés]

Phillips többször is népszerűsítette a filmet azzal, hogy Instagram-oldalán fényképeket tett közzé a forgatásról.[73] 2019. április 2-án a CinemaConon Phillips bemutatta a film első előzetesét, amely tartalmazza Jimmy Durante feldolgozásában a Smile című dalt, és amelyet másnap online jelentettek meg.[74] A ComicBook.com oldalon jegyzett írásában Jenna Anderson inkább pszichológiai thrillernek, mint képregényfilmnek minősítette a Jokert. Mark Hamill, aki a karakter hangját kölcsönözte sok más adaptáció mellett az 1992-es Batman: A rajzfilmsorozatban is, Twitter-posztjában lelkesen fogadta az első előzetest,[75][76] amelyet a kritikusok sötétnek írtak le, míg a rajongók dicsérték Phoenix játékát. Néhány rajongói hozzászólásban a filmet ezt követően összehasonlították a Taxisofőrrel, és a Rekviem egy álomért című filmmel.[77][78] Az előzetest több mint nyolcmillióan tekintették meg a közzétételt követő első néhány órában.[79]

2019. augusztus 25-én Phillips több rövid üzenetet is közzétett, kisebb kulisszatitkokat elárulva a filmről, majd bejelentette, hogy a második előzetes augusztus 28-án jelenik meg.[80] Kevin Smith elismerését fejezte ki az előzetesről, és dicsérte a film eredetiségét.[81]

Fogadtatás[szerkesztés]

Bevételek[szerkesztés]

2019 augusztusában a BoxOffice magazin elemzője, Shawn Robbins azt írta, elvárja, hogy a Joker 60–90 millió dollár bruttó bevételt termeljen a nyitó hétvégén Észak-Amerikában.[82] A film premierjét követően a BoxOffice azt jósolta, hogy a Joker belföldi piacon 70–95 millió dollárral nyithat.[83] Később 85–105 millió dollárra módosítva ezt a becslését, Roberts úgy vélekedett, hogy a film meghaladhatja akár a 100 millió dolláros bevételt és ezzel megdöntheti a zsáneren belüli rekordot, amelyet a 2018-as Venom című film 80 millió dollárral tartott az adott hónapon belüli nyitóhétvégéket tekintve.[84] Ugyanakkor a Comscore vezető média elemzője, Paul Dergarabedian úgy gondolta, hogy a film közelebb lesz az 50 millió dolláros bevételhez, mert „nem tipikus képregényfilm”.[85] Három héttel a megjelenés előtt hivatalos filmipari elemzések szerint a film 65–80 millió dollárral debütál, néhány becslés szerint akár a 90 millió dolláros bevételt is elérheti a nyitó hétvégén.[86] A Joker végül felülmúlva a várakozásokat nem csak műfajában, hanem minden filmet figyelembe véve döntött rekordot és minden idők legjobb októberi nyitóhétvégi teljesítményét érte el Észak-Amerikában, 93,5 millió dollár értékben.[87]

Megjelenésének héten az Atom Tickets bejelentette, hogy a film előzetes eladásainak összege meghaladta a Venom és az Az – Második fejezet (91,1 millió dolláros bevétellel debütált) számait, és hogy Joker volt a második legkelendőbb R-besorolású film a John Wick: 3. felvonás – Parabellum bemutatása óta.[88] A csütörtök esti vetítésekből 13 millió dollár bevételre tett szert, ezzel megdöntötte a Venom 10 millió dolláros csúcsát.[89]

A film világszerte várható bevételét körülbelül 155 millió dollárra becsülték a nyitó hétvégére vonatkozóan, beleértve 75 millió dollárt 73 tengerentúli országból.[90] Első napján négy országból 5,4 millió dollárt, a másodikon pedig 47 országból 18,7 millió dollárt termelt.[91] Magyarországon A nyitóhétvégén több mint 100 ezer ember nézte meg a mozikban, ezzel 155 358 191 forintos bevételt termelt a film, 101 383 jegy eladásával.[92]

Rekordok[szerkesztés]

Bemutatását követően a film több addigi bevételi rekordot is megdöntött:

Bevételi rekord Dátum Előző rekordtartó Dátum és bevétel Forrás
A legtöbb bevételt hozó film októberi nyitóhétvégén az Egyesült Államokban és Kanadában 96 millió dollár Venom (2018, 80,3 millió dollár) [93]
A legtöbb bevételt hozó film októberi nyitóhétvégén a nemzetközi filmpiacon 140,5 millió dollár Venom (2018, 127,2 millió dollár) [93][94]
A legtöbb bevételt hozó IMAX-film októberi nyitóhétvégén 9 millió dollár Doctor Strange (2016, $7.6 million) [93][94]
A legtöbb bevételt hozó IMAX-film október hónapban 16,4 millió dollár N/A N/A [95]
A filmtörténet legtöbb bevételt hozó filmje október hónapban 248,2 millió dollár Venom (2018, 207,3 millió dollár) [93][94]
A legtöbb moziban vetített film október hónapban 4,374 mozi Venom (2018, 4,350 mozi) [93]
A legtöbb bevételt termelő film csütörtöki vetítésen október hónapban 13 millió dollár Venom (2018, 10 millió dollár) [96][97]
Október hónap legnagyobb bevételét termelő filmje hétfőn az Egyesült Államokban és Kanadában 9,72 millió dollár Venom (2018, 9, 63 millió dollár) [98]
Október hónap legnagyobb bevételét termelő filmje kedden az Egyesült Államokban és Kanadában 13,9 millió dollár Venom (2018, 8,2 millió dollár) [99]
A legnagyobb bevételt termelő R besorolású film szerdai napon 9,6 millió dollár Az (2017, 7, 9 millió dollár) [100][101]

Kritikai visszhang[szerkesztés]

Joaquin Phoenix kivívta a kritikusok elismerését Jokerként nyújtott alakításával.[102]

A Rotten Tomatoes filmekkel kapcsolatos kritikákat gyűjtő weboldal 375 kritikus véleménye alapján 69%-os, 7.35/10-es pontszámú értékelést adott a filmnek. A webhely kritikai konszenzusa a következő: „A Joker hírhedt központi szereplőjének hűvösen hihető eredettörténetet ad, és sötét evolúcióval szolgál a képregény-ihlette mozifilmek számára.”[103] A súlyozott átlagot használó Metacritic weboldal 55 kritika alapján 100-ból 58 pontot adott a filmnek, ami „vegyes vagy átlagos értékelést” jelent.[104] A CinemaScore által megkérdezett közönség átlagosan „B +” besorolást adott a filmre az A-tól F-ig terjedő skálán.[89]

Az IGN-re írt kritikájában Jim Vejvoda maximum pontszámot adott a Jokernek a film leírásában megemlítve, hogy „ugyanúgy működik, mint egy magával ragadó karakterkutatás, anélkül, hogy a DC Comics csapdájába esne” [...] Joaquin Phoenix Joker-előadását magával ragadónak és „Oscar-díjra méltónak” írta le.[105]

Hasonlóképpen Xan Brooks, a The Guardianban szintén maximális pontszámot adott a filmnek - „dicsően merésznek és robbanásveszélyesnek” nevezve, és értékelte, hogy Phillips hogyan használta a Scorsese-filmek elemeit egy eredeti történet létrehozásához.[106] Owen Gleiberman amerikai filmkritikus a Variety magazinban azt írta: „Phoenix megdöbbentő, mint egy mentálisan beteg geek, aki Todd Phillips taxisából a Joker gyilkos bohócává válik: a ritka képregény film, amely kifejezi a való világban zajló eseményeket.”[107]

A ComicBook.comon Brandon Davis úttörőnek nevezte a filmet a képregény-adaptációk világában és félelmesebbnek találta a legtöbb 2019-es horrorfilmnél. Davis kedvező összehasonlítást tett a 2008-as A sötét lovaggal, dicsérve a film történetét és a színészi játékokat.[108] Pete Hammond a Deadline Hollywoodban arról írt, hogy szerinte a film újradefiniálja Jokert. Hammond emellett dicsérte a történetet és az előadásokat, összefoglalva pedig azt írta „ez a filmgyártás egyik bravúros darabja, amely olyan világnak szól, amelyben valójában élünk, oly módon tálalva, ahogy azt kevés film teszi manapság”.[109] Peter Travers filmkritikus, újságíró a Rolling Stone magazinban Phoenix színészi alakítását emelte ki, amelyet „egyszerűen félelmetesnek” írt le.[110]

David Ehrlich (IndieWire) vegyesebb kritikával szolgált, a filmnek „C +” osztályzatot adott. Véleménye szerint a Joker a Sötét lovag óta a legmerészebb és legizgalmasabb szuperhős film, de ugyanakkor „zavart és potenciálisan mérgező”. Ehrlich úgy gondolta, hogy a film boldoggá fogja tenni a DC-rajongókat és dicsérte Phoenix teljesítményét, ám kritizálta Phillips rendezői munkáját és az eredetiség hiányát.[111] Kritikusabb áttekintést írt Glenn Kenny, a RogerEbert.com oldalon, aki a lehetséges négyből két csillagot adott a filmnek. Bár dicsérte a színészi játékokat, úgy gondolta, hogy a történet önmagában is működik, kritizálta a társadalomkritikát tartalmazó részeket és Phillips elképzelését. A filmet túl deriváltnak találta, és úgy gondolta, hogy a hangsúly „kevésbé a szórakoztatáson van, mint inkább az önfontosság igazolásán, létrehozásán”.[112] A Time magazinban Stephanie Zacharek negatív hangú kritikát írt, amelyben mint a történetet, mint pedig Phoenix alakítását is bírálta. Mint írta, a cselekmény nem létezik, „csak ostobán serdülő módon sötét” és „hamis filozófiával töltött”.[113] Glen Weldon a National Public Radio műsorában kifejtette, hogy szerinte a filmben nincs innováció, és hogy Joker szimpatikus szerepe „vadul meggyőzőtlen és vidáman érdektelen”. Weldon véleménye szerint a Joker túl keményen próbál eltérni a képregények világától, és ennek eredményeként olyan filmek utánzataként jelenik meg, mint a Taxisofőr.[114] Peter Bradshaw, a The Guardianban a „leginkább csalódást okozó filmnek” nevezte és amellett, hogy kiemelte Phoenix alakítását, kritizálta az erőszakos magatartásra való motiváció bemutatását és ahogy a filmben bemutatják a kapitalizmus által előidézett társadalmi szétszakadást és a karakter ez elleni állítólagos harcát.[115]

A film társadalmi kérdéseket feszegető témái[szerkesztés]

A Joker a mentális betegségek és azok következményeinek témájával foglalkozik.[116] Christina Newland a The Guardianban figyelmeztető történetként írta le - a társadalom tudatlansága és nemtörődömsége a kevésbé szerencsésekre nézve olyan személyt hoz létre, mint Joker.[109][117] Stephen Kent, a The Washington Examinerben írt cikkében Arthur Flecket a tömegben megbúvó lövöldözők, gyilkosok és mentálisan beteg emberek közös aspektusainak összekeverésével írta le, figyelmeztetve, hogy a társadalom olyan férfiakkal van tele, mint Joker.[118] Chauncey K. Robinson a People's Worldben azt írta, hogy a film „finom vonalat húz a feltárás és az érvényesítés között” Joker karakterével, és „végül” a rendszert egy olyan személlyel állítja szembe önvizsgálatra, amelyet saját maga hozott létre.[119]

Néhány kritikus, újságíró aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy túl pozitívan állítják be a karaktert, emiatt pedig a való életben hasonló gondokkal küzdő embereket ez ugyanúgy erőszakra, gyilkolásra ösztönözheti.[120][121] Richard Lawson kritikus és író a Vanity Fair magazinban a filmet túl együttérzőnek találta az olyan emberekkel szemben, akik súlyos bűncselekményeket követnek el, és hogy a filmben bemutatott szociálpolitikai ideológiák sokkal könnyebben „azonosíthatók” azok számára, akik iskolákban, koncerteken vagy templomokban lövöldöznek. Jim Geraghty, a National Review oldalain azt írta: „[...]attól tartok, hogy az Amerikában élő dühös, paranoiás, érzelmileg instabil emberek egy bizonyos része figyelni fogja ahogy Joaquin Phoenix őrületbe süllyed és vágyakozni fog arra, hogy visszatérjen a társadalomba, a lehető legtöbb embert bántalmazva és felkiáltva: Végre valaki megért engem!”[122]

2019. szeptember 18-án az Amerikai Egyesült Államok Hadserege figyelmeztető e-maileket küldött a fimet vetítő mozikba a lehetséges erőszakról, és felhívta a figyelmet a Joker-karakter népszerűségét az incel-közösség körében.[123] Egyes értesülések szerint a hadsereg „hiteles” információkat kapott a texasi bűnüldöző szervektől „egy ismeretlen filmszínházat célzó támadásról” a vetítések során. A Deadline Hollywood szerint azonban az FBI és az Egyesült Államok Belbiztonsági Minisztériuma nem találtak hitelesnek ezeket a fenyegetéseket.[124] A TheWrap internetes oldalnak adott interjújában Phillips meglepettségét fejezte ki a film körüli negatív hírek miatt,[125] míg Phoenix félbeszakította a The Telegraph-nak adott interjúját amikor arról kérdezték, hogy a film ösztönzőleg hat-e egy esetleges lövöldözésre. Ezt követően az újságírókat kitiltották a Hollywood Walk of Fame-en, a TCL Chinese Theatre-ben tartott premierről és csak a fotósokat engedték be oda. A Warner Bros. a Variety-nek tett nyilatkozata szerint „sok mindent mondtak a Jokerről, úgy érezzük, itt az ideje, hogy az emberek megtekintsék a filmet”.[126][127][128]

A szuperhősfilm-iparág reakciója a filmre[szerkesztés]

A film pozitív reakciókat váltott ki az iparág szereplőiből. A DC Comics képregényrajzolója és kiadóvezetője, Jim Lee intenzívnek és nyersnek jellemezte, dicsérte azért, hogy hű maradt a karakterhez, annak ellenére, hogy nagyrészt eltért a forrásanyagtól. Mark Hamill, Joker népszerű szinkronhangja, aki animációkban és videojátékokban adta hangját a gyilkos bohócnak, úgy vélekedett, hogy a film ragyogóan tárta fel a karakter történetét.[129]

Michael Moore filmrendező „filmes remekműnek” nevezte a Jokert,[130] míg Josh Brolin, aki Thanos karakterét játszotta a Marvel Bosszúállók-sorozatában, úgy nyilatkozott, hogy a film erőteljesen ábrázolja, milyen az, ha valakinek élete során valami traumatikus dolgon vagy dolgokon kell átesnie, és mivel ez a legtöbb emberrel megtörténik, előfordulhat, hogy ez együttérzést vált ki a nézőből a karakterrel szemben.[131]

Díjak és jelölések[szerkesztés]

Az elnyert díjak és jelölések listája
Díj Díjátadó dátuma Kategória Díjazott(ak), jelölt(ek) Eredmény Forrás
Golden Trailer Awards 2019. május 29. Legjobb trailer „Maybe Tomorrow”, Warner Bros., JAX Jelölve [132]
Torontói Nemzetközi Filmfesztivál 2019. szeptember 10. Színészi pályafutásának elismeréseként Joaquin Phoenix Elnyerte [133]
Velencei Nemzetközi Filmfesztivál 2019. szeptember 7. Arany Oroszlán díj Joker Elnyerte [134][135]
Arany gémkapocs-díj (Graffetta d'Oro) Joker Elnyerte
Premio Soundtrack Stars Award Hildur Guðnadóttir Elnyerte

Folytatás[szerkesztés]

A modern képregényfilmekkel ellentétben a Jokert önálló filmnek szánták, amelynek nincs tervezett folytatása. 2019 augusztusában Phillips elmondta, hogy a film mozikban való teljesítményétől függően érdekelné egy második epizód, amennyiben Joaquin Phoenix is hajlana a szerepre, de később már úgy nyilatkozott, hogy a filmet úgy írták, hogy a történetszál lezárt, befejezett.[24][136] A Warner Bros. a Jokerrel szándékozott elindítani a DC Black-sorozatát, egy a DC Comics karaktereire épülő, sötétebb hangvételű sorozatát, amely különáll a DC-moziuniverzumtól, hasonlóan mint például az Elseworlds televíziós sorozat.[137]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Joker (2019 film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. 'Joker (15). British Board of Film Classification. (Hozzáférés: 2019. szeptember 30.)
 2. Warner Bros. Shifts DC Strategy Amid Executive Change-Up”, 2019. június 13. (Hozzáférés ideje: 2019. szeptember 5.) 
 3. a b McClintock, Pamela: Box Office Preview: 'Joker' Eyes Record $80M-Plus October Harvest. The Hollywood Reporter, 2019. október 2. [2019. október 2-i dátummal az eredetiből archiválva].
 4. Cavna, Michael: Why 'Joker' became one of the most divisive movies of the year (angol nyelven). The Washington Post , 2019. október 3.
 5. Joker: Thomas Wayne Actor Confirms That Theory About Arthur Fleck's Past. IGN , 2019. október 5. (Hozzáférés: 2019. október 5.)
 6. Joker - a magyar hangok”, 2019. szeptember 3. (Hozzáférés ideje: 2019. szeptember 5.) 
 7. Snyder, Chris: Everything you missed in the first 'Joker' teaser trailer. Business Insider , 2019. április 9. [2019. április 9-i dátummal az eredetiből archiválva].
 8. Kohn, Eric: Joker': Robert De Niro Addresses the Connection Between His Character and 'King of Comedy. IndieWire , 2019. április 3. [2019. április 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. „There's a connection, obviously, with the whole thing. But it's not as a direct connection as the character I'm playing being Rupert many years later as a host.”
 9. Hood, Cooper: Zazie Beetz's Role in Joker Revealed. Screen Rant , 2018. augusztus 10. [2018. szeptember 18-i dátummal az eredetiből archiválva].
 10. Anderson, Jenna: 'Joker' Set Photo Reveals Thomas Wayne's Political Ambitions. ComicBook.com , 2018. szeptember 23. [2018. szeptember 27-i dátummal az eredetiből archiválva].
 11. Chitwood, Adam: Exclusive: ‘Joker' Actor Shea Whigham Reveals Who He Plays, Teases Unique Filming Experience. Collider , 2018. október 22. [2019. május 18-i dátummal az eredetiből archiválva].
 12. a b Weintraub, Steve: Exclusive: Joaquin Phoenix on His "Unique" Joker Movie and Why It Scares Him. Collider , 2018. július 12. [2018. szeptember 18-i dátummal az eredetiből archiválva].
 13. Cotter, Padraig: Joaquin Phoenix Doesn't Regret Passing on MCU Movie Roles. Screen Rant , 2018. március 7. [2018. szeptember 23-i dátummal az eredetiből archiválva].
 14. a b c d e f Rottenberg, Josh: In 'Joker' the stakes are life and death, and comic book movies may never be the same. Los Angeles Times , 2019. augusztus 28. [2019. augusztus 28-i dátummal az eredetiből archiválva].
 15. Sobeczak, Johnny [@JohnnySobeczak]: Todd Phillips pitched JOKER to WB executives at the after party of the WAR DOGS premiere. "He suggested they begin a new division called DC Black, separating itself from the current crop of DC films. It was also a way of differentiating from Marvel." (Via @empiremagazine), 2019. július 10.
 16. Sobeczak, Johnny [@JohnnySobeczak]: "I said 'Let JOKER be the first, then let's get fucking great filmmakers to come in.' Instead of trying to live in the shadow of the beast (MCU), let's do something they can't." This included $30 million budgets, no CGI hoopla. "Let's strip that all away. It'll be liberating.", 2019. július 10.
 17. Riesman, Abraham: DC Rethinks Its Universe. Vulture , 2017. szeptember 29. [2017. szeptember 30-i dátummal az eredetiből archiválva].
 18. a b Jr, Mike Fleming. „The Joker Origin Story On Deck: Todd Phillips, Scott Silver, Martin Scorsese Aboard WB/DC Film”, 2017. augusztus 22. 
 19. a b Masters, Kim. „The Joker Movie: Warner Bros. Wants Class, Cachet and Maybe Leonardo DiCaprio”, 2017. szeptember 1. (en nyelvű) 
 20. Kroll, Justin. „Joaquin Phoenix in Talks to Play the Joker in Todd Phillips' Standalone Movie (EXCLUSIVE)”, 2018. február 8. 
 21. a b Itzkoff, Dave: Joaquin Phoenix, the Wild Card of 'Joker'. The New York Times , 2019. szeptember 10. [2019. szeptember 12-i dátummal az eredetiből archiválva].
 22. a b Shepherd, Jack: Exclusive: Joaquin Phoenix reveals his hesitations over playing the Joker: "There was a lot of fear". GamesRadar+ , 2019. augusztus 20. [2019. augusztus 28-i dátummal az eredetiből archiválva].
 23. a b c Tartaglione, Nancy: 'Joker's Joaquin Phoenix & Todd Phillips On Creating DC Character Study & Finding That Laugh – Venice. Deadline Hollywood , 2019. augusztus 31. [2019. szeptember 1-i dátummal az eredetiből archiválva].
 24. a b Shepherd, Jack: Joker movie director discusses potential sequel: "I would do anything with Joaquin Phoenix". GamesRadar+ , 2019. augusztus 20. [2019. augusztus 20-i dátummal az eredetiből archiválva].
 25. Ashurst, Sam: Joaquin Phoenix's Joker film release date, plot, cast, trailer and everything you need to know. Digital Spy , 2019. április 3. [2018. szeptember 17-i dátummal az eredetiből archiválva].
 26. Rougeau, Michael: Joker Director Claims He Was "Misquoted" Concerning Comic Book Connections. GameSpot , 2019. szeptember 16.
 27. Libbey, Dirk: Robert De Niro Was Sent A Pipe Bomb The Day He Started Filming Joker. CinemaBlend , 2019. július 10. [2019. július 10-i dátummal az eredetiből archiválva].
 28. Lang, Brent: Warner Bros. Taps Walter Hamada to Oversee DC Films Production (EXCLUSIVE) (amerikai angol nyelven). Variety , 2018. január 4. [2018. június 12-i dátummal az eredetiből archiválva].
 29. a b c Kit, Borys. „Warner Bros. Shifts DC Strategy Amid Executive Change-Up”, The Hollywood Reporter, 2018. június 13. 
 30. Kroll, Justin: Joaquin Phoenix's 'Joker' Movie Gets the Greenlight, Will Shoot in the Fall. Variety , 2018. július 10. [2018. szeptember 19-i dátummal az eredetiből archiválva].
 31. Kit, Borys. „Joaquin Phoenix's Joker Origin Movie a Go at Warner Bros.”, 2018. július 10. 
 32. Hood, Cooper: Joker Origin Movie Title & Release Date Officially Revealed. Screen Rant , 2018. július 18. [2018. október 19-i dátummal az eredetiből archiválva].
 33. Joker trailer, release date, cast, news and more. Den of Geek! , 2019. április 3. [2019. április 7-i dátummal az eredetiből archiválva].
 34. D'Alessandro, Anthony. „Todd Phillips' 'Joker' Movie Heading Into Production This Fall With Joaquin Phoenix”, 2018. július 10. 
 35. Yang, Rachel: See Joaquin Phoenix in Joker Makeup. Variety , 2018. szeptember 21. [2018. szeptember 21-i dátummal az eredetiből archiválva].
 36. Kit, Borys. „'Joker' Movie: 'Deadpool 2' Actress Zazie Beetz in Talks to Join Joaquin Phoenix (Exclusive)”, 2018. július 19. (en nyelvű) 
 37. Kit, Borys. „Robert De Niro in Talks to Join Joaquin Phoenix in Joker Movie (Exclusive)”, The Hollywood Reporter, 2018. július 23. (en nyelvű) 
 38. Mueller, Matthew. „Frances McDormand Turns Down Role in Joker Origin Movie”, 2018. július 13. (en nyelvű) 
 39. Gonzalez, Umberto. „'Joker': Frances Conroy in Talks to Play Mom to Joaquin Phoenix's Joker in 'Batman' Spinoff (Exclusive)”, 2018. július 24. 
 40. Trendell, Andrew: Marc Maron tells us about working on Joaquin Phoenix's upcoming 'Joker' origin movie. NME , 2019. március 26. [2019. április 3-i dátummal az eredetiből archiválva].
 41. Anderson, Jenna. „Bryan Callen Cast in 'Joker' Origin Movie”, 2018. július 31. (en nyelvű) 
 42. Stedman, Alex: Alec Baldwin Drops Out of 'Joker' Movie. Variety , 2018. augusztus 29. [2018. szeptember 17-i dátummal az eredetiből archiválva].
 43. D'Alessandro, Anthony. „Alec Baldwin Joins Todd Phillips' 'Joker'”, 2018. augusztus 27. 
 44. MacDonald, Terrence T.: 'Joker,' Joaquin Phoenix film about Batman nemesis, to film in N.J. locations. NJ.com , 2018. szeptember 21. [2018. szeptember 22-i dátummal az eredetiből archiválva].
 45. Chitwood, Adam: Brett Cullen Replaces Alec Baldwin as Thomas Wayne in 'Joker'. Collider , 2018. szeptember 17. [2018. szeptember 18-i dátummal az eredetiből archiválva].
 46. a b Production is Underway on Warner Bros. Pictures' "Joker". Business Wire , 2018. szeptember 17. [2018. szeptember 18-i dátummal az eredetiből archiválva].
 47. Full 'Joker' Cast List Reveals Shea Whigham, Glenn Fleshler, and More. Collider , 2018. szeptember 17. [2018. szeptember 18-i dátummal az eredetiből archiválva].
 48. Marc, Christopher. „EXCLUSIVE: 'Joker' Possibly Shooting A Bank Robbery Scene Tomorrow – GWW”, 2018. szeptember 22. 
 49. Joaquin Phoenix All Smiles as The Joker in Action”, 2018. szeptember 22. 
 50. Mancuso, Vinnie: Todd Phillips Rewrote Joaquin Phoenix's 'Joker' During Production. Collider.com , 2019. január 26. [2019. január 27-i dátummal az eredetiből archiválva].
 51. Sharf, Zack: Joaquin Phoenix Baffled 'Joker' Cast by Walking Off Set in Middle of Filming. IndieWire , 2019. szeptember 11. [2019. szeptember 11-i dátummal az eredetiből archiválva].
 52. McNary, Dave: 'Joker' Movie Extras Reportedly Denied Break, Locked in Subway Cars. Variety , 2018. október 10. [2018. október 24-i dátummal az eredetiből archiválva].
 53. Smith, Nigel: Joaquin Phoenix Sprints Through the Streets of New York City as He Films The Joker. People , 2018. november 19. [2018. november 20-i dátummal az eredetiből archiválva].
 54. Anderson, Jenna: Joaquin Phoenix's 'Joker' Wraps Production. ComicBook.com , 2018. december 3. [2018. december 4-i dátummal az eredetiből archiválva].
 55. Chitwood, Adam: 'Joker' Wraps Filming as Todd Phillips Shares One Final Set Photo. Collider , 2019. december 18. [2019. április 3-i dátummal az eredetiből archiválva].
 56. Jones, Adrienne: Todd Phillips Releases Moody New Joker Image, Confirms Editing Is Underway. CinemaBlend , 2019. március 22. [2019. április 3-i dátummal az eredetiből archiválva].
 57. Couch, Aaron: 'Joker' Brings Creepy First Trailer to CinemaCon. The Hollywood Reporter , 2019. április 2. [2019. április 3-i dátummal az eredetiből archiválva].
 58. D'Alessandro, Anthony: 'Joker': Joaquin Phoenix's Ultradark Villain Surfaces Retro-Style In CinemaCon Sneak Peek. Deadline Hollywood , 2019. április 2. [2019. április 2-i dátummal az eredetiből archiválva].
 59. JOKER – The Art of VFX. www.artofvfx.com . [2019. április 4-i dátummal az eredetiből archiválva].
 60. Holmes, Adam: How Much Money Joker Could Make In Its Opening Weekend. CinemaBlend , 2019. augusztus 1. [2019. augusztus 13-i dátummal az eredetiből archiválva].
 61. Wong, Natalie: Financier for 'Joker' Has Made Movies Into Ultimate Yield Play. Bloomberg News, 2019. szeptember 8.
 62. Kurp, Josh: 'Joker' Lands A Rating That No Live-Action Batman Movie Has Ever Received. Uproxx , 2019. augusztus 23. [2019. szeptember 2-i dátummal az eredetiből archiválva].
 63. Hildur Gudnadottir to Score Todd Phillips' 'Joker' Origin Movie”, 2018. augusztus 23. 
 64. Kala Bhavani, Divya: Working on 'Chernobyl' and 'Joker' came with a lot of pressure, says Emmy-nominated composer Hildur Guðnadóttir. The Hindu , 2019. július 31. [2019. július 31-i dátummal az eredetiből archiválva].
 65. ‘Joker’ Soundtrack Details. Film Music Reporter , 2019. szeptember 23.
 66. Tartaglione, Nancy: 'Joker' Is Wild, Gets Eight-Minute Standing Ovation At Venice Film Festival. Deadline Hollywood , 2019. augusztus 31. [2019. augusztus 31-i dátummal az eredetiből archiválva].
 67. Joaquin Phoenix's Joker film praised as a dark and twisted "masterpiece" by critics as first reactions land. Digital Spy , 2019. augusztus 31. [2019. augusztus 31-i dátummal az eredetiből archiválva].
 68. Joker. Toronto International Film Festival . [2019. július 24-i dátummal az eredetiből archiválva].
 69. McClintock, Pamela. „'Joker' Origin Movie Lands Fall 2019 Release Date”, The Hollywood Reporter, 2018. június 18. 
 70. Joker Is Powerful, Confused And Provocative, Just Like The Character (angol nyelven). Gizmodo Australia , 2019. szeptember 2. [2019. szeptember 2-i dátummal az eredetiből archiválva].
 71. D'Alessandro, Anthony: 'Joker' Will Not Play At Aurora Theater Where 2012 'Dark Knight Rises' Shooting Occurred; Some Victims' Families Call On Warner Bros To Back Gun Reform. Deadline Hollywood , 2019. szeptember 24.
 72. Donnelly, Matt: 'Joker' Premiere Disinvites Interview Press From Hollywood Red Carpet (angol nyelven). Variety , 2019. szeptember 27.
 73. Shanley, Patrick: Joaquin Phoenix's Joker Unveiled in First-Look Photo. The Hollywood Reporter , 2018. szeptember 16. [2018. szeptember 17-i dátummal az eredetiből archiválva].
 74. Sandwell, Ian: Joker's first trailer is coming tomorrow. DigitalSpy , 2019. április 2. [2019. április 2-i dátummal az eredetiből archiválva].
 75. Mark Hamill [@HamillHimself]: A diabolically delicious character + a superb actor + a brilliant writer/director = YES PLEASE!!! 🃏, 2019. április 3. [2019. április 12-i dátummal az eredetiből archiválva].
 76. Galanis, Evangelia: Joker: Mark Hamill Weighs in on Joaquin Phoenix's Chilling Trailer. Comic Book Resources , 2019. április 4. [2019. április 4-i dátummal az eredetiből archiválva].
 77. Peters, Megan: 'Joker' Trailer Draws In Rave Reactions. ComicBook.com , 2019. április 3. [2019. április 4-i dátummal az eredetiből archiválva].
 78. Sharf, Zack: Joker' First Trailer Stuns CinemaCon, Critics Compare Footage to 'Taxi Driver' and 'Requiem for a Dream'. IndieWire , 2019. április 2. [2019. április 2-i dátummal az eredetiből archiválva].
 79. Cashmere, Paul: Joker Trailer Clocks Up Over 8 Million Views in a few hours. Noise11 , 2019. április 4. [2019. április 4-i dátummal az eredetiből archiválva].
 80. Anderson, Jenna: Joaquin Phoenix's Joker Movie Releases New Teasers, Reveals Trailer Release Date. ComicBook.com , 2019. augusztus 25. [2019. augusztus 25-i dátummal az eredetiből archiválva].
 81. Perine, Aaron: Kevin Smith Praises the New Joker Trailer. ComicBook.com , 2019. augusztus 28. [2019. augusztus 29-i dátummal az eredetiből archiválva].
 82. Robbins, Shawn: Long Range Forecast: Joker'. BoxOffice , 2019. augusztus 9. [2019. augusztus 10-i dátummal az eredetiből archiválva].
 83. Barnhardt, Adam: New Box Office Tracking Suggests Joker Could Close in on $100M Opening Weekend. ComicBook.com , 2019. szeptember 1. [2019. szeptember 2-i dátummal az eredetiből archiválva].
 84. Robbins, Shawn: Long Range Forecast: Terminator: Dark Fate, Plus a Big Joker Update. BoxOffice , 2019. szeptember 6.
 85. Clark, Travis: 'Joker' is projected to break multiple box-office records when it hits theaters. Business Insider , 2019. szeptember 9. [2019. szeptember 10-i dátummal az eredetiből archiválva].
 86. D'Alessandro, Anthony: 'Joker' Is Wild On Tracking With $82M-$90M Projected Opening – Early B.O. Read. Deadline Hollywood , 2019. szeptember 11. [2019. szeptember 13-i dátummal az eredetiből archiválva].
 87. Rekordot döntött a Joker. Origo.hu , 2019. október 7.
 88. D'Alessandro, Anthony: 'Joker' Atom Tickets Pre-Sales Besting 'Venom' & 'It Chapter Two'; Batman Villain Pic Still Eyeing $80M+ October Record Debut. Deadline Hollywood , 2019. szeptember 30.
 89. a b D'Alessandro, Anthony: 'Joker' Is Wild Thursday Night With $13.3M, Beats ‘Venom’ October Box Office Preview Record. Deadline Hollywood , 2019. október 4.
 90. D'Alessandro, Anthony: 'Joker' To Laugh Up $155M+ Opening Around The World – Box Office Preview. Deadline Hollywood , 2019. október 1.
 91. Tartaglione, Nancy: 'Joker’ Makes Overseas Entrance With $5.4M Flair In Early Markets. Deadline Hollywood , 2019. október 3.
 92. Joker ellen nem volt esélye a vetkőző szélhámosnőknek. Origo.hu
 93. a b c d e McClintock, Pamela: 'Joker' Box Office: All the Records Broken. The Hollywood Reporter, 2019. október 6. (Hozzáférés: 2019. október 7.)
 94. a b c Tartaglione, Nancy: 'Joker' Jumps Higher With $152M Overseas & $248M Global Bows, Smashes October Records – International Box Office. Deadline Hollywood , 2019. október 7. (Hozzáférés: 2019. október 7.)
 95. D'Alessandro, Anthony: Warner Bros' 'Joker' Final Number Grows To $96M, Setting Records For October, Todd Phillips, Joaquin Phoenix & Robert De Niro. Deadline Hollywood , 2019. október 7. (Hozzáférés: 2019. október 7.)
 96. Mendelson, Scott: 'Joker' Shatters Box Office Records With Huge $13.3 Million Thursday. Forbes, 2019. október 4. (Hozzáférés: 2019. október 7.)
 97. Prestigiacomo, Amanda: 'Joker' Posts HUGE Numbers In Record-Breaking Opening. The Daily Wire, 2019. október 5. (Hozzáférés: 2019. október 7.)
 98. D'Alessandro, Anthony: 'Joker' Rakes In $9.7M, Best Monday Ever In October, Cume Stands Near $106M. Deadline Hollywood , 2019. október 8. (Hozzáférés: 2019. október 8.)
 99. Mendelson, Scott: As ‘Joker’ Tops $300 Million, Why Its Biggest Artistic Weakness Is Also The Key To Its Box Office Success. Forbes, 2019. október 9. (Hozzáférés: 2019. október 9.)
 100. Mendelson, Scott: As ‘Joker’ Nears $350 Million, How It Became The Best Of Both Worlds For Warner Bros. (Box Office). Forbes, 2019. október 10. (Hozzáférés: 2019. október 10.)
 101. Mendelson, Scott: Stephen King's 'It' Didn't Need Overseas Grosses To Be A Box Office Monster. Forbes, 2017. szeptember 14. (Hozzáférés: 2019. október 10.)
 102. Russell, Steve: Joker: Jim Lee Reviews Todd Phillips' DC Film. CBR.com , 2019. szeptember 2. [2019. szeptember 3-i dátummal az eredetiből archiválva].
 103. Joker (2019). Rotten Tomatoes . Fandango. [2019. szeptember 4-i dátummal az eredetiből archiválva].
 104. Joker (2019). Metacritic . CBS Interactive. [2019. szeptember 1-i dátummal az eredetiből archiválva].
 105. Vejvoda, Jim: Joker Review. IGN , 2019. augusztus 31. [2019. augusztus 31-i dátummal az eredetiből archiválva].
 106. Brooks, Xan: Joker review – Joaquin Phoenix's villain has last laugh in twisted tale. The Guardian , 2019. augusztus 31. [2019. szeptember 1-i dátummal az eredetiből archiválva].
 107. Gleiberman, Owen: Venice Film Review: 'Joker'. Variety (magazine) , 2019. augusztus 31. [2019. szeptember 1-i dátummal az eredetiből archiválva].
 108. Davis, Brandon: Joker Review: An Insane Masterpiece Based on DC Comics Villain. ComicBook.com , 2019. szeptember 2. [2019. szeptember 2-i dátummal az eredetiből archiválva].
 109. a b Hammond, Pete: 'Joker' Review: Joaquin Phoenix Kills It In Dark, Timely DC Origin Movie That Is No Laughing Matter – Venice Film Festival. Deadline Hollywood , 2019. augusztus 31. [2019. szeptember 1-i dátummal az eredetiből archiválva].
 110. 'Joker' Review: Joaquin Phoenix's Joker Is Indeed Wild. Rolling Stone , 2019. szeptember 27. (Hozzáférés: 2019. október 3.)
 111. David Ehrlich: 'Joker' Review: For Better or Worse, Superhero Movies Will Never Be the Same. IndieWire . Penske Business Media, 2019. augusztus 31. [2019. augusztus 31-i dátummal az eredetiből archiválva].
 112. Kenny, Glenn: Joker Movie Review & Film Summary (2019). RogerEbert.com , 2019. augusztus 31. [2019. augusztus 31-i dátummal az eredetiből archiválva].
 113. Zacharek, Sephanie: Joker Wants to Be a Movie About the Emptiness of Our Culture. Instead, It's a Prime Example of It. Time , 2019. augusztus 31. [2019. szeptember 1-i dátummal az eredetiből archiválva].
 114. 'Joker' Is Wild ... ly Dull. October 3, 2019 . NPR, 2019. október 3.
 115. Bradshaw, Peter: Joker review – the most disappointing film of the year. The Guardian , 2019. október 3.
 116. Davis, Brandon: Joker: Your Biggest Questions Answered (Spoiler-Free). ComicBook.com , 2019. szeptember 2. [2019. szeptember 3-i dátummal az eredetiből archiválva].
 117. Newland, Christina: 'Incel' violence is horrific, but Joker is complex, and doesn't take sides. The Guardian , 2019. szeptember 2. [2019. szeptember 4-i dátummal az eredetiből archiválva].
 118. Lawson, Richard: Joker Review: Joaquin Phoenix Towers in a Deeply Troubling Origin Story — Todd Phillips's bracing, disturbing film has an undeniable impact—for good and bad.. VanityFair.com , 2019. augusztus 31. [2019. szeptember 3-i dátummal az eredetiből archiválva].
 119. Robinson, Chauncey K.: 'Joker' exposes the broken class system that creates its own monsters. People's World , 2019. október 4.
 120. Lang, Brent: From 'Joker' Controversy to Oscar Contenders, 5 Burning Questions at the Toronto Film Festival. Variety , 2019. szeptember 5. [2019. szeptember 5-i dátummal az eredetiből archiválva].
 121. Outlaw, Kofi: Joker Movie is Already Stirring Controversy. ComicBook.com , 2019. szeptember 5. [2019. szeptember 5-i dátummal az eredetiből archiválva].
 122. Geraghty, Jim: Burning It All Down, Nihilism, and the Joker. National Review , 2019. szeptember 4.
 123. U.S. Military Issues Warning to Troops About Incel Violence at Joker Screenings [Updated]. io9 , 2019. szeptember 24. (Hozzáférés: 2019. szeptember 26.)
 124. 'Joker': Warner Bros Restricts Broadcast & Print Reporters From Red Carpet At Hollywood Premiere. Deadline Hollywood , 2019. szeptember 27. (Hozzáférés: 2019. szeptember 30.)
 125. 'Joker' Director Todd Phillips Rebuffs Criticism of Dark Tone: 'We Didn't Make the Movie to Push Buttons' (Exclusive). TheWrap , 2019. szeptember 25. (Hozzáférés: 2019. szeptember 26.)
 126. Joaquin Phoenix walked out of an interview after a critic asked him whether 'Joker' would inspire mass shooters. Insider , 2019. szeptember 24. (Hozzáférés: 2019. szeptember 30.)
 127. 'Joker' Premiere Disinvites Interview Press From Hollywood Red Carpet. Variety , 2019. szeptember 27. (Hozzáférés: 2019. szeptember 30.)
 128. Warner Bros. says the 'Joker' team won't give interviews at its red carpet premiere. LA Times , 2019. szeptember 27. (Hozzáférés: 2019. szeptember 30.)
 129. Joker Actor Mark Hamill Shares His Take On Joaquin Phoenix's Movie. CinemaBlend , 2019. október 5. (Hozzáférés: 2019. október 6.)
 130. Michael Moore Calls 'Joker' a Masterpiece: 'The Greater Danger to Society May Be If You Don't See This Movie'. IndieWire , 2019. október 5. (Hozzáférés: 2019. október 6.)
 131. Thanos Snaps Back: Josh Brolin Defends Joker Movie in Fiery Post. SyFy Wire , 2019. október 6. (Hozzáférés: 2019. október 7.)
 132. The 20th Annual Golden Trailer Award Winners. Golden Trailer Awards . [2019. június 5-i dátummal az eredetiből archiválva].
 133. Nolfi, Joey: Meryl Streep, Joaquin Phoenix win Toronto Film Festival's first Actor Awards. Entertainment Weekly , 2019. augusztus 14. [2019. július 29-i dátummal az eredetiből archiválva].
 134. Anderson, Ariston: Venice: Todd Phillips' 'Joker' Wins Golden Lion, Roman Polanski Wins Silver Lion. The Hollywood Reporter , 2019. szeptember 7. [2019. szeptember 7-i dátummal az eredetiből archiválva].
 135. Venice Biennale Editors: Collateral Awards of the 76th Venice Film Festival. Venice Biennale , 2019. szeptember 6. [2019. szeptember 7-i dátummal az eredetiből archiválva].
 136. Chichizola, Corey: Joker Director Todd Phillips Clarifies Sequel Comments. CinemaBlend , 2019. szeptember 17.
 137. Schaefer, Sandy: DC's Non-DCEU Movie Label May Be Called DC Dark or DC Black. Screen Rant , 2018. június 13. [2019. április 1-i dátummal az eredetiből archiválva].

További információ[szerkesztés]