Johnny and the Hurricanes

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Johnny and the Hurricanes
Információk
Alapítva 1957
Műfaj rock
Tagok
Johnny Paris: szaxofon

Paul Teslak Farfisa: orgona
Dave Yorko: gitár
Butch Mattice: basszus gitár

Bill "Little Bo" Savich: dob

Johnny and the Hurricanes (magyarul: Johnny és a Hurrikánok) egy instrumentális rock and roll együttes volt a késő 50-es évektől a 60-as évekig.

Történetük[szerkesztés]

Az együttes 1957-ben alakult eredetileg “The Orbits” néven Toledóban (Ohio,[1] USA). A vezetőjük, Johnny Paris szaxofonos volt (1940- 2006).[2]

Egyedi hangzásuk és számaik hamar a közönségsikerhez és a lemezeladási csúcsra repítették őket. Első sikerük a Crossfire című dal volt 1959-ben,[3] amelyet egy üres moziban vettek fel a visszhang miatt.[4] Ezt követte számos lemez, a legismertebb a Red River Rock[5] amely instrumentális változata a Red River Valley című számnak. Ez a szám már igazi világsiker lett az Atlanti-óceán mindkét partján[4] (No. 5 az US lemezeladási listán,[6] No. 3 a brit lemezeladási listán).

Nem tudod lejátszani a fájlt?

Magyarországon a három legendás rock zenekar közül (Illés, Metró, Omega) az Illés játszott rendszeresen Johnny and Hurricans számokat élőben.[7] A Hurricans nagy népszerűségnek örvendett a kora 60-as évek rock rajongói között.

Sok számuk korábbi számok átdolgozása volt a jellegzetes „Johhny and the Hurricans” hangzásra. Ilyenek voltak a United States Army kürt dallama, Reveille Rock néven,[8] vagy a Blue Tail Fly–ból készített Beatnik Fly,[4][9] melyek mind népszerű számok voltak a 60-as években. Számaik mindig bent voltak a Top 40-ben. A Top 20-ba kerültek többek közt a Rocking Goose, a Time bomb és a Milk Shake című számok is. A Rocking Goose Angliában a top 20 3. helyén volt hetekig. A 60-as években ezeket a számokat Magyarországon csak a Radio Luxembourg középhullámú adón lehetett hallgatni, és a Szabad Európa rövidhullámú sávjain.

A zenekar 1962-ben a Hamburgi Star-Club-ban játszott, ahol az előzenekar egy akkor még alig ismert együttes volt, a Beatles. Az utolsó lemezük az 1965-ben készült Old Smokie címmel.[10]

Johnny folytatta európai és amerikai koncert turnéit a haláláig. Nagybátyja házában (Rossford, Ohio) az első feleségének volt egy antik-boltja, ahol – ha nem volt úton – besegített. Együttesével egészen 2006-ig járta Európát, ahol esetenként felléptek.

Második felesége egy német újságíró és novellista (Sonja Reuter). Halála után az első és második felesége átvette az üzletet (Atila Records, Sirius 1 Music) és a kiadói jogokat. Paris elmondása szerint több mint 300 zenész játszott a Johnny and the Hurricanes együttesben.[11]

Tagok[szerkesztés]

 • Johnny Paris: szaxofon
 • Paul Teslak Farfisa: orgona (ez adta a jellegzetes egyedi hangzást a zenekarnak)
 • Dave Yorko: gitár
 • Butch Mattice: basszus gitár
 • Bill "Little Bo" Savich: dob

Források[szerkesztés]

 1. Johnny and the Hurricanes. johnnyandthehurricanes.com. (Hozzáférés: 2011. május 4.)
 2. Johnny and the Hurricanes. history-of-rock.com. (Hozzáférés: 2011. május 4.)
 3. Crossfire. youtube.com. (Hozzáférés: 2011. május 4.)
 4. ^ a b c Leigh, Spencer: Johnny Paris - Leader of the Hurricanes. independent.co.uk, 2006. május 6. (Hozzáférés: 2017. december 18.)
 5. Red River Rock. youtube.com. (Hozzáférés: 2011. május 4.)
 6. Johnny and the Hurricanes® Billboard Hits. johnnyandthehurricanes.com. (Hozzáférés: 2011. május 4.)
 7. Illés. rockbazis.hu. (Hozzáférés: 2011. május 4.)
 8. Reveille Rock. youtube.com. (Hozzáférés: 2011. május 4.)
 9. Beatnik Fly. youtube.com. (Hozzáférés: 2011. május 4.)
 10. Old Smokie. we7.com. (Hozzáférés: 2011. május 4.)
 11. Johnny Paris. johnnyandthehurricanes.com. (Hozzáférés: 2011. május 4.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]