John Spencer (színművész)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
John Spencer
Életrajzi adatok
Születési név John Speshock
Született 1946. december 20.
New York, Amerikai Egyesült Államok
Elhunyt 2005. december 16.(58 évesen)
Los Angeles, Kalifornia
Sírhely Laurel Grove Memorial Park
Pályafutása
Iskolái
  • Fairleigh Dickinson University
  • Professional Children's School
Aktív évek 19832005
Híres szerepei Leo McGarry
Az elnök emberei
További díjak

John Spencer IMDb-adatlapja
PORT.hu-adatlap

John Spencer (született John Speshock) (New York, 1946. december 20.Los Angeles, Kalifornia, 2005. december 16.) amerikai színész. Legismertebb alakítása Leo McGarry szerepe volt Az elnök emberei televíziósorozatban.

Élete[szerkesztés]

Spencer New Jerseyben született és nőtt fel, apja ukrán származású, anyja ír származású amerikai állampolgár. Magániskolába járt Manhattanben 16 éves koráig, Liza Minnelli és Pinchas Zukerman voltak az osztálytársai. Később a Fairleigh Dickinson Universityre járt, de nem szerzett diplomát.

Karrier[szerkesztés]

Spencer a televíziós karrierjét a Patty Duke Show-ban kezdte meg. Egy detektívet játszott Harrison Ford mellett az 1990-ben bemutatott Ártatlanságra ítélve című thrillerben. Az 1990-es évek elején az L.A. Law-ban játszott, majd egy romantikus vígjátékban, a Forget Paris című 1995-ös filmben. A sziklában FBI-ügynököt alakított. Az elnök emberei című sorozatban egy volt alkoholista elvált személyzeti főnököt játszott 7 évadon keresztül. Spencer volt az első színész, akit beválogattak Az elnök emberei sorozatba.

Halála[szerkesztés]

Spencer szívrohamban halt meg Los Angelesben 2005. december 16-án, négy nappal az 59. születésnapja előtt. A West Wing egyik szereplője, Stockard Channing, meglátogatta a kórházban halála napján. Leo McGarry és John Spencer élete sok mindenben megegyezett. Figurája és ő maga is elvált, a sorozatban is eljátszott egy szívrohamot és az életében is alkoholista volt.

Válogatott filmjei[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]