John Pius Boland

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Szerzett érmek
John Pius Boland.jpg
Tenisz
Olimpiai játékok
Nagy-Britannia színeiben
arany
1896, Athén
Egyes
Nemzetközi Csapat Nemzetközi Csapat színeiben
arany
1896, Athén
Páros

John Mary Pius Boland (Dublin, 1870. szeptember 16.Westminster, 1958. március 17.) ír politikus, a Közrendiek Házában képviselő, az első olimpiai bajnok teniszben.

Élete[szerkesztés]

Boland jogot tanult a dublini, a birminghami és a Christ’s College (oxfordi) egyetemeken. Szintén tanult Bonnban, ahol a Bavaria Bonn, a Cartellverband egyesületének a tagja lett.

Boland az 1896-os olimpia idején meglátogatta barátját, Thraszívulosz Mánoszt Athénban. Mánosz, a szervezőbizottság tagja, bejegyezte Bolandot a tenisz selejtezőire. Boland gyorsan megnyerte az egyéni versenyt. Az első körben a német Friedrich Traunt, a második körben a görög Evángelosz Ráliszt, az elődöntőben a szintén görög Konsztandínosz Paszpátiszt, majd a döntőben a görög–egyiptomi Dimitrios Kasdaglist győzte le.

Boland ezután Traunnal – azzal a némettel, akit először búcsúztatott – benevezett a párosok versenyébe is, amit együtt megnyertek. Legyőzték az Arisztídisz és Konsztandínosz Akratópulosz görög testvérpárost az első fordulóban, majd Dimítriosz Petrokókinoszt és Kasdaglist a döntőben.

Később, 1900 és 1918 között Boland ír nacionalista képviselő volt, aki Dél-Kerryt képviselte a parlamentben.

Források[szerkesztés]

  • John Pius Boland (angol nyelven). sports-reference.com. Sports Reference LLC. (Hozzáférés: 2014. június 25.)
  • NOB: John BOLAND (angol nyelven). olympic.org. (Hozzáférés: 2014. június 25.)