John Paul Goode

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
John Paul Goode
Született 1862. november 21.
Stewartville
Elhunyt 1932. augusztus 5. (69 évesen)
Oceana megye
Állampolgársága amerikai
Foglalkozása térképész
Iskolái Minnesotai Egyetem
Halál okaheart disease

John Paul Goode (Stewartville, Minnesota, 1862. november 21. – Little Point Sable, Michigan, 1932. augusztus 5.) a 20. század elején a legismertebb észak-amerikai geográfus, térképész és tanár. Az USA legtöbb iskolájában használt Goode's World Atlas szerkesztője.

Élete[szerkesztés]

Stewartville-ben (Minnesota) született 1862. november 21-én. A BA fokozatot a Minnesotai Egyetemen 1889-ben, a PhD fokozatot a Pennsylvaniai Egyetemen 1903-ban szerezte meg.

Munkája[szerkesztés]

A Pennsylvaniai, majd a Chicagói Egyetemen tanított földrajzot, térképészetet és természettant. Az AAG (American Association of Geographers) 1908-as konferenciáján tartott előadásában elemezte a Mercator-vetület torzításait, melyek az USA és Kanada térképein alkalmatlanok az iskolai oktatásban. Ennek a problémának a megoldására dolgozta ki és publikálta 1916-ban az általa homolosine projekciónak nevezett vetületét, mely a hagyományos szinuszos (szinuszoid) vetület zónánkénti (homolografikus) szétdarabolásával keletkezik. Ezt és a hasonló szétdarabolt glóbuszokat használó világtérképeket 1960-ig sok területen előszeretettel alkalmazták.

Külső hivatkozás[szerkesztés]