John Paul Goode

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

John Paul Goode (Stewartville, Minnesota, 1862. november 21. – Little Point Sable, Michigan, 1932. augusztus 5.) a 20. század elején a legismertebb észak-amerikai geográfus, térképész és tanár. Az USA legtöbb iskolájában használt Goode's World Atlas szerkesztője.

Élete[szerkesztés]

Stewartville-ben (Minnesota) született 1862. november 21-én. A BA fokozatot a Minnesotai Egyetemen 1889-ben, a PhD fokozatot a Pennsylvaniai Egyetemen 1903-ban szerezte meg.

Munkája[szerkesztés]

A Pennsylvaniai, majd a Chicagói Egyetemen tanított földrajzot, térképészetet és természettant. Az AAG (American Association of Geographers) 1908-as konferenciáján tartott előadásában elemezte a Mercator-vetület torzításait, melyek az USA és Kanada térképein alkalmatlanok az iskolai oktatásban. Ennek a problémának a megoldására dolgozta ki és publikálta 1916-ban az általa homolosine projekciónak nevezett vetületét, mely a hagyományos szinuszos (szinuszoid) vetület zónánkénti (homolografikus) szétdarabolásával keletkezik. Ezt és a hasonló szétdarabolt glóbuszokat használó világtérképeket 1960-ig sok területen előszeretettel alkalmazták.

Külső hivatkozás[szerkesztés]

http://geography.about.com/od/understandmaps/