John Houlding

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
John Houlding
Született1833
Liverpool[1]
Elhunyt1902
Cimiez
Állampolgárságabrit
NemzetiségeGBR brit
Foglalkozásaüzletember, politikus
TisztségeLord Mayor of Liverpool (1897–1898)
IskoláiLiverpool College
A Wikimédia Commons tartalmaz John Houlding témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

John Houlding néhai brit üzletember és politikus, aki a Liverpool labdarúgó csapatának alapítója.

Élete[szerkesztés]

Houlding, Liverpool városában egy saját erejéből felépített sörfőzde tulajdonosaként lett elismert üzletember. 1882-ben egy mérkőzésen kezdett a labdarúgás iránt érdeklődni, és tehetős anyagi helyzetét kihasználva, támogatni kezdte az Everton csapatát, akiknek 1884-ben bérelt ki az Anfield Road-on egy területet, ahol meccseiket lebonyolíthatták.

Első mérkőzésükön, 1884. szeptember 28-án, az Earlstown együttesét 5-0 arányban múlták felül. Houlding megvásárolta a földterületet,[2] viszont az Evertonnal megromlott a viszonya és a klub vezetősége végül 1892. március 15-én kijelentette, hogy a csapat elköltözik a pályáról és elköszöntek az üzletembertől.

Liverpool FC[szerkesztés]

Az ambiciózus habitusáról ismert Houlding nem sokáig tétlenkedett és még aznap, március 15-én elkezdte letenni egy új klub alapköveit.

1892. június 3-án hozta létre a város második számú csapatát, melyet először Everton Athletic néven szeretett volna szerepeltetni, azonban az angol labdarúgó-szövetség nem engedélyezte a név használatát. A csapat végül a Liverpool Football Club nevet vette fel és szeptember 1-én lejátszották első barátságos mérkőzésüket Rotherham városának legjobbjai ellen és a meccset végül 7-1 arányban nyerték meg.

A Liverpool FC első csapatában Ross, Hannah, McLean, Kelso, McQueen, McBride, Wyllie, Smith, Miller, McVean és Kelvin kapott helyet. Malcolm McVean szerezte a csapat történetének első gólját.[3]

Politikai karrier[szerkesztés]

Liverpoolban a Konzervatív Párt egyik képviselőjeként tevékenykedett egészen 1897-ig, amikor a város főpolgármesterévé választották.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Departmental archives of Alpes-Maritimes
  2. http://www.lfchistory.net/Articles/Article/2022
  3. Archivált másolat. [2012. szeptember 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. december 4.)