John Gotti

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
John Gotti
John Gotti.jpg
Született 1940. október 27.
New York Bronx, New York
New York
Elhunyt 2002. június 10. (61 évesen)
Missouri Springfield
Missouri
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz John Gotti témájú médiaállományokat.

John Gotti (1940. október 27. - 2002. június 10.) az amerikai maffia tagja volt.

Fiatalkora[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

John és Philomena Gotti ötödik gyermekeként született olasz-amerikai állampolgárként a New York külvárosában lévő Bronxban. Családja szegénységben élt. Részt vett az utcai bandák maffia szervezkedésében tizenkét évesen. Tizennégy évesen megpróbált ellopni egy építkezési betonkeverőt, de leesett, és eltörte a lábát . Ezután Fulton-Rockaway fiúk társaságában helyezkedett el, hol megalapozta maffiában lévő helyét. 1962. március 6-tól Victoria DiGiorgio férje volt, öt gyermeke született, Angel, Victoria, John, Frank és Peter.

Életpálya[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Társult a Gambino családhoz, 1985-től átvette a vezetését. Főként Don Teflon álnéven végezte munkáját, de emlegették Don Dapper és Johnny Boy neveken is. Ő végeztette el a főbb gyilkosságokat, adócsalásokat, megakadályozta az igazságszolgáltatást, illegális szerencsejátékokat vezetett be, kábítószer-kereskedelmet folytatott, valamint adócsalásokon is kapták.

Bebörtönzése és halála[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Börtönbeli bántalmazását követően.

Az FBI 1990 végétől körözte, de álnevének köszönhetően csak 1992-ben ültették le életfogytiglanival. Az Illinoisban lévő Marion Állami Fegyházban helyezték fogságba. A börtönben, ahol némileg titokban is tudta folytatni munkáját, számos bántalmazás érte. 1998-ban rákkal diagnosztizálták. Állapota utolsó évei során rohamosan romlott. A Missouri állambeli Springfieldben halt meg 61 évesen. Az egyház először nem akarta engedélyezni a keresztény módon történő temetését, de végül belement. A temetést háromszázan látták.

Fordítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a szócikk részben vagy egészben a John Gotti című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]