John Dee

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
John Dee
16. századi portréja ismeretlen szerzőtől[1]
16. századi portréja ismeretlen szerzőtől[1]
Született 1527. július 13.[2]
Radnorshire
Elhunyt 1608. december (81 évesen)[3]
Állampolgársága brit
Házastársa Jane Dee
Gyermekei Arthur Dee
Foglalkozása
Iskolái
  • Trinity College
  • St John's College
  • Old University of Leuven
A Wikimédia Commons tartalmaz John Dee témájú médiaállományokat.

John Dee (1527. július 13.1608 vagy 1609) híres angol matematikus, csillagász, asztrológus, geográfus, okkultista és I. Erzsébet királynő tanácsadója. Ezen kívül élete nagy részét az alkímiának, a jóslásnak és a hermetizmusnak szentelte.

Élete[szerkesztés]

Dee egyaránt kutatta a mágia és a tudomány világát, de meg tudta különböztetni a kettőt. Korának egyik legműveltebb embere, a Párizsi Egyetemen telt házas előadásokat tartott húszas éveinek elején is. Lelkes kutatója volt a matematikának, és elismert csillagász, a navigálásban szerzett szaktudását többen hasznosították az angol felfedezők közül. (Ő vezette be a Brit Birodalom kifejezést.[5]) Ugyanekkor mélyen belemerült a mágiába és a hermetizmusba, élete utolsó harminc évében azon fáradozott, hogy kapcsolatba tudjon lépni angyalokkal, és elsajátítván a teremtés egyetemes nyelvét megvalósulhasson az emberiség apokalipszis előtti egysége. Csakúgy mint legtöbb kortársának (pl.: Nicolas Flamel), reneszánsz kori újplatonista gondolkodóként Dee-nek sem volt ellentmondásos e két terület, a tudomány és az okkultizmus, szilárd világnézetük része volt mindkettő. Tevékenységét ugyanazon küldetés különböző aspektusainak, a látható világ mögött rejlő isteni ideák, a "tiszta igazságok" transzcendens megértésének tekintette.

Dee magas képzettsége lehetővé tette, hogy részt vegyen Erzsébet királynő politikájának alakításában is. Alkalmi tanácsadóként és oktatóként szolgálta, és kapcsolatokat ápolt minisztereivel, Francis Walsinghammel és William Cecillel. Tanítványa és támogatója volt még továbbá Sir Philip Sidney, annak nagybátyja Robert Dudley és Edward Dyer. Sir Christopher Hattont szintén patrónusának mondhatta.

Élete során felhalmozott könyvei Anglia legnagyobb könyvtárát tették ki, amely Európában is a legtekintélyesebbek közt volt.[6]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Charlotte Fell Smith szerint a portré Dee 67. életévében készült. Unokája, Rowland Dee, később Elias Ashmole tulajdonában volt, aki az Oxfordi Egyetemre hagyta. [1] Archiválva 2016. március 5-i dátummal a Wayback Machine-ben
  2. Dictionary of Welsh Biography (angol és walesi nyelven), 1997. július 1.
  3. Dictionary of Welsh Biography (angol és walesi nyelven), 1997. július 1. (Hozzáférés: 2019. január 9.)
  4. http://trove.nla.gov.au/work/22391322
  5. Canny, Nicholas. The Origins of Empire, The Oxford History of the British Empire Volume I. Oxford University Press (1998), p. 62. ISBN 0-19-924676-9. [2].
  6. Frances Yates és Peter French kutatók szerint. [2016. március 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. október 26.)

Források[szerkesztés]