John Bowlby

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
John Bowlby
Született1907. február 26.[1][2][3]
London
Elhunyt1990. szeptember 2. (83 évesen)[1][2][4][5][3]
Skye
Állampolgárságabrit
HázastársaUrsula Longstaff (1938. április 16. – )[6]
Gyermekei
 • Mary Hamilton Victoria Ignatia Bowlby
 • Sir Richard Peregrine Longstaff Bowlby, 3rd Bt.
 • Pia Rose Whitworth Bowlby
 • Robert John Mostyn Bowlby
SzüleiAnthony Bowlby
Foglalkozása
Iskolái
 • Trinity College
 • UCL Medical School
 • Lindisfarne College
Kitüntetései
 • a Brit Birodalom Rendjének parancsnoka
 • Award for Distinguished Contributions to Developmental Psychology (1974)[7]
 • Tinbergen Lecture (1979)
 • Thomas William Salmon Medal (1984)
 • William James Fellow Award (1989)[8]
SablonWikidataSegítség

Edward John Mostyn Bowlby (London, 1907. február 26.Skye, 1990. szeptember 2.) brit pszichoanalitikus képzettségű pszichiáter és pszichológus volt, aki leginkább a fejlődéslélektan iránt érdeklődött, legismertebb munkája a kötődés elmélete.

Élete[szerkesztés]

Edward John Mostyn Bowlby 1907-ben született Londonban, egy felső-középosztálybeli család hatodik gyermekeként. A kor szokásai szerint őt és a testvéreit dadák nevelték, a szüleikkel keveset találkoztak. Édesanyját általában naponta egyszer látta, amikor délutáni teaidőben egy órát a gyermekeivel töltött. Ennek oka a kor felfogása volt, mely szerint a szeretet kimutatása és a nagyfokú figyelem a gyermeket elkényezteti. Ezért Bowlbynak egy dajka volt az elsődleges gondozója, egészen négyéves koráig.[9]

Hétéves korában a szülei egy bentlakásos iskolába küldték, amiről utólag azt írta, korai volt számára és szörnyen érezte magát,[10] és ez nagy hatással volt a későbbi munkásságára. A dartmouthi haditengerészeti iskolában tanult tovább, de hamar rájött, hogy inkább olyan munkát szeretne, ahol embereknek tud segíteni, és a világot jobbá tenni.[9] Ezért a cambridge-i Trinity egyetemen tanult tovább, először apja nyomdokait követve orvostudományt, majd az utolsó évben pszichológiát. Miután ott 1928-ban lediplomázott, egy évig egy beilleszkedési nehézségekkel küszködő gyerekekkel foglalkozó iskolában dolgozott. Ezeknek a gyerekeknek a hatására kezdte először igazán foglalkoztatni, hogy a korai tapasztalatok hogyan befolyásolhatják a személyiség fejlődést.[11] A rövid szünet után folytatta tanulmányait, 1933-ban végzett a University College Hospital-nál, majd Maudsleybe ment, ahol 1937-ben szerzett pszichoanalitikus végzettséget. 1940-ben pszichiáter lett a hadseregnél, majd a háború után 1945-től Tavistock klinika gyermek osztályának igazgatója lett. 1950-től az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tanácsadója is.

1938. április 16-án feleségül vette Ursula Longstaffot, akitől négy gyermeke született. 1990-ben halt meg, skóciai nyaralójában.[9]

A kötődés[szerkesztés]

Bowlby kötődéselmélete szerint velünk születik a késztetés a kötődésre, és ennek megfelelően az újszülött viselkedési repertoárja (sírás, nevetés, kapálózás, stb.) mind olyan viselkedések, melyek – optimális esetben – biztosítják a közelséget és elősegítik a kontaktust az anyával. Hangsúlyozta az anya válaszkészségének fontosságát, mivel a gyermek kontaktuskereső viselkedése csak a párbeszéd egyik oldala, és csak megfelelő válasz esetén alakulhat ki a biztonságos kötődés. Feltételezte, hogy az ember esetében is létezik egy szenzitív periódus, melynek folyamán ki kell alakulnia a kötődésnek. Ez a kritikus időszak természetesen nem olyan rövid és pontosan meghatározható, mint az állatok imprintingje esetén.

Bowbly négy szakaszt különített el a kötődés fejlődésében:[11]

1. A differenciálatlan szociabilitás (0-3 hó) Ebben a korban a nem diszkrimináló szociális válaszkészség jellemzi a gyermek viselkedését. Majdnem minden szociális ingerre válaszol a gyermek, nemcsak a gondozó jelzéseire. Megjelenik az első társas mosoly, amikor már mások arcára reagál a gyermek mosolygással.

2. Differenciált szociabilitás (2-6 hó) A gyermek kezdi megkülönböztetni a fontos személyeket, felismeri az anyját és a közelebbi családtagjait. De ebben a szakaszban még elfogadja másoktól is a gondoskodást, szórakoztatást, ha viszont választási lehetősége van, a számára ismerősöket választja.

3. Személyes kötődés vagy ragaszkodás (6 hó-2 év) Ebben a szakaszban a kötődés kialakulása és annak stabilizálódása van a középpontban. Megjelennek a kötődés egyértelmű jelei, nem fogad el bárkitől törődést, hanem ragaszkodik az elsődleges gondozókhoz (ez általában az anya, de kiválthatja az apa, vagy akár egy testvér is).

4. Partnerség (2-3 év) A gyermek kötődése ekkorra már stabilnak mondható, annyira, hogy ebből akár már nyitni is képes. Idegenekkel ismerkedik, felnőttekkel és kortársakkal is.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. a b Francia Nemzeti Könyvtár: BnF források (francia nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 10.)
 2. a b SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 3. a b The Peerage (angol nyelven)
 4. Encyclopædia Britannica (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 5. Brockhaus (német nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 6. p17608.htm#i176077, 2020. augusztus 7.
 7. https://www.apadivisions.org/division-7/awards/distinguished-contributions?tab=3
 8. https://www.psychologicalscience.org/members/awards-and-honors/fellow-award/recipent-past-award-winners
 9. a b c Van Dijken, S. (1998). John Bowlby: His Early Life: A Biographical Journey into the Roots of Attachment Theory. London: Free Association Books
 10. Bowlby, J. (1973). Attachment and loss, Vol. 2: Separation. London: Hogarth.
 11. a b Bowlby, J. (1969). Attachment and loss, Vol. 1: Attachment. London: Hogarth.

Irodalom[szerkesztés]

 • Bowlby, J. (1969). Attachment and loss, Vol. 1: Attachment. London: Hogarth.
 • Bowlby, J. (1973). Attachment and loss, Vol. 2: Separation. London: Hogarth.
 • Bowlby, J. (1980). Attachment and loss, Vol. 3: Loss, sadness and depression. London: Hogarth.
 • Bretherton, I. (1992). The origins of attachment theory: John Bowlby and Mary Ainsworth. Developmental Psychology, 28, 759-775.
 • Van Dijken, S. (1998). John Bowlby: His Early Life: A Biographical Journey into the Roots of Attachment Theory. London: Free Association Books

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]