Johann Josef Loschmidt

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Johann Josef Loschmidt
Johann Josef Loschmidt.jpg
Született 1821. március 15.[1]
Karlovy Vary
Elhunyt 1895. július 8. (74 évesen)[2][1]
Bécs
Állampolgársága osztrák
Foglalkozása
Munkáltató Bécsi Egyetem
Tisztség professzor (1868–)
Iskolái Károly Egyetem (–1839)
Sírhely Zentralfriedhof
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Johann Josef Loschmidt témájú médiaállományokat.

Johann Josef Loschmidt (Putschirn bei Karlsbad, [ma Počerny Karlovy Vary része], Csehország, 1821. március 15.Bécs, 1895. július 8.) osztrák fizikai kémikus, egyetemi tanár.

Életpályája[szerkesztés]

Szülei napszámosok voltak, gyermekkorában kecskéket őrzött. A falu papja figyelt fel a rendkívül tehetséges fiúra, és rábeszélte szüleit, hogy küldjék tanulni a schlackenwerthi piarista kolostoriskolába. Prágában járt gimnáziumba, 1838-ban filológiai és filozófiai tanulmányokba kezdett a Károly Egyetemen. 1841-től fizikát és kémiát tanult a Bécsi Egyetemen. 1846-ig kémiai kísérletekben vett részt Anton Schrötter von Kristelli kémikus és mineralógus laboratóriumában az egyetemen. Bernd Margulies kollégájával együtt kidolgozott egy eljárást, amellyel kálium-nitrátot nyertek nátrium-nitrátból. Mivel tudományos munkatársként nem tudott elhelyezkedni, salétromot kezdett előállítani, de a vállalkozás tönkrement.

1856-ban tanári képesítő vizsgát tett, fizikát, kémiát és algebrát tanított egy bécsi reáliskolában. A Bécsi Egyetem Fizikai Intézetének igazgatója lehetővé tette számára, hogy folytassa kutatásait a termodinamika, elektrodinamika, optika területén. Kristályformákkal is foglalkozott.

A benzaldehid sémája (Chemische Studien (1861)

1861-ben saját költségén adta ki a Kémiai tanulmányok, A szerves kémia konstitúciós képleteinek grafikus ábrázolása (Chemische Studien, Konstitutionsformeln der organischen Chemie in graphischer Darstellung) című munkáját, amelyben a kettős és hármas kötéseket összekötő vonalakkal ábrázolta, és azt feltételezte, hogy az ózon három oxigénatomból áll. Ebben a munkájában a benzaldehidet körgyűrűként ábrázolta.

1865-ben az Osztrák Tudományos Akadémián előadást tartott a levegőmolekulák nagyságáról. A kinetikus gázelmélet segítségével viszonylag pontosan kiszámította a molekulák átmérőjét, és ennek segítségével megállapította az egy milliliter gázban található molekulák számát. Ezt a számot Ludwig Boltzmann, egykori professzorának tiszteletére, Loschmidt-számnak nevezte el. Ma Avogadro-számnak ismerik. 1866-ban az egyetem magántanárává nevezték ki. 1872-ben a fizikai kémia professzora lett. 1870-ben Osztrák Tudományos Akadémia felvette tagjai közé.

Publikációi[szerkesztés]

  • Chemische Studien, Constitutions-Formeln der organischen Chemie in graphischer Darstellung (1861)
  • Zur Grösse der Luftmolecüle (1865)

Források[szerkesztés]

  • Claus Piesner: Loschmidt Johann Joseph (német nyelven). Deutsche Biographie. (Hozzáférés: 2016. március 13.)
  • Joseph Loschmidt (német nyelven). ChemgaPedia. (Hozzáférés: 2015. március 13.)
  1. a b SNAC. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  2. Encyclopædia Britannica Online. (Hozzáférés: 2017. október 9.)