Johann Josef Loschmidt

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Johann Josef Loschmidt
Életrajzi adatok
Született1821. március 15.
Putschirn bei Karlsbad
Elhunyt1895. július 8. (74 évesen)
Bécs
Sírhely Zentralfriedhof
Ismeretes mint
Nemzetiség német
Állampolgárság Németország
Iskolái
Iskolái
Felsőoktatási
intézmény
 • Károly Egyetem
 • Bécsi Egyetem
 • Pályafutása
  Szakterület fizika, kémia
  Kutatási terület atomelmélet
  Munkahelyek
  Bécsi Egyetem magántanár (1866–1872), professzor (1872-1891)
  Akadémiai tagság Osztrák Tudományos Akadémia (1870–)

  Hatással volt
  A Wikimédia Commons tartalmaz Johann Josef Loschmidt témájú médiaállományokat.

  Johann Josef Loschmidt (Putschirn bei Karlsbad, [ma Počerny, Karlovy Vary része], Csehország, 1821. március 15.Bécs, 1895. július 8.) osztrák fizikai kémikus, egyetemi tanár.

  Élete, munkássága[szerkesztés]

  Szülei napszámosok voltak, gyermekkorában kecskéket őrzött. A falu papja figyelt fel a rendkívül tehetséges fiúra, és rábeszélte szüleit, hogy küldjék tanulni a schlackenwerthi piarista kolostoriskolába. Prágában járt gimnáziumba, 1838-ban filológiai és filozófiai tanulmányokba kezdett a Károly Egyetemen. 1841-től fizikát és kémiát tanult a Bécsi Egyetemen. 1846-ig kémiai kísérletekben vett részt Anton Schrötter von Kristelli kémikus és mineralógus laboratóriumában az egyetemen. Bernd Margulies kollégájával együtt kidolgozott egy eljárást, amellyel kálium-nitrátot nyertek nátrium-nitrátból. Mivel tudományos munkatársként nem tudott elhelyezkedni, salétromot kezdett előállítani, de a vállalkozás tönkrement.

  1856-ban tanári képesítő vizsgát tett, fizikát, kémiát és algebrát tanított egy bécsi reáliskolában. A Bécsi Egyetem Fizikai Intézetének igazgatója lehetővé tette számára, hogy folytassa kutatásait a termodinamika, elektrodinamika, optika területén. Kristályformákkal is foglalkozott.

  A benzaldehid sémája (Chemische Studien (1861)

  1861-ben saját költségén adta ki a Kémiai tanulmányok, A szerves kémia konstitúciós képleteinek grafikus ábrázolása (Chemische Studien, Konstitutionsformeln der organischen Chemie in graphischer Darstellung) című munkáját, amelyben a kettős és hármas kötéseket összekötő vonalakkal ábrázolta, és azt feltételezte, hogy az ózon három oxigénatomból áll. Ebben a munkájában a benzaldehidet körgyűrűként ábrázolta.

  1865-ben az Osztrák Tudományos Akadémián előadást tartott a levegőmolekulák méretéről. A kinetikus gázelméletből viszonylag pontosan kiszámította a molekulák átmérőjét, és ebből az egy milliliter gázban található molekulák számát. Ezt a számot Ludwig Boltzmann (egykori professzorának tiszteletére) Loschmidt-számnak nevezte el; ma az Avogadro-számot használjuk. 1866-ban az egyetem magántanárává nevezték ki. 1872-ben a fizikai kémia professzora lett. 1870-ben az Osztrák Tudományos Akadémia felvette tagjai közé. 1891-ben vonult nyugdíjba.

  Fontosabb publikációi[szerkesztés]

  • Chemische Studien, Constitutions-Formeln der organischen Chemie in graphischer Darstellung (1861)
  • Zur Grösse der Luftmolecüle (1865)

  Források[szerkesztés]

  • Claus Piesner: Loschmidt Johann Joseph (német nyelven). Deutsche Biographie. (Hozzáférés: 2016. március 13.)
  • Joseph Loschmidt (német nyelven). ChemgaPedia. (Hozzáférés: 2015. március 13.)