Johann Georg Lumnitzer

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Johann Georg Lumnitzer
Született 1783. május 31.
Igló
Elhunyt 1864. január 25. (80 évesen)
Brünn
Nemzetisége magyar
Foglalkozása szuperintendens

Johann Georg Lumnitzer, magyarosan: Lumnitzer János György (Igló (Szepes megye), 1783. május 31.Brünn, 1864. január 25.) evangélikus szuperintendens.

Élete[szerkesztés]

Atyja leányiskolai tanító volt Lőcsén; a debreceni gimnáziumot látogatta és a teológiát is az ottani líceumban végezte. A drezdai műremekek a festészetre ösztönözték, azonban nem volt hajlama a művészetre, ezért ezen törekvésével felhagyott és a lipcsei egyetem hallgatója lett. Házi tanító volt Bécsben és Drezdában. Késmárkra kapván meghívást a matematikai és rajzolás tanszékére, visszatért hazájába. 1815-ben a tescheni gimnázium igazgatója lett és 1817-ben ugyanott német hitszónok. 1824-ben Brünnbe ment lelkésznek. Ugyanez évben senior, majd 1826-ig helyettes és 1830 elején valóságos szuperintendens lett.

Munkája[szerkesztés]

  • Naturhistorische Tafeln des Thierreichs nebst systematischem Namensverzeichnisse der darauf enthaltenen Gegenstände in Lateinischer, Deutscher, Französischer, Italienischer, Ungarischer, Polnischer und Englischer Sprache zu jedem Lehrbuche der Naturgeschichte brauchbar. Nach der Natur und den besten Hilfsmitteln entworfen und gezeichnet. Wien, 1825. Hét tábla rajzzal.

Forrás[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Művészeti lexikon. Fel. szerk. Lajta Edit. Bp., Akadémiai Kiadó, 1965-1968.
  • Wurzbach, Constantin von: Biographisches Lexikon des Kaiserthums Oesterreich. Wien, 1856-1891.