Jogállamisági mechanizmus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Az európai uniós költségvetés védelméről szóló általános feltételrendszer (röviden jogállamisági mechanizmus) egy uniós rendelet, amely az Európai Unióról szóló szerződés (EUSZ) 2. cikkében rögzített értékek egyikéhez, a jogállamisághoz köti az uniós források felhasználását.

Háttere[szerkesztés]

A 2010-es évek második felében erősödtek az aggályok a lengyelországi és a magyarországi demokrácia állapotával kapcsolatban.

Az Európai Uniónak egy, végső esetben alkalmazható eljárása volt hasonló helyzetre: a 7. cikk szerinti eljárás, amely az Európai Unió értékeinek súlyos és tartós megsértése esetén, a Tanács egyhangú döntésével léptethető életbe. Ezt kezdeményezte 2017. decemberben az Európai Bizottság Lengyelországgal szemben, bíróságok függetlenségét sértő jogszabályok miatt, majd 2018. szeptemberben az Európai Parlament – a Sargentini-jelentés elfogadásával – Magyarországgal szemben, számos okra hivatkozva az alkotmányos rendszer megváltoztatásától a korrupción át a menekültek helyzetéig.

A korábbinál lényegesen nagyobb költségvetéssel tervezett 2021-27 időszakra készülve, az Európai Unió kidolgozott egy másik eljárást is, amely egy értékhez, a jogállamisághoz köti az uniós források felhasználását. A vonatkozó 2020/2092. rendeletet 2020. decemberben fogadta el a Parlament és a Tanács.

Tartalma[szerkesztés]

A rendelet meghatározza a jogállamiság fogalmát: „A jogállamiság magában foglalja a törvényesség elvét, amely magában hordozza az átlátható, elszámoltatható, demokratikus és pluralista törvényhozási eljárás meglétét; a jogbiztonság elvét; a végrehajtó hatalom önkényessége tilalmának elvét; a független és pártatlan bíróságok által biztosított hatékony bírói jogvédelem elvét, az igazságszolgáltatáshoz való jogot is beleértve, az alapvető jogok tekintetében is; a hatalmi ágak szétválasztásának elvét; valamint a megkülönböztetés tilalmának elvét és a törvény előtti egyenlőség elvét. A jogállamiságot az EUSZ 2. cikkében rögzített egyéb uniós értékekre és elvekre figyelemmel kell értelmezni.” A jogállamisági mechanizmust olyan esetekben lehet alkalmazni, amikor a jogállamiság elveinek megsértése érinti az uniós költségvetést.

Ilyen esetben számos különböző intézkedés alkalmazható, az arányosság biztosításával: pl. programok jóváhagyásának felfüggesztése, kötelezettségvállalások felfüggesztése vagy csökkentése, kifizetések felfüggesztése.

A jogállamiság elveinek az uniós költségvetést érintő megsértése esetén a Bizottság írásbeli értesítést küld a tagállamnak. Amennyiben a tagállam a megadott határidőre nem tesz megfelelő korrekciós intézkedéseket, a Bizottság javaslatot nyújt be a Tanácsnak. A Tanács elfogadja a javaslatot. A Tanács minősített többséggel módosíthatja a javaslatot.

Jogszerűsége[szerkesztés]

Magyarország és Lengyelország vitatta a rendelet jogszerűségét, és az Európai Bírósághoz fordult. A Bíróság 2022. februári döntésével elutasította a magyar és a lengyel keresetet.[1]

Alkalmazása[szerkesztés]

Az Európai Bizottság eddig egy tagállammal szemben indította el a jogállamisági mechanizmust: 2022. áprilisban Magyarországgal szemben.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Rule of Law Conditionality Regulation című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.