Joe Sugg

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Joe Sugg
SzületettJoseph Graham Sugg
1991szeptember 8. (32 éves)
Egyesült Királyság, Wiltshire
MűvészneveThatcher Joe
BeceneveJoe
Állampolgárságabrit
NemzetiségeBrit
ÉlettársaDianne Buswell[1]
SzüleiTracey Sugg, Graham Sugg
Foglalkozása
IskoláiThe Corsham School

A Wikimédia Commons tartalmaz Joe Sugg témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Joseph Graham "Joe" Sugg (Wiltshire, 1991. szeptember 8. –) angol internetes személyiség és író, aki a ThatcherJoe nevű YouTube-csatornája által vált híressé. 2016-ban már több mint 7 millió feliratkozót tudhatott magáénak világszerte.

Magánélete[szerkesztés]

Joe nővére, Zoe Sugg szintén YouTube személyiség és vlog készítő. Sugg a középiskola elvégzése után tetőfedőként kezdett el dolgozni (innen a csatorna neve is) eleinte még a videókészítéssel párhuzamosan folytatta is ezt a tevékenységet. 2014-ben elhagyta szülővárosát és Londonban összeköltözött barátjával, a szintén YouTube-személyiség Caspar Lee-vel, akivel 2016 márciusáig lakott együtt.

Karrier[szerkesztés]

YouTube[szerkesztés]

Joe, 2011 novemberében hozta létre fő csatornáját, a ThatcherJoe[2]-t, ami azóta nem várt népszerűséget ért el: 2015 novemberében már több, mint 5 és fél millió feliratkozónak örvendhet. A minden hét vasárnapján megjelenő videói között láthatunk kihívásokat, szívatásokat, hangutánzásokat és egyéb szórakoztató tevékenységeket.

Második csatornája, a ThatcherJoeVlogs[3] amit 2013 januárjában hozott létre szintén nagy sikernek örvend több mint 7 millió követővel.Itt videóblogokat oszt meg mindennapjairól valamint 'The Poop Scoop névre hallgató livestreamjében minden hét péntekén élőben jelentkezik be csatornájára.

Gamer csatornája, a ThatcherJoeGames[4] 2013 májusában került publikálásra.

Zene[szerkesztés]

2014-ben részt vett két videó és egy videóklipet elkészítése erejéig a „YouTube Boyband” nevű formációban, ahol 4 másik YouTube-os társával énekeltek fel először ismert dalokat, szórakoztatásképpen. Majd később a Comic Relief égisze alatt jótékonysági célokból elkészítettek egy videóklipet, ezúttal egy saját dallal.

Sugg emellett részt vett még a „Do They Know It's Christmas?” című szám 2014-es feldolgozásában, egy sor világsztár társaságában. Ezúttal az ebola járvány károsultjainak gyűjtöttek pénzt.

2017-ben közreműködött barátja Conor Maynard - 'Are U Sure' című számának videóklipjének forgatásában.

Film[szerkesztés]

2015-ben barátjával, Caspar Lee-vel egy cameo szerepet kaptak a Spongyabob – Ki a vízből! című animációs filmben. Ugyanebben az évben jelent meg első filmjük, a Joe and Caspar Hit the Road,[5] melyben Európát utazzák be egy furgonnal különböző munkákat kipróbálva. 

2016-ban adták ki ennek folytatását, a Joe and Caspar Hit the Road USA-t.[6]

Könyvek[szerkesztés]

A Hodder & Stoughton 2015-ben publikálta a 'Username: Evie' című képregényalbumot, amelynek Sugg a szerzője. Ennek elkészítésében olyan művészek segítettek neki, mint: Matt Whyman, Amrit Birdi, Joaquin Pereyra és Mindy Lopkin. A mű elmeséli egy zaklatott tinédzser lány - Evie - életét, aki létrehoz magának egy álomvilágot, ahol saját maga lehet. Az apja - aki halálos beteg - megteremt neki egy virtuális valóságot, de még mielőtt tökéletesen befejezhetné, belehal a betegségébe. Viszont hagy a lányának egy alkalmazást, amivel beléphet ebbe a világba, ahol minden az ő személyiségétől függ. 2016-ban jelent meg a képregény folytatása, a Username-Generator.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Joe Sugg című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]