Joan Cererols

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Joan cererols szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Joan Cererols
Született 1618. szeptember 9.[1]
Martorell
Elhunyt

Montserrat
Állampolgársága spanyol
Foglalkozása
Tisztség Kapellmeister

Joan Cererols i Fornells Pere (Martorell, 1618. szeptember 9.Montserrat, 1680. augusztus 27.) katalán zeneszerző, zenész és bencés szerzetes. Ő volt a modern Montserrat zene valódi patriarchája, nemcsak zeneszerzőként, hanem hangszerelőként is ismert volt.

Zeneművészete magában foglal egy Requiemet, amelyet a tizenhetedik század közepén állított össze a Barcelonát sújtó nagy pestisjárvány alatt, és egy Missa de Batallát (csatamise), amely a Nápolyi Királyság meghódítását ünnepli.

1626 körül lépett be az Escolania de Montserrat kórusiskolába. Cererols Joan Marc atyának, a híres orgonistának a vezetésével megkezdte az első zenei tanulmányait

Zenéjét a korai barokk policoralismus használata jellemzi, ritmikusan összetett, jellegzetes kontrapuntalis stílusban Komponált. Kitűnő a homofónia és a többszólam közötti kapcsolata is.

1648-ban Cererols Marc engedélyével meglátogatta Madridot, ahol megismerkedhet a zenészek új generációjával. Visszatérése után megerősítette, hogy a szerzetesi közösség tagja. Marc halála után 1658-ban Joan Cererols kórusmesterré vált otthoni kolostorában, amelyet 1680-ban bekövetkezett haláláig megtartott.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Integrált katalógustár. (Hozzáférés: 2014. május 6.)