João de Deus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
João de Deus
João de Deus - John of God - Joao Teixeira de Faria 2006.jpg
Született 1942. június 24. (75 éves)
Cachoeira de Goiás
Állampolgársága brazil
Foglalkozása
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz João de Deus témájú médiaállományokat.
João „műtét” után

João Teixeira de Faria (vagy João de Deus, „John of God”, „Isten Jánosa”"), (1942. június 24. –) brazíliai önkikiáltott orvos, médium. Brazília Goiás délnyugati részén Abadiânia nevű helyen tevékenykedik.

Chico Xavier orvos, João de Deus egyik barátja, azt tanácsolta João-nak, menjen Abadiâniába és fogjon gyógyító misszióba. 1978 körül volt João de Deus első „gyógyító” tevékenysége Abadiâniában. Kint üldögélt egy székben az út mellett, amikor „betegek” érkeztek hozzá. Fokozatosan egyre többen keresték fel, amíg napi ezer „beteg” járt hozzá. João folyamatosan fejlesztette Casa de Dom Inácio de Loyola nevű házát. João de Deus életének első részéről keveset tudni, Robert Pellegrino-Estrich gyűjtötte össze és írt le az életrajzát The Miracle Man címmel.

A házban a „gyógyítóknak” kötelező a fehér ruha. Körülbelül 30 „lélek-doktor” szolgál João mellett. „Foglalkoznak” tumorral, AIDS-cel, rákkal, asztmával. Ingyen ebédet kapnak az oda látogatók.

Az American Broadcasting Company (ABC) TV élőben közvetítette az „orvosi beavatkozását” 2005. július 14-én. James Randi João de Deus felé is szkeptikusan tekint.[1]

Források és jegyzetek[szerkesztés]

  1. Is John of God a Healer or a Charlatan", ABC News, July 14, 2005. Hozzáférés ideje: 2006-11-18.

Külső hivatkozások[szerkesztés]