Jevgenyij Vasziljevics Zolotov

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Jevgenyij Vasziljevics Zolotov
Született 1922. május 30.
Tula
Elhunyt 1990. július 26. (68 évesen)
Moszkva
Állampolgársága
Gyermekei Borisz Jevgenyjevics Zolotov
Foglalkozása matematikus
Iskolái
Kitüntetései Barátság Rendje
SablonWikidataSegítség

Jevgenyij Vasziljevics Zolotov (oroszul: Золотов, Евгений Васильевич; Tula, 1922. május 30.Moszkva, 1990. július 26.) orosz nemzetiségű szovjet matematikus, a Szovjet Tudományos Akadémia tagja. A -Leader-Follow Model - a fejlődési/tanítási folyamatok univerzális elmélete alkotója.

Életrajz[szerkesztés]

1939-ben vették fel a Moszkvai Állami Egyetem Mechanika-Matematika Karára, de a háború megszakította tanulmányait. 1941 júniusában részt vett a Jelnyja és Moszkva környéki harcokban egy – a Moszkvai Állami Egyetem diákjaiból alakított – tüzér zászlóalj katonájaként. Később felvették az F. E. Dzerzsinszkij Tüzér Akadémiára. Az akadémia elvégzése után a Légvédelmi Tüzérségi Erők Akadémiája Kutatóintézetben szolgált, amelyet Moszkvából Jevpatorijába telepítettek át.

1962-ben az intézetben elsőként védte meg a doktori disszertációját.

Munkásságával jelentősen hozzájárult az ország rakétaelhárító légvédelmi erejének létrehozásához és fejlesztéséhez. 1968-ban mérnök ezredesként szerelt le, a tudományos tevékenységét a Kalinyini Műszaki Főiskolán folytatta.

A Szovjet Légvédelmi Erők 2. sz. Kutatóintézetét vezette, ahol a tervezőiroda működött. Zolotov, A. SZ. Popovics első osztályú hajóskapitánnyal és egy lelkes csoporttal együtt saját kezűleg épített egy különleges hajót, amely a Haditengerészet napján a Volga folyón egy expresszvonat sebességével száguldott.

1970-ben meghívták a Szovjet Tudományos Akadémia Távol-keleti Tudományos Központjába, hogy megalapítsa és továbbfejlessze a régió tudományos kutatóintézeteinek fizikai, matematikai és technikai profilját. Még ebben az évben megválasztották a Szovjet Tudományos Akadémia levelező tagjává. 1970 és 1972 között a Szovjet Tudományos Akadémia Távol-keleti Tudományos Központ Habarovszki Kutatóintézet alkalmazott matematikai részlegét irányította. 1972-től 1980-ig J. V. Zolotov a Szovjet Tudományos Akadémia Távol-keleti Tudományos Központ Elnökségének az elnökhelyettese.

1981-ben J. V. Zolotov az általa alapított Szovjet Tudományos Akadémia Távol-keleti Tudományos Központ Habarovszki Számítástechnikai Központ igazgatója lesz, valamint az elnökségi tagjává válik a Szovjet Tudományos Akadémia Távol-keleti Tudományos Központ elnökségének és elnöke lesz a Szovjet Tudományos Akadémia Távol-keleti Tudományos Központ fizika-matematikai és technikai tanácsának is.

J. V. Zolotov Habarovszkban a keleti medicinák kutatóiból – orvosokból, biofizikusokból, rendszerelemzőkből, programozókból — különleges kollektívát gyűjtött maga köré. 1986-tól, miután megszervezett egy egészségügyi labort (melyet V. A. Ionyicsevszkij – a tradicionális kínai orvoslás professzora, az orvostudományok kandidátusa irányított), a Számítástechnikai Központ tudósai szociokulturális, egészségügyi-ökológiai és történelmi-geográfiai folyamatok kutatásaiba fogtak a Távol-Keleten.

1987-ben J. V. Zolotovot a Szovjet Tudományos Akadémia rendes tagjává választották.[1] Kitüntették a Népek Barátsága Renddel és sok más kitüntetéssel is.

Család[szerkesztés]

Megjegyzések[szerkesztés]

1. ↑ Fia Borisz Jevgenyjevics Zolotov a határtudományokat kutatja nem konvencionális biokibernetikai módszerekkel.

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]