Kizilzsar FK

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Jeszil Bogatir szócikkből átirányítva)
Kizilzsar
Csapatadatok
Teljes csapatnévKizilzsar Futbol klubi
Petropavl
SzékhelyPetropavl, Kazahsztán
Alapítva1968
Klubszínekzöld-kék
StadionAvangard Stadion
ElnökKAZ Roman Arakelov
BajnokságPervaja Liga
Csapatmezek
Hazai
Idegenbeli

A Kizilzsar (kazakul: Қызылжар Футбол клубы) egy kazak labdarúgócsapat, székhelye Petropavl városában található. Jelenleg a kazah másodosztályban szerepel, hazai mérkőzéseit az Avangard Stadionban játssza. A Kizilzsar nevet a város egyik kerületéről kapta.

Névváltozások[szerkesztés]

2008 óta jelenlegi nevén szerepel.

Története[szerkesztés]

Az 1968-ban alapított labdarúgócsapat a szovjet éra idején a kazah területi bajnokságokban Avangard, illetve Metalliszt neveken szerepelt, jelentősebb eredményeit Kazahsztán függetlenné válását követően jegyezte.

Az első kazah labdarúgó-bajnokságban a legjobbak közé nyert besorolást, a bennmaradást jelentő 19. helyen végzett, azonban a Metalliszt néven szereplő együttes a szezon végén feloszlott.[1] 1998-ban Jeszil néven tért vissza a labdarúgó-vérkeringésbe, a másodosztály 4. helyén zárt, 1999-ben pedig újra élvonalbeli tagságot ünnepelt.

Az Akszessz-Jeszil néven szereplő gárda az élvonal 2. helyén zárt,[2] majd a következő szezonban megismételte remek teljesítményét. A közeli szénbányászat támogatta labdarúgócsapat 2001-ben még bronzérmet szerzett, majd az élvonal középcsapatává vált.

2008-ban kényszerű névcsere következett, a fő támogató Bogatir drasztikusan csökkentette a labdarúgásra fordított szponzorációs keretét. A csapat a város egyik kerületének nevére, Kazakmiszre keresztelkedett, majd 2009-ben – 10 évnyi élvonalbeli szereplést követően – utolsó helyen búcsúzott az első osztálytól.

Források[szerkesztés]

  1. Az 1992-es kazah bajnokság a KLISF.info-n (oroszul)
  2. Az 1999-es kazah bajnokság a KLISF.info-n (oroszul)

Külső hivatkozások[szerkesztés]