Ézsaiás próféta

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Jesajá szócikkből átirányítva)
Ézsaiás (Izajás)
Születetti. e. 766
SzüleiAmoz
Elhunyti. e. 686 (79-80 évesen)[1]
Szerepepróféta (a judaizmusban, kereszténységben és az iszlámban)
A Wikimédia Commons tartalmaz Ézsaiás (Izajás) témájú médiaállományokat.


Ézsaiás vagy Isaiás vagy Izajás vagy Jesajá (héber יְשַׁעְיָהוּ sztenderd: Yəšaʿyáhu, tiberiasi Yəšaʿăyāhû; görög: Ἠσαΐας, Észaiasz ; arab اشعیاء, Asíja). A Kr. e. 8. században élt júdeai próféta, a bibliai Ézsaiás könyve fő alakja, akit hagyományosan a könyv szerzőjének tartanak.

Több mint négy évtizeden keresztül hirdette Isten szavát Jeruzsálemben - Kr. e. 740-700 körül -, és az utókorra nagy hatást gyakorolt.

Élete[szerkesztés]

A rabbinikus hagyomány szerint királyi családból származott, apja, Ámoz, Amaszja, júdai király öccse volt. Éles eszű, széles látókörű ember volt, akinek hite és gondolkodása mélyen a Jahve-vallásban gyökerezett, de mindig kész volt Istennek az adott történelmi helyzethez kapcsolódó üzenetének megértésére és közlésére.[2] Elhívatását egy csodálatos látomás által nyerte. Isten dicsősége jelent meg előtte és szent voltával szemben meglátta önmaga és népe bűnösségét. Isten tiszteletének megsértése a bálványkultusz, az erkölcstelen élet, a formális vallásosság, a szociális igazságtalanságok: mindezekért a próféta elkerülhetetlennek látta Isten ítéletét, amely a nemzeti összeomlás formájában jön el a könnyelmű és hitetlen népre. Azt hirdette, hogy az embereknek vissza kell fordulniuk Isten felé.

Miután Jézus a Szentlélekkel beteljesedve visszatért a pusztából, a názáreti zsinagógában Ézsaiás tekercséből olvasta fel a rá vonatkozó jövendöléseket.[3]

Az 1947-ben megtalált, Krisztus előtt keletkezett holt-tengeri tekercsek közt megtalálták a teljes Ézsaiás- (Izaiás-) könyvet is, amely nem mutatott lényeges eltéréseket a későbbi másolatokban (a Bibliában) fennmaradt szöveghez képest.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. http://timeline.biblehistory.com/event/isaiah
  2. Ésa. 7. rész; 10:5; 28:16; 30:15
  3. Lukács 4: 16-20

Források[szerkesztés]