Jerzy Popiełuszko

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Jerzy Popiełuszko
Popieluszko Europena (07).jpg
A varsói Kosztka Szent Szaniszló egyházközség káplánja
Születése
1947. szeptember 14.
Suchowola, Lengyelország
Halála
1984. október 19. (37 évesen)
Włocławek, Lengyelország
Tisztelete
Egyháza Római katolikus
Boldoggá avatása2010. június 6., Varsó
Boldoggá avatta: Angelo Amato érsek
Sírhely St. Stanislaus Kostka Church
Ünnepnapja október 19.
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Jerzy Popiełuszko témájú médiaállományokat.

Boldog Jerzy Popiełuszko (kiejtése [ˈjɛʐɨ popʲɛˈwuʂkɔ]; Suchowola, 1947. szeptember 14.Włocławek, 1984. október 19.) lengyel római katolikus pap, vértanú, a varsói Kosztka Szent Szaniszló egyházközség káplánja. 2010. június 6-án boldoggá avatták.

Élete[szerkesztés]

1947. szeptember 14-én született a Lengyelországi Suchowolában. Popiełuszko karizmatikus pap volt és a varsói Kosztka Szent Szaniszló egyházközség káplánjaként prédikált. Az egyház helyzete a kommunizmus idején nagyon nehéz volt. Popiełuszko többször felemelte a szavát a rendszer ellen és kiválóan képviselte egyháza erkölcsi és társadalmi tanítását. Tanításait a Szabad Európa Rádió is sokszor közölte és a Szolidaritás híve volt.

Halála és boldoggá avatása[szerkesztés]

Prédikációinak és népszerűsége miatt veszélyessé vált a rendszerre. 1984. október 19-én Bydgoszczból tartott hazafelé, amikor autóját megállították ismeretlen tettesek. Elrabolták, majd összeverték. Megpróbált elmenekülni, de menekülési kísérlete közben megölték. Holttestét néhány nap múlva a Visztula Włocławeki-víztárolójában találták meg. Ma már bizonyos, hogy Popiełuszkót a kommunista politikai rendőrség parancsára ölték meg. Később a rendszerváltás után sikerült felkutatni az őt meggyilkoló három katonát. A három közül csak egy vallotta be bűnét, és bocsánatot kért a családtól.

Több emlékmű is áll róla és a rendszer elleni megmozdulás egyik jelképévé vált halála után. Őt Varsóban, 2010. június 6-án avatták boldoggá. A szertartást, amelyen mintegy 150 ezren vettek részt, Angelo Amato érsek, az Apostoli Szentszék szenttéavatási ügyek kongregációjának prefektusa végezte a lengyel főváros központjában, a Pilsudski téren.

Idézetek[szerkesztés]

Az idézetek Popiełuszko utolsó szentmiséjén hangzottak el.

Csak az képes legyőzni a rosszat, akiben magában is túlárad a jó.
– Jerzy Popiełuszko
Torz az az eszme, amely csak erőszakkal tud fennmaradni.
– Jerzy Popiełuszko
A Szolidaritás azért ejtette oly gyorsan ámulatba a világot, mert nem erőszakkal harcolt, hanem térden állva, rózsafüzérrel a kezében.
– Jerzy Popiełuszko

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Angelo Amato érsek homíliája Jerzy Popieluszko boldoggáavatásán
  • Jerzy Popiełuszko; utószó Mónika Sagun, Molnár Imre; Teológiai-Pasztorációs Tanulmányok Magyar Központja, Luzern, 1989 (Egyházfórum könyvei)
  • Grazyna Sikorska: Jerzy Popiełuszko, a kommunizus áldozata; ford. Zsille Gábor; Új Ember, Bp., 2004
  • Molnár Imre: Az igazság szabaddá tesz. Boldog Jerzy Popiełuszko, lengyel mártírpap élete és halála a történelmi dokumentumok és visszaemlékezések tükrében; Magyar Egyháztörténeti Enciklopédia Munkaközösség–Historia Ecclesiastica Hungarica Alapítvány, Bp., 2010
  • Antoni Lewek: Jerzy Popiełuszko. A kommunizmus áldozatainak jelképe; ford. Benczes Sándor Gábor; Óbuda-Békásmegyer Lengyel Nemzetiségi Önkormányzata, Bp., 2016
  • Molnár Imre: Jerzy Popiełuszko élete és mártírhalála; Méry Ratio, Samorín, 2017 (lengyelül is)