Jervis Bay terület

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jervis Bay terület
Terület67 km²
Térkép
Elhelyezkedése
Jervis Bay terület (Ausztrália)
Jervis Bay terület
Jervis Bay terület
Pozíció Ausztrália térképén
d. sz. 35° 08′ 55″, k. h. 150° 42′ 49″Koordináták: d. sz. 35° 08′ 55″, k. h. 150° 42′ 49″
A Wikimédia Commons tartalmaz Jervis Bay terület témájú médiaállományokat.

A Jervis Bay terület vagy Jervis-öböl terület Ausztrália szövetségi területe. 1915-ben hozták létre Új-Dél-Wales egy részéből,[1] hogy a tengerparttal nem rendelkező Ausztráliai fővárosi terület (ACT) hozzáférhessen a tengerhez.[2] A Belügyminisztérium (később a Fővárosi Terület Minisztériuma) úgy igazgatta, mintha az ACT része lenne, bár mindig is külön szövetségi terület volt. Az a felfogás, hogy ez az ACT része, abból a tényből fakad, hogy az 1915-ös Jervis-öböl terület elfogadási törvénye értelmében az ACT törvényei a Jervis-öböl területére vonatkoznak. 1989-ben, amikor az ACT megszerezte az önkormányzatot, a Művészeti, Sport-, Környezetvédelmi, Idegenforgalmi és Területi Minisztérium vette át a JBT adminisztrációját; azóta a szövetségi területekért felelős különböző osztályai igazgatják.

Történelem[szerkesztés]

Politikai státusz, közigazgatás[szerkesztés]

A Jervis-öböl területét a szövetségi infrastrukturális, regionális fejlesztési és városi minisztérium igazgatja. Az ACT szenátusban való képviselete szempontjából azonban az ACT részének számít. A legtöbb esetben a területet az Ausztrál Fővárosi Terület törvényei szabályozzák, a Jervis-öböl adminisztráció általában a helyi vagy állami kormányzattal kapcsolatos ügyekkel foglalkozik. Általános iskolai tanárokat és az ausztrál szövetségi rendőrség személyzetét is biztosítja. A lakosok az ACT bíróságaihoz fordulhatnak, de nem képviseltetik magukat külön az ACT törvényhozó szervében. Bár az ACT törvény hatálya alá tartoznak, és egyes szolgáltatásokra az ausztrál kormány szerződött a közeli (Új-Dél-Wales) önkormányzatokkal, a Jervis-öböl terület lakosai nem rendelkeznek szavazati joggal az ACT Assembly vagy az NSW helyi választásokon. A közösségi szervezeteken keresztül azonban hozzáférhetnek a döntéshozatali folyamathoz. Ezenkívül a Wreck-öbölbéli őslakos közösségi tanács bejegyzett tagjai, az őslakosok szavazati joggal rendelkeznek mind a közösségi tanács ülésein, mind a Tanács végrehajtó tisztségviselőinek megválasztásában. A Védelmi Erők Fegyelmi Törvényének (DFDA) 61. szakasza az ausztrál védelmi erők valamennyi tagjára és „védelmi civilekre” vonatkozik a Jervis Bay Territory büntetőjogi szabályaira, függetlenül attól, hogy hol történt a bűncselekmény. Ez egy olyan jogi mechanizmus, amely a védelmi személyzetet az 1914. évi bűnügyi törvény (Cth), az 1995. évi Büntetőtörvénykönyv (Cth) és az ACT büntetőjogi, mint katonai törvény hatálya alá vonja, még akkor is, ha a bűncselekményt Ausztrálián kívül máshol követték el. .Az államszövetség szerződést kötött az ACT kormánnyal, hogy biztosítsanak különféle szolgáltatásokat, például bíróságokat, oktatást és jólétet, Új-Dél-Wales kormányát a vidéki tűzoltóságért és a közösségi egészségügyért, a Shoalhaven városi tanácsot a hulladékgyűjtésért és a könyvtári szolgáltatásokért, valamint kereskedelmi szolgáltatókat az áram- és vízellátásért bízta meg.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Seat of Government Surrender Act (NSW) Act 9 of 1915. This document, assented to by the Governor-General in 1915, provided for the transfer of 28 square miles of land at Jervis Bay to the Commonwealth, in addition to the areas surrendered under the Seat of Government Acceptance Act 1909 and the Seat of Government Surrender Act 1909.. Museum of Australian Democracy. (Hozzáférés: 2024. január 5.)
  2. Jervis Bay area Most Suitable for Commonwealth Purposes. A portion of land at Jervis Bay was included in the Federal Capital Territory to provide a seaport for Australia's only inland capital.. Museum of Australian Democracy. [2013. április 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. január 5.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Jervis Bay Territory című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.