Jeney Viktor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jeney Viktor
Született1902. december 26.
Marosvásárhely
Elhunyt1996. december 18. (93 évesen)
Saint Louis
Állampolgárságamagyar
Foglalkozásafestőművész
IskoláiMagyar Királyi Képzőművészeti Főiskola (1923–1927)
SablonWikidataSegítség

Jeney Viktor (Victor de Jeney) (Marosvásárhely[1]/Budapest,[2] 1902. december 26.Saint Louis (Missouri), 1996. december 18.) magyar festőművész.

Életpályája[szerkesztés]

1923–1927 között a Magyar Képzőművészeti Főiskola hallgatója volt.[3] Magyar művész volt, aki az Egyesült Államokba érkezett, miután elmenekült Magyarországról a magyar antikommunista felkelésben játszott szerepe miatt. 1956. október 23-án 53 éves volt; egy kis csoport tagja volt, akik megpróbálták ledönteni a 25 méter magas Sztálin-szobrot Budapesten, a Sztálin téren. A felkelést ekkor orosz harckocsik állították meg.

A Missouri állambeli St. Louis-ba költözött, részben a horgászat és a szabadtéri tevékenységek iránti szenvedélye miatt. Nagyra becsült portréfestő volt, és híres volt arról is, hogy híres olajfestményekről olyan másolatokat készített, amelyek vetekedtek az eredetivel. 1976-ban Washington-ba költözött, miután különleges megtiszteltetésben részesült, hogy történelmi festmények megrendelésre készült másolatokat készíthetett. A Függetlenségi Nyilatkozat 56 aláírójának híres metszetét is ő készítette el.

De Jeney 1996-ban halt meg egy háztűzben, miközben hegedűkészítéssel foglalkozott, amit az 1990-es években kezdett el.

Művei[szerkesztés]

Ismeretlen számú eredeti és másolat maradt forgalomban, főleg az Egyesült Államokban és Európában. Főként olajjal vászonra festett képeiről volt ismert, és más festményeinek replikái leggyakrabban Rembrandt festményeihez feltűnően hasonlóak. Megbecsültsége a művészeti közösség körében halála óta jelentősen tovább nőtt. Mint sok művésznek, úgy tűnik, a művészeti közösségben való hírneve jóval a halála után jött el.

Nevezetes művei[szerkesztés]

Négy eredeti olajfestménye jelentős érdeklődést váltott ki a művészeti közösség iránt, és a közelmúltban jelentős összegekért adták el őket.

  • Szénaboglyák télen (1971)
  • Régi bennszülött amerikai alak délnyugati tájban (1967)
  • Ülő indián figura (1967)
  • Egy fiatal bennszülött amerikai lány profilja szalmakalapban

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Adatai a Petőfi Irodalmi Múzeum katalógusában
  2. Budapesti aukció
  3. A Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatói 1871-től a mai napig. [2016. június 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. június 23.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Viktor de Jeney című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

  • Az Árpád Akadémia tagjainak tevékenysége. Írta és szerkesztette: Somogyi Ferenc. Közzéteszi Nádas János. Cleveland, Árpád Akadémia, 1982.
  • Gyimesy-Könnyű: Külföldi magyar hivatásos képzőművészek. St. Louis, American Hungarian Review, 1977.