Jelucan

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Jelucan
Fő adatok
Fiktív univerzum Csillagok háborúja
Rendszer Jelucan
Szektor Külső Peremvidék
Jellemzők
Jelleg hegyes, barlangos
Légkör lélegezhető
Éghajlat hideg
Napok száma 1
Holdak száma 0
Felszín hegyek és fennsíkos
Élővilág, lakosság
Élővilág munnyak
Lakosság fajtája jelucani, fallen (faj), ember, twi'lek
Beszélt nyelvek jelucani
Nevezetességek
Nevezetességek Jelucan Birodalmi Akadémia
Szövetségi tagság Független Rendszerek Konföderációja, Galaktikus Birodalom

A Jelucan egy kitalált bolygó a Csillagok háborúja elképzelt univerzumában. A bolygó híres szülöttjei: Thane Kyrell és Ciena Ree, aki két csillag volt, akik ellentétes oldalon harcoltak a galaktikus polgárháború alatt.

Helyzete[szerkesztés]

Külső Peremvidék (Outer Rim)

Leírás[szerkesztés]

Jelucan hideg és sziklás hegyvidéki bolygó volt a Külső Peremvidéken. Emberek és idegen fajok lakták a bolygót. A bolygó lakossága két közösségre oszlott: az emberi völgy lakóinak közössége, akik az első hullámzónak hívták őket, akik a bolygó távoli völgyében éltek, és a városi központokban élő, emberi és idegen telepesek második hulláma , mint például a valentiák.

A második hullámosok sokkal gazdagabbak voltak, mint a völgy lakói és a két közösség bizalmatlanná váltak egymással. A második hullámosok primitív és babonás pillantásokat vetettek a völgylakókra, miközben a völgy lakói a második hullámokat óvatosnak és önzőnek tekintették. Jelucan otthona volt a nem-érzékeny muunyak fajoknak is, amelyek szokásos módon szálltak a durva terepen. A Jelucan egyik ismert ásványa a jelucani ködképződés melyet szobrok formázására használták.

Történelme[szerkesztés]

Korai történelme[szerkesztés]

Jelucan viszonylag későn született a galaktikus történelemben, valamikor YE 511körül . Az első hullámok egy másik világ száműzetései voltak, akik nem voltak hajlandók megtörni a királyukhoz való lojalitást, és közel teljes szegénységhez jutottak, de sikerült túlélniük.

Mintegy 350 évvel később a második hullám a telepesek érkeztek, akik létre bányászati műveletek a bolygón, és megvizsgálta a módját az első telepesek, hogy visszafelé. A telepesek második hulláma a bányászati ​​műveletek nyereségét gazdag arisztokratákká tette, míg az első hullámos telepesek nagy része szegény maradt.

A klón háborúk[szerkesztés]

A klón háború alatt a Jelucan a Független Rendszerek Konföderációja szövetségese lett.

A birodalom kora[szerkesztés]

A szeparatisták bukása után a Jelucan a Galaktikus Birodalom tagja lett YE 11-ben, ahol hatalmas ünnepséget tartottak a sivár sivatagban, Tarkin nagymoff tiszteletére. Az ünnepség alatt Tarkin két helyi gyermeket, Thane Kyrellet és a völgylakót Ciena Reeket összekötötte őket és arra ösztönözte őket, hogy csatlakozzanak a birodalmi haditengerészethez, amikor az érettségük közeledett. Az ünnepség után több birodalmi hajó visszatért a csillagrombolóra azonban néhány élén újonnan épült birodalmi lehetőség a déli fennsíkok. A bolygónak a szeparatistákkal való összehangolása miatt a Birodalom csak egy csomó birodalmi kadétot vett fel Jelucánból, kedvelve a népesebb Belső Peremvidéki világokat.

Néhány évvel a yavini csata előtt Thane és Ciena elfogadták a rangos Királyi Birodalmi Akadémiát a Coruscanton; amelyet a birodalmi haditengerészethez való csatlakozás álmairól való teljesítésének részeként tekintették. A két kadét röviddel a yavini csata eseményei előtt diplomázott, és csatlakozott a birodalmi haditengerészethez a Galaktikus polgárháború idején . A Birodalom brutalitásával elkényeztetve Thane később a Lázadók Szövetségéhez csatlakozott.

A galaktikus polgárháború idején a Jelucan erősen szennyezett lett a birodalom túlzott bányászata miatt. A Jelucan népe ugyanazt a ruhát viselte, így szinte lehetetlen megmondani a különbséget az első és a második hullámzó között. A birodalmi katonaság átvette a bolygó törvényhozó épületét is. Röviddel a Hothi csata után Ciena visszatért a Jelucanra, hogy anyjával találkozzon, mert hamisan vádolták meg őt, mert nem ásványokat bányászot. Ebben az időben Ciena újra találkozott szeretőjével, Thane-nel és a két szeretettel, annak ellenére, hogy a másik oldalon harcolt.

Új Köztársasági korszak[szerkesztés]

Az Új Köztársaság alatt a jelucaniakat arra kérték, hogy jelucani ködképződés építsék meg Bail Organa szobrát a Hosnian Prime-on. YU 28-ban megtartották Bail Organa szobor avatási ünnepségét. De a szobor kis része elpusztult, mivel egy bomba felrobbant, a szenátusban, amit Arliz Hadrassian szervezete az Amaxine harcosok elpusztították.

A háttér mögött[szerkesztés]

A Jelucan nevű bolygó először Claudia Gray: Star Wars: Elveszett csillagok című regényében jelenik meg először, ami 2015-ben jelent meg. Később a szerző műsik regényében Vérvonal című könyvében a Jelucant csak megemlítik.

Megjelenése Csillagok háborúja művekben[szerkesztés]

Filmekben[szerkesztés]

Egyik filmben sem jelenik meg.

Könyvekben[szerkesztés]

Claudia Gray: Star Wars: Elveszett csillagok című regényében jelenik meg.

A szerző másik könyvében; Vérvonal című regényében csak megemlítik.

Források[szerkesztés]

Wookieepedia: Jelucan

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Star Wars: Galactic Atlas

További információ[szerkesztés]

Képek az interneten a bolygóról