Jellinek Henrik

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Haraszti Jellinek Henrik, Jelinek (Pest, 1853. december 22. – Budapest, 1927. április 11.) közgazdász, a budapesti közúti vaspálya-társaság igazgatója.

Életútja[szerkesztés]

Atyja Jellinek Mór nagykereskedő volt. Tanulmányai végezte után az atyja igazgatósága alatt álló közúti vaspálya-társaság szolgálatába lépett, ahol csakhamar a titkári állásig vitte föl. Atyja halála után (1883.) a társaság igazgatósága őt emelte a vezérigazgatói állásra. A külföldön tett tanulmányok után a budapesti közúti vasúti hálózat megfelelő kiterjesztése, főleg pedig a fővárosnak a közeli községekkel helyi érdekű vasutakkal való összekapcsolása körül buzgólkodott; ő kezdeményezte a budapest-soroksár-haraszti s budapest-szentendrei vicinális vasutakat. Ez érdemei jutalmául kapta a királytól a magyar nemességet. A közügyek terén is sokat buzgólkodott; elnöke volt a kereskedelmi csarnoknak, a budapesti kerületi betegsegélyző pénztárnak és e minőségében a hazai kerülti betegsegélyző pénztárak 1894-ben tartott országos értekezletének is elnöke volt. 1911-ben vállalata igazgatóságáról lemondatták, de továbbra is részt vett közügyekben. A háború végén megindult Új Nemzedék hetilapot ő finanszírozta.

Munkája[szerkesztés]

  • A munkaszünnapokról. Tanulmány. Bpest, 1890.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Gulyás Pál: Magyar írók élete és munkái. Bp., Magyar Könyvtárosok és Levéltárosok Egyesülete, 1939-2002. 7. kötettől sajtó alá rend. Viczián János.
  • Fővárosi almanach, lexikon és útmutató. A székesfővárosi tisztviselői kar közreműködésével szerk. és kiadja Guthi Imre. 1916-1918. Ötödik kiadás. Bp., Légrády Testvérek, [1916].
  • A Pallas nagy lexikona, az összes ismeretek enciklopédiája. 1-16 k. (17-18. pótk. Szerk. Bokor József). Bp., Pallas-Révai, 1893-1904.