Jeffrey Amherst

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jeffrey Amherst
Amherst tábornok Joshua Reynolds festményén, 1765.
Amherst tábornok Joshua Reynolds festményén, 1765.
Született1717. január 29.
Sevenoaks, Kent
Meghalt1797. augusztus 3. (80 évesen)
Sevenoaks, Kent
SírhelySevenoaks
Állampolgársága
Nemzetisége Egyesült Királyság
Fegyvernem Brit Hadsereg
Rendfokozatamarsall
CsatáiHétéves gyarmati háború
KitüntetéseiBath lovagrend lovagja
Házastársa
  • Elizabeth Cary (1767. március 26. – 1797. augusztus 3.)[1][2][3]
  • Jane Dalison (1753. május 20. – )[3]
GyermekeiMaj.-Gen. Jeffrey Amherst
SzüleiElizabeth Kerrill
Jeffrey Amherst

Jeffrey Amherst aláírása
Jeffrey Amherst aláírása
A Wikimédia Commons tartalmaz Jeffrey Amherst témájú médiaállományokat.

Jeffrey vagy Jeffery Amherst (1717. január 29.1797. augusztus 3.) brit tábornok, a gyarmati háborúk idején tisztként szolgált a Brit Hadseregben. Később Kanada katonai kormányzója, a Bath lovagrend lovagja.

Katonai pályája[szerkesztés]

Angliában, Sevenoaks településen született 1717-ben. Körülbelül 14 éves korában lépett katonai pályára. Hírnevét a Hétéves gyarmati háborúban, különösen az Egyesült Államokban Francia-Indián háború néven ismert hadjáratok során szerezte.

1758-ban Amherst vezette a briteket Louisbourg ostrománál, és mint az Amerikában állomásozó angol csapatok főparancsnoka, az ő érdemeinek tudható be a kanadai francia területek legnagyobb részének megszerzése. 1759-ben a Champlain-tó mentén vezette az előrenyomuló brit csapatokat, majd csatlakozott a James Wolfe vezérletével zajló quebeci ostromhoz. 1760 szeptember 8-án elfoglalta Montréalt, s ezzel véget vetett a francia uralomnak Észak-Amerikában. A legyőzött francia parancsnokokat különösen felbőszítette azzal a gyakorlatával, hogy megtagadta tőlük a „hadibecsület” megőrzését (a jogot arra, hogy megtartsák saját zászlóikat); François Gaston de Lévis francia lovag egyenesen felgyújtotta a francia lobogót, minthogy Amherst kezére adta volna. Amherst Kanada katonai kormányzójaként szolgált 1760-tól 1763-ig.

A Francia-Indián háború után a angolok és az indiánok közötti ellenségeskedés egészen a biológiai hadviselés első feljegyzett Észak-amerikai alkalmazásáig fajult. Az 1763-as, Pontiac nagyfőnök vezette indiánlázadás idején Amherst javasolta himlőjárvány elterjesztését az indiánok között. Beosztottjával, Henry Bouquet ezredessel levélben vitatta meg ennek gyakorlati alkalmazási lehetőségeit: eszerint fekete himlőt hordozó pokrócokat kell ajándékozni az indiánoknak. Bár Amherst és beosztottja minderről alighanem mit sem sejtett, ugyanezzel a taktikával már előttük megpróbálkozott a Fort Pitt erőd parancsnoka. Általában Amherst nevét szokták kapcsolni ehhez az esethez is, a fenti levelezése miatt, és mivel ő volt a főparancsnok, a bizonyítékok arra utalnak, hogy ez a Fort Pitt-beli próbálkozás Amherst előzetes tudomása nélkül történt. A kísérlet kimenetele mindenesetre nem ismert.

Jeffrey Amherst. Thomas Gainsborough festménye, 1789 körül.

Politikai pályája[szerkesztés]

Névlegesen Amherst volt Virginia állam kormányzója 1759-től 1768-ig, bár a tartomány tényleges irányításának feladatköreit Francis Fauquier látta el. Ez idő alatt (1760-tól 1763-ig) az Észak-Amerikában állomásozó brit csapatok főkormányzója tisztet is viselte. Ez a hivatal napjainkban is létezik Kanadában, mint a Brit Korona törvényes képviselője.

1776-ban a Lordok Háza tagjának választották, s egyúttal a Holmesdale bárója címet adományozták neki. Az amerikai függetlenségi háború alatt egyszer visszautasított egy parancsnoki kinevezést, mivel számos személyhez fűzték szoros kapcsolatok a lázadók oldaláról. 1778-ban tábornokká nevezték ki, és ő lett a brit hadsereg főparancsnoka. Ettől a pozíciótól 1795-ben vált meg, majd a következő évben marsallá nevezték ki.

Számos települést neveztek el utána: az Ontarióban található Amherstburgot, ahol az Amherst Tábornok Középiskola is található, a massachusettsi Amherst várost, az Amherst Főiskola székhelyét, a New Hampshire-i Amherst várost, a Új-Skócia-beli Amherst várost, a New York állambeli Amherst várost, a virginiai Amherst megyét, és az Ontarióban fekvő Amherst Islandet.

Montreal House[szerkesztés]

Montréal 1760-as elfoglalása után megépíttette Montreal House nevű rezidenciát Sevenoaksban, mely a székhelyéül szolgált. A XIX. végén és a XX. század elején ez az épület éves összejövetelek színhelyéül szolgált a családja által Riverhead faluban alapított iskola növendékei számára, ez az iskola máig is Amherst címerét használja. A család elszegényedése után az épületet a XX. század végén lebontották, helyén lakóparkot építettek. Manapság csupán egy magányos obeliszk és a nyolcszögletű bejárat áll még az épület emlékeként. Az obeliszk felirata a kanadai hadjárat legfontosabb eseményeit örökíti meg.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. The Peerage (angol nyelven). (Hozzáférés: 2020. március 22.)
  2. Kindred Britain
  3. a b p629.htm#i6286, 2020. augusztus 7.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Angol nyelven:

Irodalom[szerkesztés]

Angol nyelven:

  • Long, J.C. Lord Jeffery Amherst: A Soldier of the King. New York: MacMillan, 1933
  • Amherst and the conquest of Canada : selected papers from the correspondence of Major-General Jeffrey Amherst while Commander-in-Chief in North America from September 1758 to December 1760 / edited by Richard Middleton. Stroud : Sutton Publishing for the Army Records Society, 2003. ISBN 0-7509-3142-6